Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.7
- marcin10312
- 500p
- Od: 27 mar 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.7
Ja dziś zapyliłem swoje dwie dynie, zobaczymy co będzie. Jest ktoś z takimi samymi dyniami do porównania?
Pozdrawiam Marcin
- MoWo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 13 wrz 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wczoraj zapyliłem swoją jedyną dyńkę giganta. Z nasion zebranych w zeszłym roku z dyni 233 kg.
Pozdrawiam Wojtek
- marcin10312
- 500p
- Od: 27 mar 2013, o 11:33
- Kontakt:
MoWo To będziemy porównywać wyniki. A dlaczego tylko jedna?
Pozdrawiam Marcin
BobejGS pisze:ppwolf Witaj.
Masz już bardzo ładną dynie. Ja bym już nie zapylał kolejnej na tym krzaku, tylko skupił się na tej. Na tą drugą też nie jest jeszcze za późno i ma szanse na uzyskanie suoer wagi. Powodzenia w sezonie i zdawaj relacje z uprawy.
Irek Wydaje mi się że ktoś urał przy swojej dyni cały ten słupek ale nie pamiętam kto i jak potoczyły się losy tej dyni. Może ktoś kojarzy ten fakt albo ma podobne doświadczenie.
Ja tak zrobiłem ale za ogonkiem jest dziura, także nie odcinaj go na zero bo będzie dupa.
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dzisiaj rano zapylam Fielda ale nie pamiętam z jakiego okazu nasiona. W zeszłym roku miałem Atlantic ale dziadostwo za duże urosło i mi zagłuszyło wiele warzyw.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 sie 2015, o 20:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam ,
mam dwa pytania :
1)Mam malutką zawiązkę dyni około 1,5 - 2 m, czy może tam zostać czy czekać dalej?
2) Czy od krystanolu pomarańczowego nie była by lepsza saletra amonowa pod względem azotu i czy się do dyni w ogóle nadaje?
mam dwa pytania :
1)Mam malutką zawiązkę dyni około 1,5 - 2 m, czy może tam zostać czy czekać dalej?
2) Czy od krystanolu pomarańczowego nie była by lepsza saletra amonowa pod względem azotu i czy się do dyni w ogóle nadaje?
- mdabr
- 200p
- Od: 12 paź 2014, o 17:06
- Kontakt:
Saletra amonowa to zasadzie sam azot a Kristalon pomarańczowy to nawóz potasowy (6-12-36) więc są to dwa różne nawozy. Jeżeli już miałbym stosować saletrę amonową do dyni to chyba tylko w początkowej fazie i nie samą tylko z dodatkiem np. fosforu. Zaletą saletry amonowej jest to, że zawiera azot zarówno w postaci azotanowej jak i amonowej więc część nawozu działa od razu a druga część ma wydłużone działanie.
Pozdrawiam, Mateusz
Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko mało prawdopodobne.
Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko mało prawdopodobne.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Jakub12
1. Te zostaw ale zapyl kolejną na pędzie głównym. Po jakimś czasie oceń, którą warto zostawić. Jeśli żeńskiego długonie będzie, to ta pierwsza będzie tą docelową.
2. W nawożeniu po zawiązaniu dyni, ważny jest potas, którego w saletrze amonowej nie ma. Jednak możnaby jej użyć w chłodniejszych i bardziej mokrych okresach, ze względu na sporą zawartość azotu i dodatek wapnia i magnezu.
1. Te zostaw ale zapyl kolejną na pędzie głównym. Po jakimś czasie oceń, którą warto zostawić. Jeśli żeńskiego długonie będzie, to ta pierwsza będzie tą docelową.
2. W nawożeniu po zawiązaniu dyni, ważny jest potas, którego w saletrze amonowej nie ma. Jednak możnaby jej użyć w chłodniejszych i bardziej mokrych okresach, ze względu na sporą zawartość azotu i dodatek wapnia i magnezu.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 sie 2015, o 20:07
Dobrze ,dziękuję bardzo za odpowiedzi ,czyli jak mam rozumieć saletry amonowej teraz nie stosować ,czy saletra potasowa z kolei się nada ,czy po prostu stosować nawozy wieloskładnikowe ?
- Skrzyp
- 100p
- Od: 17 maja 2016, o 15:24
Może pochwalicie się swoimi wymiarami OTT ?
Bo jestem ciekaw na jakim jesteście etapie
Bo jestem ciekaw na jakim jesteście etapie
Pozdrawiam Krzysiek
- BobejGS
- Kontakt:
Jak wrócę z wyjazdu to zmierze. Sam jestem ciekaw czy dynie rosną.
- Sky12
- 200p
- Od: 10 wrz 2016, o 22:45
Dap 17 261 OTT. Na razie słabo.
Tak mokro że w lesie grzyby się pojawiają
Czy ktoś z was prowadził notatki ze wzrostu swoich dyń gigantów, z obojętnie jakiego nasiona? Jak ktoś takimi notatkami dysponuje niech wyśle mi na priv.
Z góry dziękuję!
Tak mokro że w lesie grzyby się pojawiają
Czy ktoś z was prowadził notatki ze wzrostu swoich dyń gigantów, z obojętnie jakiego nasiona? Jak ktoś takimi notatkami dysponuje niech wyśle mi na priv.
Z góry dziękuję!
- BobejGS
- Kontakt:
Proszę. Może komuś jeszcze się przyda.
Mam nadzieje, że inni też wstawią albo przekażesz mi te, które zdobyłeś drogą prywatną.
Mam nadzieje, że inni też wstawią albo przekażesz mi te, które zdobyłeś drogą prywatną.