Wszystko o pomidorach cz. 13
Re: Wszystko o pomidorach cz. 13
A to czasem nie jest tak, że księżyca aktualnie przybywa... Raczej zawsze przed świętami Wielkanocnymi księżyc jest w pełni , z tego co kojarzę
Pozdrawiam, Werka
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ciekawa propozycja. Czytałem o tej metodzie, ale teraz mi o niej przypomniałaś. Mam jeszcze jedno miejsce na pomidory, więc i tej metody spróbuję. Na tym poletku chyba najlepsza. Z szybkich wyliczeń wyszłoby 32 sztuki przy odstępie 60 cm i dwóch rzędach. Przy odstępach 55 cm, 36 sztuk. Trzeba tylko dobrze dobrać odmiany, bo np. Brutusa nie wyobrażam sobie tak sadzonego. U mnie z tą odmianą było tak, że musiałem na jeden krzak zastosować 2 paliki. Teraz już wbijam mu kantówkibadzia pisze:Docentandrzej, przemyśl, przemierz i przelicz sadzenie dwa przy jednym. Wyszłyby dwa długie rzędy, środkiem szerokie przejście z opryskiwaczem. Odstępy między palikami mogą mieć 55-60 cm przy sadzeniu jednego pomidorka nad bruzdą drugi ku środkowi, pośrodku palik. U mnie tak rosną od lat wciąż na tym samym zagonie. Przejście wynosi 80 cm. Prowadzę na 1 pęd. W moim wątku gdzieś są zdjęcia tego zagonka.
Drugie poletko ma 3x3 m. Więc mniej ustawne dla sadzenia 2 na 1.
Dzięki za radę.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
- badzia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
To prawda, trzeba pilnować wilków, ale nigdy nie upilnuję wszystkich, a potem mi ich żal urywać. Jeśli się go da podprowadzić do palika to ok, a jeżeli nie to wbijam obok jakiś patyk dla niego, podwiąsuję i pozwalam mu na 1 grono.
Miałam takiego jak mówisz, nie Brutus ale krzyżówka Kasencji. Poległam przy usuwaniu wilków. W końcu podpierały go 3 dodatkowe kołki wbite w ziemię i 1 poziomo górą łączący sąsiednie kołki. Ale metodę 2 przy 1 sprawdż, jest dobra dla tych ludków co mają mało miejsca.
Miałam takiego jak mówisz, nie Brutus ale krzyżówka Kasencji. Poległam przy usuwaniu wilków. W końcu podpierały go 3 dodatkowe kołki wbite w ziemię i 1 poziomo górą łączący sąsiednie kołki. Ale metodę 2 przy 1 sprawdż, jest dobra dla tych ludków co mają mało miejsca.
-
Nie no ja wilki sukcesywnie obrywałem, ale prowadziłem na 2 pędy. Krzaczory ma potężne i owoce też, więc podpora musi być solidna.
Z miejscem u mnie nie problem, gorzej z jakością ziemi i podlewaniem. Sam piach.
Z miejscem u mnie nie problem, gorzej z jakością ziemi i podlewaniem. Sam piach.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ands, Werutka nie znam się zupełnie na fazach księżyca i nawet symboli nie potrafię rozszyfrować, wszak sprawdzałam na telefonie co teraz jest. Dzięki.
Faktem jest, że koktajlówki ( ostatnie niedobitki ) nie wzeszły. Z braku czasu nie kiełkowałam ich, były tylko namoczone.
Faktem jest, że koktajlówki ( ostatnie niedobitki ) nie wzeszły. Z braku czasu nie kiełkowałam ich, były tylko namoczone.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Wandeczko zlituj się , co ty wygadujesz . Przecież nie sadzisz 2 x więcej pomidorów na tym samym kawałku, tylko zużywasz 2 x mniej palików! Odstępy pomiędzy krzakami powinny być zachowane, bo pomidorki po prostu nie urosną takie jak powinny. Może to i dobra metoda ale dla generatywnych zdechlaków. Poza tym jaki jest sens sadzenia 2/1 i puszczanie na 1 pęd, kiedy o wiele lepsza wydajność jest 1/1 i 2 pędy.Tyle samo sadzonek a plon o połowę większy. No tak, tylko palików więcej potrzeba a to czasem jest problembadzia pisze: Ale metodę 2 przy 1 sprawdż, jest dobra dla tych ludków co mają mało miejsca.
-
Więcej pomidorów nie wejdzie to prawda. Średnio 35 sztuk przy każdej metodzie. Nadmiar zawsze gdzieś upchnę. Swobodny dostęp do krzaków przy propozycji badzi jest jednak kuszący.
Nie decydowałem się na tą metodę wcześniej bo wydawało mi się, że trudniej takie krzaki prowadzi, zwłaszcza te o grubych łodygach.
Krzak prowadzony na dwa pędy łatwiej podwiązywać. Po prostu jeden pęd podwiązuję do drugiego, przy czym ten jest podwiązany bezpośrednio do palika.
Metoda 2na 1 wymaga chyba też wiele więcej pracy, chociażby z usuwaniem liści.
Ciężka sprawa pozostanę chyba jednak przy opcji z 4 rzędami co 50 cm i odstępem między krzakami 60 cm. Sałatę trzeba gdzieś już wysadzić. A opcję 2na1 przetestuje na pojedynczych egzemplarzach.
Nie decydowałem się na tą metodę wcześniej bo wydawało mi się, że trudniej takie krzaki prowadzi, zwłaszcza te o grubych łodygach.
Krzak prowadzony na dwa pędy łatwiej podwiązywać. Po prostu jeden pęd podwiązuję do drugiego, przy czym ten jest podwiązany bezpośrednio do palika.
Metoda 2na 1 wymaga chyba też wiele więcej pracy, chociażby z usuwaniem liści.
Ciężka sprawa pozostanę chyba jednak przy opcji z 4 rzędami co 50 cm i odstępem między krzakami 60 cm. Sałatę trzeba gdzieś już wysadzić. A opcję 2na1 przetestuje na pojedynczych egzemplarzach.
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Ale tyczek więcej trzeba
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja w tym roku będę próbować prowadzić głównie na sznurkach, pergole udało mi się jeszcze dokupić, będą mocowane do ziemi dodatkowymi hakami (tak coby się nie przewróciły jakby była klęska urodzaju ).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Januszeczku, nie zlituję się, lecz Cię właśnie dobiję , z radością ,bo już drugi raz zbijasz mój argument. Do przemyślenia: Na zagonku o wymiarach 530 cm x 150 posadzono 44 krzaki pomidorów w kilkudziesięciu odmianach,które zawsze tam rosły i owocowały nienagannie. Zadanie do wykonania: Przedstaw inną metodę dla takiej ilości na takim areale.
Uzasadnienie mojego stanowiska.
1. Mam doskonałe dojście do każdego krzaka.
2. Krzaki mają doskonałą wentylację.
3. Prowadzenie na jeden pęd zapewnia mi wcześniejsze dojrzewanie owoców, co przy uprawie pod chmurką jest sprawą naczelną.
4. Na malutkim kawałku mogę mieć dużo pomidorów, które w sezonie zdążą dojrzeć WSZYSTKIE. Oczywiście nie przegapiając czasu ogławiania.
5. No i te kołki,których faktycznie wystarczy o połowę mniej.
No to na razie tyle
Uzasadnienie mojego stanowiska.
1. Mam doskonałe dojście do każdego krzaka.
2. Krzaki mają doskonałą wentylację.
3. Prowadzenie na jeden pęd zapewnia mi wcześniejsze dojrzewanie owoców, co przy uprawie pod chmurką jest sprawą naczelną.
4. Na malutkim kawałku mogę mieć dużo pomidorów, które w sezonie zdążą dojrzeć WSZYSTKIE. Oczywiście nie przegapiając czasu ogławiania.
5. No i te kołki,których faktycznie wystarczy o połowę mniej.
No to na razie tyle
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
kaLo teraz już się wyjaśniło, dziękuję bardzo
Trochę jak chmiel w chmielniku http://ziolowyporadnik.pl/wp-content/up ... czajny.jpg Dobry pomysł
Trochę jak chmiel w chmielniku http://ziolowyporadnik.pl/wp-content/up ... czajny.jpg Dobry pomysł
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Agnieszka
Agnieszka