Aksamitka - królowa jednorocznych cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Aksamitka - królowa jednorocznych cz.3
Może to jednak zależy od odmiany.
Po raz pierwszy miałam w ubiegłym roku Fantastic i chociaż była posiana tak jak inne, to zakwitła dopiero w sierpniu. Po prostu bardzo powoli rosła.
Po raz pierwszy miałam w ubiegłym roku Fantastic i chociaż była posiana tak jak inne, to zakwitła dopiero w sierpniu. Po prostu bardzo powoli rosła.
Pozdrawiam. Sławka
- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sławka, mowa cały czas o jednej odmianie - Albatros, ale oferowanej przez różnych producentów. I każdy producent zaleca inne terminy siewu tejże samej odmiany
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Aksamitka Albatros jest aksamitką wielkokwiatową a to oznacza, że rośliny potrzebują dużo więcej czasu od wykiełkowania do zakwitnięcia niż pozostałe odmiany. Ponieważ wszystkie aksamitki są wrażliwe na przymrozki najbezpieczniej jest wysadzać sadzonki dopiero w maju (można też wtedy wysiewać nasiona bezpośrednio do gruntu). Albatros wysiana w lutym i posadzona w maju przeważnie zaczyna kwitnąć w czerwcu. Im później wysiejemy tym później zakwitnie. Problemem jest w warunkach domowych brak miejsca na tak długie przetrzymywanie dość dużej wielkości sadzonek ale w szklarniach odmiany wielkokwiatowe wysiewa się nawet w styczniu a w maju sprzedaje się rozpoczynające kwitnienie sadzonki (nie są tanie!). Bolero wysiana w kwietniu, posadzona do gruntu w maju zakwitnie na początku czerwca. Jak ktoś chce przyspieszyć kwitnienie to wysiewa wcześniej ale wysiew w lutym to spore wyzwanie logistyczne. Połowa marca to świetny termin na wysiew większości odmian aksamitek. Ale to wszystko trzeba przejść samemu
Dzięki Przemku za wyjaśnienie
Moje popikowane to właśnie chyba są Albatros (tak mi się wydaje), na opakowaniu pisze tylko: aksamitka kremowobiała. w marcu pójdą na nieogrzewane poddasze (południowy parapet) i mam nadzieję, że dotrwają do połowy maja, aż trafią do gruntu.
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Pozdrawiam, Marta.
Cierpliwa jesteś ja bym nie wytrzymała (choć to tylko tydzień) .
Moje aksamitki (mix odmian) w przyszłym tygodniu pójdą do pikowania. Posiałam wcześniej w tym roku, bo chcę, żeby kwitły zaraz po wysadzeniu. W ub.r. siałam w marcu i długo czekałam na kwiatki.
A to dobrze, że piszesz-chyba w takim razie dosieję teraz (wcześniej miałam zamiar dosiać już do gruntu), też chcę, by już kwitły maj/czerwiec a dopiero zakładam nową rabatę i nie chcę mieć samej zieleniny (tzn. żeby już coś kwitło).
-
- 100p
- Od: 20 lut 2016, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy można zbierać nasiona aksamitki ,,Albatros'' (Vil...in) i Aksamitki wielkokwiatowej niskiej (kremowa) firmy Po...an?
Pozdrawiam
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Pewnie, że można.
- Carmelka00
- Od: 25 lut 2015, o 14:22
No moje już też posiane, czekam na wschody
Aksamitka wielkokwiatowa biało-kremowa
Aksamitka wzniosła Alaska żółta
Aksamitka wielkokwiatowa pomarańczowa
Aksamitka wysoka Fantastic
Resztę posieję wprost do gruntu tak za 2 tygodnie, uwielbiam te mało problemowe i długo kwitnące kwiaty
Aksamitka wielkokwiatowa biało-kremowa
Aksamitka wzniosła Alaska żółta
Aksamitka wielkokwiatowa pomarańczowa
Aksamitka wysoka Fantastic
Resztę posieję wprost do gruntu tak za 2 tygodnie, uwielbiam te mało problemowe i długo kwitnące kwiaty