Kapusta- biała, czerwona, włoska, brukselka.Cz.1
Re: Kapusta
Odpowiem i ja. Pierwszy raz uprawiałam kapustę i udała mi się pod tunelem - na początku foliowym a potem siatka cieniująca. I dopóki siatka była to i była kapusta zdrowa. Miałam tylko kapustę wczesną. Też kalafior i brokół były razem i też zdrowe.
Miałam tylko problem z podgryzaniem przez coś w ziemi korzeni. I to dotyczyło wszystkich roślin nie tylko kapusty. Co prawda straty nie duże (jedna/dwie sztuki) ale trochę denerwujące zwłaszcza że nie wiem co za szkodnik mi tak urządził uprawy.
Miałam tylko problem z podgryzaniem przez coś w ziemi korzeni. I to dotyczyło wszystkich roślin nie tylko kapusty. Co prawda straty nie duże (jedna/dwie sztuki) ale trochę denerwujące zwłaszcza że nie wiem co za szkodnik mi tak urządził uprawy.
Pozdrawiam Asia
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Asiu myślę że to były nornice, w zeszłym roku było ich zatrzęsienie w całej Polsce
ponoć susza tak im podrasowała, że rozmnożyły się na maksa.

Tylko że nornice jak są to widać korytarze - jedna miała korytarz przez marchewkę i to było widoczne.
Stawiam na coś mniejszego - parę sałat, kapust i brokuł po prostu miało zjedzone korzenie a żadnych śladów korytarzy nie było.
Mam na pewno trochę drutowców, jakieś chrabąszcze nie znane mi bliżej też mi wpadły w oko, więc wybór winowajcy jest spory. A ponieważ straty nie wielkie to jeszcze nie zgłębiałam tematu.
Stawiam na coś mniejszego - parę sałat, kapust i brokuł po prostu miało zjedzone korzenie a żadnych śladów korytarzy nie było.
Mam na pewno trochę drutowców, jakieś chrabąszcze nie znane mi bliżej też mi wpadły w oko, więc wybór winowajcy jest spory. A ponieważ straty nie wielkie to jeszcze nie zgłębiałam tematu.
Pozdrawiam Asia
- dontcallmebaby
- 50p
- Od: 30 mar 2015, o 16:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mnie w poprzednim roku jedną z kapust zniszczyły mrówki. Podżerały korzenie i łodyżkę tuż nad ziemią. Zatrzymała się we wzroście, a po jakimś czasie padła.Johna pisze:Miałam tylko problem z podgryzaniem przez coś w ziemi korzeni.
Moja kapusta (czerwona) również na początku siedziała w tuneliku, pod białą agrowłókniną. Niestety dość szybko się rozrosła i tunel okazał się za mały. Uprawiałam pierwszy raz kapustę. Jak tylko ściągnęłam tunel, to zaroiło się od bielinków. Składały jaja, ale co 2-3 dni robiłam przegląd i to co zauważyłam usuwałam. Część gąsienic jednak dorosła i trochę sobie podjadła mojej kapusty, ale straty nie były duże - z kapusty, przy przygotowaniu do jedzenia trzeba było tylko oberwać kilka liści więcej. W tym roku też planuję grządkę z kapustą i mam nadzieję, że również uda się bez środków chemicznych. Tunelik zrobię większy i liczę na to, że wytrzyma do zbiorów.Ediii pisze:a ja mam pytanie czy komuś udało się uprawić kapustę bez stosowania oprysków chemicznych.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Tak się zastanawiam , czy siatka przeciw ptakom nie ma za dużych oczek ?
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
Po za tym taka siatka leżąca na ziemi może być niebepieczna dla małych pożytecznych zwierząt. W ubiegłym roku osłanialiśmy czereśnie przed szpakami i w jednym miejscu koniec siatki dotykał ziemi. W nocy złapały się w nią 2 małe jeże. Na szczęście szybko zauważyłam i udało nam się je uratować. Mąż wyplątał je z siatki. Napoiliśmy je wodą, nakarmiliśmy surowym mięsem i podreptały sobie szybciutko w krzaki schronić się w cieniu. Siatkę zdjeliśmy i chyba nie będziemy jej już wieszać. A co tam, najwyżej szpaki się ucieszą.
Pozdrawiam
Bea

Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie musi być to siatka odstraszająca ptaki, może być to cieniówka o najszerszych oczkach, siatka z PCV cokolwiek co zabezpieczy rośliny przed atakiem motyli i innych robali. U mnie w zeszłym roku za odstraszacz robiło seledynowe medyczne prześcieradło, dopóki było naciągnięte na pałąki od mini tunelu ( 15 cm - 20 cm od ziemi była wolna przestrzeń ) wczesna kapusta, kalarepa rosły "czyste" bez oprysków i zdejmowania niechcianych gości. Ostatnie dwie kapusty zostały pożarte przez bielinka jak zdjęłam prześcieradło. W tym roku również zamierzam uprawiać kapustne pod takim zabezpieczeniem.
pozdrawiam
Edyta
Edyta
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 15:42
A czy mogę dać obornik bydlęcy w dołek pod rozsade kapusty?
reglas23- Możesz dać w dołek, ale wygodniej według mnie zastosować nawożenie rzędowe.
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
A z czego była ta siatka? Zastanawiam się nad zakupem gęstej firanki, np. takiej: http://images53.fotosik.pl/423/c7e71de49d987f71.jpgAneta Ka pisze:Odpowiedź nieco spóźniona ale podzielę się moim doświadczeniem. Grządkę kapuścianą trzymałam pod tunelem z siatki i żaden bielinek nie złożył jaj , nic nie pryskałam, siatkę zdjęłam we wrześniu jak motyli już nie było.Kapusta była ładna i zdrowa. Na pewno w tym roku zrobię podobnieEdiii pisze:a ja mam pytanie czy komuś udało się uprawić kapustę bez stosowania oprysków chemicznych. Czy udało się pozbyć gąsienic lub zabezpieczyć przed nimi w naturalny sposób. Czytałam, że ktoś zabezpieczał kapustę siatką ochronną przeciw ptakom prze nalotem motyli. Czy to dało pozytywny rezultat?
Piszą, że może służyć jako moskitiera. Myślicie, że by się sprawdziła? Szukałam moskitiery z myślą o tym zastosowaniu, ale one są raczej wąskie. Z kolei moje stare firanki chyba mają za duże oczka.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
ullak kup sobie najtańszą fizelinę bez kleju w sklepie z materiałami
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
W zeszłym sezonie używałam włókniny, ale to się łatwo drze w trakcie sezonu, a robactwo wykorzysta każdą dziurkę.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
USDA
USDA
-
- 50p
- Od: 5 sty 2016, o 15:27
Ullak to był tunel już kupiiony z siatką, oczka takie że bielinek nie przejdzie ale dość spore. W tym roku wypróbuję sianie kopru w kapuście, podobno zniechęca pchełkę i motyle.
- justa_be
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja w tym roku też chciałabym kapustę, zaczynam poszukiwania firanek w Lumpkach 

Pozdrawiam ;)
Jestem w trakcie przygotowywania grządki na wszystkie kapustne warzywka które będę uprawiał.
I mam do was prośbę: doradźcie co zrobić. Poletko przez 2 lata było przykryte czarną folią, przekopałem je i teraz mam dać obornik koński, kurzak czy obornik bydlęcy? Jak myślicie co będzie najlepsze. A czy w trakcie wzrostu można podlewać kapustę gnojówką z pokrzywy? Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.

Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
- "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
Helen Mirren