CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.4

Zablokowany
Awatar użytkownika
aga_zgaga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2016, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.4

Post »

Natalia, ja bym 1a odświeżyła. Ciachnij żyletką lub nożem do tapet tam gdzie się ta ładna kulka przewęża, zasyp ranę węglem drzewnym, może być z apteki, taki na brzuch, odłóż kaktusa do wyschnięcia rany na tydzień ( w cień), potem połóż na suchy żwirek, kaktus powinien puścić korzenie. Poczytaj tu na forum, wiele osób opisywało taką procedurę.
natalia_kaktusy
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 cze 2018, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Super, to bardzo pomocne - dziękuję!!! :)

--- 10 cze 2018, o 19:24 ----

A czy będzie dobrze jak przesadzę kaktusy teraz latem czy lepiej zaczekać i zrobić to zimą?
Czy jeżeli będą gdzieś chore lub suche korzenie to mam je odciąć i też wetrzeć węgiel drzewny i zrobić taką samą procedurę?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

1. Ze względu na to, że Twoje wszystkie rośliny rosną nie tylko w nieprawidłowym pojemnikach oraz podłożu, przesadzenie teraz to podstawa.
2. Dokładnie tak. Po tej czynności czekasz dzień i dopiero wtedy wsadzasz do docelowej doniczki. Nie podlewasz przez tydzień.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
natalia_kaktusy
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

chciałabym się upewnić czy dobrze rozumiem.
Żeby odpowiednio przygotować podłoże pod kaktusy i sukulenty:

1. Zamawiam i przesadzam ziemie do kaktusów
3. Taka ziemia ma w sobie torf, którego nie chcę, czyli używam sitka z maxymalną średnicą dziurek 5mm?
4. Dodaje piasek - na ile gruby? jaka średnica kamyczków? - w stosunku 1:2
5. Do doniczki standardowej okrągłej, trochę większej niż kaktus na dno sypię 2 cm drenażu o średnicy 3-10mm i tak samo u góry

Piasek i żwir mogę wziąć z natury? Jeżeli oczyszczę wrzątkiem?

Proszę mnie skorygorwać, jeśli coś przeoczyłam!

6. Kiedy mam już posadzonego kaktusa / sukulenta czy od razu trzeba podlać go do podstawki? Jeżeli nie mam jeszcze wyczucia do podlewania to czy mogę nalać do podstawki dużo wody, a po godzinie wylać to czego kaktus nie chciał?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przecież zadałaś już to pytanie w innym wątku... :wink:
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Thebagelbutt
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 cze 2018, o 19:00

Sukulent brązowieje i traci liscie

Post »

Witam
Od jakiegoś czasu łodyga mojego sukulenta żółknie.
Ostatnio zrobiła się brązowa i roślina straciła masę liści.
Podlewalam raz na 10 dni i donica ma dziury odpływowe.
Jak mogę pomoc mojemu sukulentowi ?

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Odpowiedź jest prosta:
1 Nieprawidłowe podłoże - nie sadzimy roślin doniczkowych do samej ziemi. Sukulenty sadzimy do mieszanki ziemi do sukulentów i żwirku w proporcji ok. 1:1 - 1:2.
2. Nieprawidłowe stanowisko - za mało słońca. To są rośliny potrzebujące przede wszystkim południowego parapetu.
3. Niewłaściwe podlewanie. Sukulenty podlewamy obficie w okresie wegetacyjnym, przed następnym podlaniem podłoże powinno całkowicie przeschnąć.

Przesadź, sprawdź korzenie, posadź do mniejszej doniczki, na dno daj drenaż z keramzytu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
natalia_kaktusy
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzisiaj zaczęłam wysadzać kaktusy, wszystkie je dokładnie pooczyszczalam z ziemi, poobcinalam korzenie, a te które chorowały to poodcinałam im te niezdrowe części. Ten co gnił (3D) był w środku tez poczerniały miejscowo i sięgało to bardzo wysoko. 4B - szok! Tak jak pisałam to on nic nie urósł przez rok, jak go przekroiłam to był pusty w środku. Tam gdzie miał zielony miąższ to ten biały środek był pusty, więc kroiłam dalej. To był chyba ostatni moment kiedy można go było uratować. 1A tez odcięłam i zostawiłam tą ładną kulkę i tego mniejszego też.

https://imageshack.com/i/plSXRjw9j
https://imageshack.com/i/pl5SBmRLj

I mam kilka pytań: są już przekrojone, posmarowane węglem drzewnym - one powinny stać już pionowo? w cieniu czy w słońcu?
Te którym poucinałam trochę korzenie mogą siedzieć w pustej doniczce na korzeniach czy powinny mieć mniejszą doniczkę, tak żeby kaktusy ta górna cześć, siedziała na doniczce, a korzenie były puszczone luzem, żeby się nie gniotły?

https://imageshack.com/i/plcw1Z0Vj

Różne kaktusy mogą być obok siebie jak na zdjęciach (kaktusy z kaktusami, sukulenty z sukulentami)?
bialy20061
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 maja 2018, o 14:35

Post »

Witam,
Proszę o podpowiedź - co jest z moim kaktusem?
Czy mam się martwić tymi plamami?
System korzeniowy jest zdrowy i ładnie rozwinięty.
Wydłużony jest przez brak słońca-dziwne jest to bo stoi na słońcu na parapecie południowym.

Obrazek

Obrazek

Przepraszam za zdjęcia są obrócone, zaś na moim komputerze są normalnie pionowo.
Awatar użytkownika
Anetka251
50p
50p
Od: 11 maja 2018, o 15:05

Dracena - choroby, szkodniki i inne problemy w uprawie

Post »

Witam. Nie za bardzo wiedziałam, gdzie napisać o tym problemie.
Przygarnęłam dracene od mamy. Była skazana na straty - wyrzucona blisko oczka wodnego, a następnie strasznie, strasznie zalana.(mama już jej nie chciała i dlatego tam wylądowała). Zrobiło mi się szkoda roślinki- zmieniłyśmy jej ziemię, dzięki mojej namowie i troszkę odżyła. Dodam, że wszystkie jej liście były fioletowe- teraz już większość ma zielonych. Niestety doznała obrażeń mechanicznych i mimo prób uratowania jej, prawdopodobnie nie przeżyje , mimo , że widzę jeszcze jakieś chęci życia. Dracena wypuściła dwa młode odrosty. Z tym moje pytanie: czy są jeszcze jakieś szanse dla tej dużej czy raczej nie da się jej uratować? I kiedy mogę przesadzić młode?? Dodam, że na górze pojawiły się nowe listki i widzę, że z jednej strony walczy, a z drugiej... sama nie wiem. proszę o pomoc!
Dodam, że gdy była jeszcze w mieszkaniu podgryzały ją 3 koty.
Obrazek

Obrazek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Re: Dracena - choroby, szkodniki i inne problemy w uprawie

Post »

Nie znam się na gatunkach sukulentów ale to któryś z aloesów . Nie ten wątek.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście, że to aloes a nie dracena...
Aloes pewnie przesadziłaś do samej ziemi, czyli kolejny błąd. Tak więc potrzeba kolejnego przesadzenia do mieszanki ziemi do sukulentów i żwirku w proporcji ok 1:1 - 1:2. Przy przesadzeniu sprawdź jeszcze stan korzeni. Z rozsadzeniem odrostów się nie śpiesz, jeszcze jest za wcześnie. Po przesadzeniu nie podlewasz przez tydzień.
Stanowisko słoneczny parapet i podlewasz przez sezon obficie, ale odczekujesz aż całkowicie przeschnie podłoże do następnego podlania. W okresie jesienno-zimowym podlewasz sporadycznie mniejszą ilością wody.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Anetka251
50p
50p
Od: 11 maja 2018, o 15:05

Post »

Przesadzałyśmy do ziemi (niestety nie dla kaktusów), piasku i trochę żwiru. Na dnie są malutkie kamyczki. Sprawdzę stan korzeni przy przesadzaniu. A doniczka może zostać taka czy dać większą? Roślinka wypuściła jeszcze dwa maluchy oprócz tych co były . Dziękuje za odpowiedź.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli korzenie mieszczą się w doniczce i jest wokół nich przestrzeń to nie ma potrzeby zmieniać wielkości doniczki.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
kawia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 lip 2018, o 10:38

Post »

Niedawno zauważyłam oznaki chorób na moich kaktusach. Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji tych chorób i wszelką poradę na ich ratunek :(
https://imageshack.com/a/img923/9075/IsspFN.jpg
https://imageshack.com/a/img922/4196/RScLrb.jpg
https://imageshack.com/a/img921/8841/U38vYl.jpg
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”