Kawon (arbuz) - część 14

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kawon (arbuz) - część 14

Post »

Dobrze , że udało się przed chorobami zebrać . ;:333
U mnie też coś się zaczęło , myślę by Revusem wieczorem opryskać .
Najzdrowiej , odpukać , wyglądają w tuneliku .
Awatar użytkownika
lunatyk
200p
200p
Od: 23 maja 2015, o 16:49

Post »

U mnie na razie bez objawów żadnej choroby, wszystko ładnie rośnie, zrobiłem jeden oprysk zapobiegawczy na choroby grzybowe tak na wszelki wypadek, choć nie wiem czy tak naprawdę był potrzebny, ale wystraszyłem się wyglądu ogórków u sąsiada obok, załatwił je mączniak rzekomy.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wysiałam i ja Asahi , ale nie zaznaczyłam i nie wiem , który to . Smakiem się też nie wybija . Myślałam , że po smaku poznam .
Ten ze zdjęcia był dobry , ale czy to może być Asahi ?

Obrazek
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p
Od: 1 cze 2013, o 01:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zdecydowanie nie Asahi. Już tyle owoców tej odmiany tu było na zdjęciach, przejrzyj szybko parę ostatnich stron wątku, na bank znajdziesz kilka fotek. EDIT: wyręczę Cię, poniżej Asahi kolegi Kosiash:
https://postimg.cc/47w858CB
A tu od wokana (pierwszy z lewej na dole):
http://www.wokan.wro.vectranet.pl/galle ... arbuzy.jpg
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki , coś mi się wydaje że takiego jasno zielonego nie mam . ;:oj
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p

Post »

Jeśli posadziłaś krzak/i Asahi, a nie widzisz owoców, to witaj w gronie tych pechowców, u których ta odmiana jest kapryśna i owocuje słabo (w sensie małej ilości jagód per krzak) albo wcale, a czuję się upoważniona Cię w tym gronie powitać, albowiem sama do niego należę :D Miałam chyba maks. 2 owoce na krzak przez dwa lata z rzędu, no ale te co były - były pyszne i zachodu warte :)
AleOla pisze: 3 sie 2024, o 21:49Jakie odmiany warto u nas w ogóle uprawiać?
Niemal wszystkie (nie kupuj nasion Orangeglo - ładnie wygląda na zdjęciach, w praktyce niby rośnie i wszystko fajnie, a na końcu jakoś nigdy nie zdąży dojrzeć), każdy ma jakieś tam swoje ulubione.
Ja bym na początek proponowała odmiany małoowocowe (takie po 3-5 kg) stosunkowo szybko gotowe do zbioru, jak np. Złoto Wolicy (polska odmiana, żółta skórka, czerwony miąższ, arbuzik słodki i szybko dojrzewa), czy Mini Blue (nie mylić z Mini Love - bardzo drogie nasiona, możliwe że świetna odmiana, ale ja jej akurat nie miałam, więc nie mogę polecić), a z takich nieco większych Crimson Sweet - długo się przechowuje, jest naprawdę smaczny nawet jeśli się go zerwie trochę za wcześnie lub trochę za późno, nasiona łatwo dostępne.
Arbuzów godnych polecenia jest oczywiście duuużo więcej, a w kwestii "które i ile wybrać" chyba najbardziej ogranicza nas dostępny areał - na każdy krzak trzeba przyjąć ze trzy metry kwadratowe, a najlepiej pięć lub więcej :D
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu , jeszcze raz dzięki . Zrobiłam obchód , nie wszędzie udało mi się zajrzeć , ale tylko ciemniejsze znalazłam .
Dziwi mnie to bardzo , bo Asahi jako pewniaka wysiałam najwięcej . :shock:
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asahi 8.6kg
Obrazek

Obrazek
Dziwne , zerwany 4 dni później od wcześniejszego, data zapylenia taka sama a nie byk bardziej dojrzały.
Piotr
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39

Post »

Drugi TopGun F1 zjedzony i ten też z wagą powyżej 13 kg. Około 40 dni. W smaku doskonały... tuż, tuż za Mirsini F1. Kolejny pewniak na przyszły sezon ;:333 ---> Obrazek

Na chwilę obecną pierwsza trójka smakowa to:
1. Mirsini F1 (bezapelacyjnie)
2. TopGun
3. Asahi Miyako (coś w tym roku Asahi jest dziwne - mniejszy plon, mniejsze owoce, kolor miąższu bledszy, mniej słodki, ciekawostka...)
Awatar użytkownika
reyav
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 paź 2023, o 23:38
Kontakt:

Post »

U mnie jak na razie Bedouin F1 smakowo bije wszystkie ale wszystkich co mam jeszcze nie spróbowałem.

Wojtek czy TopGun ma dużo pestek?
Pytam bo na zdjęciu widać że prawie nie ma.
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak się akurat ciachnęło... :D
Pestek ma umiarkowaną ilość o normalnej wielkości. Przy tak dużej sztuce wydają się jeszcze mniejsze.
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p

Post »

Georgia na zrębkach, 29 dni od zapylenia, wg OTT ma 14 kg, czyli to już oficjalnie mój największy arbuz w historii:

Obrazek
Krzak nie mieści się w kadrze, a oprócz głównego przychówku naliczyłam jeszcze 4 owoce, które skrzętnie skrywają się pod trzema kondygnacjami pędów. Większość jest niedostępna, więc nie skasuję - nie widać nawet co na którym pędzie rośnie.

Obrazek

Ten Red Star F2 już tak spuchł, że chyba eksploduje - na pewno ma ponad 10 kg, tylko ile?:

Obrazek

Reszta powoli wyłania się z gąszczu, choć i tak ciężko dojrzeć i policzyć. Dwie siostry nazwiskiem Dumara:

Obrazek
I trochę dalej trzecia:

Obrazek

Congo, które przynajmniej widać w całości:

Obrazek

Skundlony Niuniuś tuczy swoje trzy okrągłe owoce o skórce jak u Charleston Gray, a Charleston Gray dopiero niedawno zawiązał (i ma owoce prawidłowego kształtu, więc wiem już na pewno, że nie pomyliłam etykiet przy krzakach). Klondike rośnie, ale daleko mu jeszcze, i chyba jako pierwsze będą się nadawały do zjedzenia Złota Wolicy, tylko nie mam pojęcia kiedy, bo nie zapisywałam dat.
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie arbuzowisko przekroczyło właśnie punkt przesilenia letniego i zaczęło proces zanikania... czyli idzie jesień :roll: :?

Na środku zielonego oceanu wypłynęło ciemne cielsko walenia i pokazało okazały grzbiet ;:oj
Congo, na oko 17-20 kg, około 39 dni ---> Obrazek
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p

Post »

WIEDZIAŁAM :D Mówiłam, że u Ciebie to będzie potwór, nie arbuz? Nie mogę się doczekać cięcia kataną i degustacji... przez monitor :D
gb1976
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 mar 2023, o 10:22

Post »

Cześć wszystkim. Czytam Wasze posty i podziwiam arbuzy.
Dziś mój pierwszy, równe 40 dni, zerwany na próbę , ogonek zielony ale po naciśnięciu chrupał, pod nożem pękł, bardzo słodki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”