Papryczka chili-jak pielęgnować cz.6
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.6
Moje papryczki w 50% mają już pąki kwiatowe. Jutro wstawie fotki. Kilka zakwitło ale oberwałem kwiaty.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje teraz wyglądają tak. Słabo w tym roku rosną, ale mają jeszcze czas.
7 Pot Katy, 7 Pot Lucy, Carolina reaper, habanero mustard. Siane 10 lutego
Aji Imbambura, Aji Lemon drop, Trifetti. Widać, że te rosną bardziej w górę.
Chocolate Ghost pepper, Bhut jolokia, Habanero big sun, Habanero Orange.
Chinease 5 Color, Brown Bhutlah, Black Stinger, Black Scorpion Tongue.
7 Pot Katy, 7 Pot Lucy, Carolina reaper, habanero mustard. Siane 10 lutego
Aji Imbambura, Aji Lemon drop, Trifetti. Widać, że te rosną bardziej w górę.
Chocolate Ghost pepper, Bhut jolokia, Habanero big sun, Habanero Orange.
Chinease 5 Color, Brown Bhutlah, Black Stinger, Black Scorpion Tongue.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
Jeszcze wracając do nawożenia. Zastanawiam się czy nawóz Substral Magiczna Siła Interwencyjny do pomidorów sprawdzi się jako nawóz do papryczek? Bo w zeszłym roku stosowałem go jako dodatek przy podlewaniu pomidorów już wysadzonych w gruncie i doskonale działał. Stąd zastanawiam się czy przy paprykach, które są chyba całkiem "podobne" do pomidorów można spodziewać się podobnego działania.
Ma taki skład:
Zdjęcie się nie wyświetla/jokaer.
Trochę zastanawiam się nad ewentualnym dawkowaniem, bo papryczki do połowy maja będą w doniczkach, a dawka podana jak dla produkcji rozsad wydaje się być bardzo duża. Co myślicie? A może polecicie mi coś lepszego, a równie łatwo dostępnego do podkarmienia chili?
Ma taki skład:
Zdjęcie się nie wyświetla/jokaer.
Trochę zastanawiam się nad ewentualnym dawkowaniem, bo papryczki do połowy maja będą w doniczkach, a dawka podana jak dla produkcji rozsad wydaje się być bardzo duża. Co myślicie? A może polecicie mi coś lepszego, a równie łatwo dostępnego do podkarmienia chili?
Wybierz któryś kristalon z firmy yara, niedość że masz prawie kilogram za cene substralu(sprzedają po 3kg), to jeszcze możesz wybrać coś bardziej zbilansowanego. Potas potrzebny jest głownie na owocowanie więc nie przesadzaj z taką dużą dysproporcją w NPK, postaw na początku na coś zbilansowanego. Ja używam zielonego, inni polecają też niebieski z mniejszą zawartością fosforu przy którym stosuje się dolistną suplementacje fosforem od wielkiego dzwonu.
Potem możesz używać tego substralu jak zacznie się owocowanie lub kristalonu pomarańczowego:)
Potem możesz używać tego substralu jak zacznie się owocowanie lub kristalonu pomarańczowego:)
- lucysia
- 100p
- Od: 5 mar 2007, o 19:50
Dziewczyna z bloku,która nie widzi świata poza wsią.
- Agula1985m
- 200p
- Od: 22 kwie 2016, o 11:04
Moje papryczki w towarzystwie pomidorów. 3 odmiany papryk ucięłam eksperymentalnie żeby zobaczyć jak się rozkrzewią, na zdjęciu widać że wypuszczają pędy między łodygą a liściem.Zobaczymy co z tego wyniknie.
Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
Habanero - nasiona z własnych zeszłorocznych papryk.
Liście są niekształtne, miejscami nieco odbarwione.
Nierówne krawędzie czasem przypominają jakby miały być podjedzone, ale bacznie od wielu dni obserwuję i nie widzę żadnych szkodników.
Przepraszam za zdjęcie kalkulatorem, ale czy rozpoznajecie może taki obraz rośliny? Przejmować się tym?
Liście są niekształtne, miejscami nieco odbarwione.
Nierówne krawędzie czasem przypominają jakby miały być podjedzone, ale bacznie od wielu dni obserwuję i nie widzę żadnych szkodników.
Przepraszam za zdjęcie kalkulatorem, ale czy rozpoznajecie może taki obraz rośliny? Przejmować się tym?
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Svt121 zdjęcie strasznie nieostre i niewyraźne.
Ślady przypominają żerowanie miniarki. Poza tym ten blady kolor świadczy o niedożywieniu. Chyba że kalkulator kolory przekłamał.
Ślady przypominają żerowanie miniarki. Poza tym ten blady kolor świadczy o niedożywieniu. Chyba że kalkulator kolory przekłamał.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Dzięki za odpowiedź! Obiecuję niedługo dać ostre zdjęcie.
Z jednej strony nie ma typowych ścieżek miniarki, chyba że wyżarły na tyle, by ze ścieżek zrobiły się plamy...
Dziwi natomiast, że obok w pełni zdrowe rośnie Giant Rocoto. W dodatku stoją w domu - myślę, że zauważyłbym inwazję...
No nic, zrobię ostre zdjęcie by nieco ułatwić możliwość rozpoznania. Dzięki raz jeszcze
Z jednej strony nie ma typowych ścieżek miniarki, chyba że wyżarły na tyle, by ze ścieżek zrobiły się plamy...
Dziwi natomiast, że obok w pełni zdrowe rośnie Giant Rocoto. W dodatku stoją w domu - myślę, że zauważyłbym inwazję...
No nic, zrobię ostre zdjęcie by nieco ułatwić możliwość rozpoznania. Dzięki raz jeszcze
- whitedame
Widzisz jak to jest z nieostrymi zdjęciami, wszystko na nich można znaleźć, ja tam widziałam korytarze miniarki
Może to faktycznie niedobory, tu wstawiałam rysunek aby samemu postawić diagnozę http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5803587
Może to faktycznie niedobory, tu wstawiałam rysunek aby samemu postawić diagnozę http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5803587
Beata
- whitedame
Dzisiaj ja mam problem. Potrzebuję aby ktoś potwierdził moje podejrzenie, ewentualnie postawił swoją diagnozę.
Papryka Bhut Jolokia Yellow stąd jaśniejsza zieleń liści, nasiona z AWN.
Obecnie papryka jest w kwarantannie.
Papryka Bhut Jolokia Yellow stąd jaśniejsza zieleń liści, nasiona z AWN.
Obecnie papryka jest w kwarantannie.
Beata