Lilie-uprawa cz.7
- Carmelka00
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2015, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Lilie-uprawa cz.7
Mariola ja wcześniej mieszkałam w Świeciu, może Mondi ziemię grzało ale zapraszam pokażę moje stare lilie ,które przywiozłam z sobą nigdy nie chciało mi się bawić w wykopywanie i tego nie robiłam, wolę okrywać a skoro działa to po co sobie dwa razy robotę robić, ja na takie rzeczy niestety czasu nie mam
- ZielonaZabka
- 500p
- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- wisia7
- Od: 8 lut 2012, o 18:14
ZielonaZabko, zrezygnowałabym z konwalii przy liliach ponieważ są bardzo ekspansywne i tworzą zwartą twardą darń, która zniszczy Ci lilie , po prostu nie przebiją się przez nie , w pierwszym roku będzie jeszcze jako tatko, ale w następnych stracisz lilie.
z konwaliami się zgadzam to zly pomysł potem nawet ciężko się ich pozbyć zajmą każda najmniejsza przestrzeń i naprawdę cięzko nawet w nie wbić łopatę je najlepiej posadzic gdzieś blisko trawnika i w razie rozłażenia kosić kosiarką
Proszę o poprawną pisownię(regulamin). Iwona
Proszę o poprawną pisownię(regulamin). Iwona
-
- 500p
- Od: 20 mar 2014, o 19:59
Mam pytanie - czy wszyscy dostali już zamówione cebule z Lily...u?
Wiem że te za pobraniem wysyłają w dalszej kolejności ale niektórzy dostali cebulki już dawno i to zkiełkowane więc jak będą wyglądały moje. Na maila z pytaniem o przybliżonym terminie wysyłki nie raczyli odpowiedzieć.
Wiem że te za pobraniem wysyłają w dalszej kolejności ale niektórzy dostali cebulki już dawno i to zkiełkowane więc jak będą wyglądały moje. Na maila z pytaniem o przybliżonym terminie wysyłki nie raczyli odpowiedzieć.
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Joanna Anastazja
- ZielonaZabka
- 500p
- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
Ooooj, to się teraz dowiedziałam a miałam nadzieję na takie ładne połączenie. Jak tak to zaraz wykopię te konwalie i gdzie indziej je wsadzę (chyba do doniczki najpierw, albo - i to mam nadzieję będzie dobry pomysł - między właśnie posadzone na brzegu nieistniejącego jeszcze trawnika lilaki, to będzie majowa eksplozja kwiecia i zapachu).
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Carmelka 00 jak tak zapewniasz o nie wykopywaniu lilii orientalnych to może pokaż zdjęcie tych lilii. Możliwe że to wcale nie są orientalne. A w jakiej ziemi je sadzisz? Mogę się zgodzić na 2 gatunki lilii orientalnych, które czasem zimują w Polsce
Pozdrawiam Ela
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ZielonaZabka po dobroci radzę Ci nie wprowadzać konwalii do ogrodu.
Można ale tzw kontrolowana uprawa tzn w dużym pojemniku.
No chyba, że masz areał 10 ha to możesz w kąciku posadzić.
Można ale tzw kontrolowana uprawa tzn w dużym pojemniku.
No chyba, że masz areał 10 ha to możesz w kąciku posadzić.
Ja dostałam dzisiaj przesyłkę z Lily...
Ja z orientalnych w gruncie mam Muscadet - posadziłam ją tam w mojej nieświadomości i od 2 lat usiłuję wykopać, bo mimo tego, że zimy wytrzymuje, to kwitnie marnie. W tym roku wreszcie uwiążę jej czerwoną wstążkę, żeby potem zlokalizować
Ja z orientalnych w gruncie mam Muscadet - posadziłam ją tam w mojej nieświadomości i od 2 lat usiłuję wykopać, bo mimo tego, że zimy wytrzymuje, to kwitnie marnie. W tym roku wreszcie uwiążę jej czerwoną wstążkę, żeby potem zlokalizować
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
U mnie też świetnie zimują w gruncie tylko, że dałem na nie 15 cm zrębków, Niedawno rozgrzebałem ziemię i są wszystkie z ładnymi pąkami.Eliza52 pisze:Carmelka 00 jak tak zapewniasz o nie wykopywaniu lilii orientalnych to może pokaż zdjęcie tych lilii. Możliwe że to wcale nie są orientalne. A w jakiej ziemi je sadzisz? Mogę się zgodzić na 2 gatunki lilii orientalnych, które czasem zimują w Polsce
Proponuję wysadzić konwalie to kastr budowlanych, które by trzeba zakopać na równi z ziemią, a i jeszcze porobić dziury w dnie.ZielonaZabka pisze:Pomiędzy lilie, w pierwszym rzędzie, wsadziłam kłącza konwalii, mam nadzieję, że się przyjmą.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Z orientalnych mam tylko Casablanka i Stargzer, obie zimują w gruncie, ale ta druga rośnie mizernie.
Nie wykopuję, bo mieszkam w bloku i nie mam gdzie przechowywać cebul, jak wypadną to trudno, kupię nowe i chociaż mam sporo innych lilii, ale stara Casablnca jest
Konwalie też miałam i nie radzę do małego ogrodu, ledwie się pozbyłam
Nie wykopuję, bo mieszkam w bloku i nie mam gdzie przechowywać cebul, jak wypadną to trudno, kupię nowe i chociaż mam sporo innych lilii, ale stara Casablnca jest
Konwalie też miałam i nie radzę do małego ogrodu, ledwie się pozbyłam
Pozdrawiam Eugenia
- bartosz les
- Od: 24 sie 2013, o 09:02
Elu, zgadzam się z Tobą w 100% to wszystko może zależeć od gleby i innych czynników , ja mam glebę piaszczystą lekko kwaśną . Każdy robi jak chce może wykopywać albo nie , zależy od rejonu Polski .Eliza52 pisze:Bartek chwała Twoim liliom, tylko proszę Cię nie rób z tego reguły. Ktoś z hodowców zastosuje Twoje rady, będzie miał inną glebę np. w której stoi woda i lilie zmarzną . Będzie miał żal to takich rad. Każdy powinien takie eksperymenty robić na własne życzenie.
Z tego co widzę dużo osób pisze że orientalne i inne dobrze sobie radzą przez zimę , tak naprawdę sam byłem zdziwiony że przetrwały takie mrozy .
- Carmelka00
- Od: 25 lut 2015, o 14:22
Eliza52 nawet jak bym chciała to Ci teraz nic nie pokażę bo jeszcze nie kwitną, a nawet jak pokażę Ci to powiesz ,że na bank nie były w ziemi no bo jak mam to udowodnić?? haha no cóż moje żyją w ziemi , każdy niech robi jak chce, moje zimują pod przykryciem i nie ma z tym problemu, teraz wychylają nosa te sadzone w październiku tez różne odmiany, i UWIERZ znam się na liliach na tyle aby rozróżnić azjatyckie od trąbkowych czy orientalnych