Pomidory - nawożenie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czym nawozić pomidory>

Post »

Do Twojej Dziunia wiadomości i innych.

Skład nawozu powinien odpowiadać wymaganiom danej rośliny co do zawartości poszczególnych składników w w glebie.

Dla pomidora te wartości graniczne wynoszą

N- 90-120 mg/l

P2O5 - 140-180 mg/l

K2O - 240-300 mg/l

W Twoim nawozie stosunek N:P:K wynosi 1,5:1:1,5
Według liczb granicznych powinien wynosić 1:1,5:2,5

I teraz jest taka sytuacja. Pomidory rosną w zamkniętym naczyniu, więc można obliczyć stricte ile należy dawać nawozu o który pytasz. I jeżeli będziemy się kierować ilością azotu jaka powinna być w podłożu, to pomidory będą niedożywione fosforem i potasem. Jeśli jako punkt odniesienia przyjmiemy fosfor i przy pomocy tego nawozu będziemy chcieli zapewnić pomidorom wymagana ilość tego składnika to będziemy mieć przenawożone pomidory azotem . Jeśli zaś chcielibyśmy by potas był odpowiedni pomidory też będą przenawożone azotem. Do tego nawozu o który pytasz musiałabyś dysponować jeszcze fosforanem potasu by zapewnić pomidorom wymagany skład podłoża.

Nie wiem czy zrozumiałaś, ale starałem się Ci odpowiedzieć w jak najbardziej przystępny sposób.

Jeśli będziesz tylko tym nawozem podlewać pomidory, to będą one rosły albo bardzo wegetatywnie, albo jeśli ograniczysz im nawożenie nie będą rosły wegetatywnie ale za to będą za bardzo kwaśne mając za mało fosforu i potasu.
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No to nie pozostaje mi nic innego jak dokupić fosforan potasu.... tylko czy go gdzieś dostanę i w jakieś formie.....
A potem jeszcze kwestia tego ile i jak go podawać... :)
winterek
500p
500p
Od: 8 lis 2010, o 21:17

Post »

Czyli, ten nawóz, też nie spełnia tych kryteriów :
http://vila-nawozy.pl/produkt/55/nawoz- ... -3-kg.html

Znasz, jakikolwiek, gotowy wieloskładnik, który byłby odpowiedni dla pomidorów ?
Czy nie ma takiego ?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Dziunia87 pisze:No to nie pozostaje mi nic innego jak dokupić fosforan potasu.... tylko czy go gdzieś dostanę i w jakieś formie.....
A potem jeszcze kwestia tego ile i jak go podawać... :)
Najszybciej kupisz w sklepach akwarystycznych.

http://sklep.wodna-kraina.pl/p/71/280/k ... awozy.html

winterek pisze:Czyli, ten nawóz, też nie spełnia tych kryteriów :
http://vila-nawozy.pl/produkt/55/nawoz- ... -3-kg.html

Znasz, jakikolwiek, gotowy wieloskładnik, który byłby odpowiedni dla pomidorów ?
Czy nie ma takiego ?
Zastanów się dobrze nad moim poprzednim postem to sam znajdziesz odpowiedź.

Na razie puszczam tą drwinę koło uszu.
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

forumowicz bardzo Ci dziękuję za pomoc :) Człowiek się nie zna, czyta skład a i tak wychodzi, że propocje nie te.. Bez Ciebie to nic by chyba z tych pomidorów nie było ...

Pozdrawiam serdecznie :)

Ps. A tak swoją drogą następnym razem jak będę kupować nawóz płynny/rozpuszczalny do pomidorów to jaki polecasz? :)
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Dziunia

Jak kupisz ten fosforan potasu, to się odezwij i powiem Ci jak praktycznie przygotować nawożenie, by nie latać jak kot z pęcherzem. :D
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za tę propozycję, ponieważ próbowałam teraz sobie wyliczyć ile powinnam tego podać i zaczęłam się trochę gubić :)

Odezwę się jak już zakupię buteleczkę :) :wit
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Dziunia87 pisze:

Ps. A tak swoją drogą następnym razem jak będę kupować nawóz płynny/rozpuszczalny do pomidorów to jaki polecasz? :)
Ja kupuje trzy nawozy : saletrzak, saletrę potasową i superfosfat i sam sobie nawożę beż łaski, że mi ktoś namiesza.
Awatar użytkownika
joannamm
500p
500p
Od: 27 lut 2013, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Masz te nawozy w granulkach lub w proszku i podsypujesz pod krzaczek czy rozpuszczasz w wodzie i podlewasz? A jak często?
Ps. Tak się składa, że mam wszystkie przez Ciebie wymienione nawozy i mogłabym też pomieszać :D
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Nie nawożę roślin metodą podsypywania bo to nietrudno przegiąć. Tylko i wyłącznie rozpuszczone w wodzie. Przy czym można mieszać bezpośrednio w roztworze superfosfat i saletrę potasową ale nie można mieszać superfosfatu z saletrzakiem. Rozpuszczając w wodzie na przykład 2 części saletry potasowej i jedną część superfosfatu otrzymamy nawóz o składzie NPK

9-13-30. Chcąc takim nawozem zasilać dla przykładu pomidory czy ogórki należy wziąć 3,3 dkg saletry potasowej i 1,7 dkg superfosfatu na 10 l wody. Trzeba tylko wylewać między rzędy a nie bezpośrednio pod rośliny.
Mikar
100p
100p
Od: 8 maja 2012, o 12:52

Post »

forumowicz a dlaczego nie można mieszać saletrzaku i superfosfatu?. Zrobiłem roztwór saletrzaku i oddzielnie roztwór superfosfatu i po zmieszaniu tych roztworów o stężeniu po 0,5% każdy podlałem pomidory pomiędzy krzaki w ilości po ok 0,5l/ na krzak. Jakie mogą być skutki tego podlania?
Jerzy
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Blokada części fosforu.
Awatar użytkownika
joannamm
500p
500p
Od: 27 lut 2013, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki forumowicz za tak precyzyjne wskazówki. A jeżeli ma się siarczan potasu "K2O 50 rozpuszczalny w wodzie" to można rozpuścić w jednym pojemniku siarczan potasu i superfosfat? A jak podać roślinom saletrzak? W innym czasie? A zamiast saletrzaku może być saletra amonowa?
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

forumowicz jak często stosować mleczan wapnia?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

joannamm

Obawiam się, że po zmieszaniu superfosfatu i siarczanu potasu zajdzie w roztworze wodnym reakcja

Ca[H2PO4]2 + K2SO4 = CaSO4 / gips/ + 2 KH2PO4.

W wyniku tego roztwór zmętnieje ale praktycznie nie straci nic na wartości nawozowej ponieważ potas i fosfor w całości przejdzie w fosforan monopotasowy.

Monika
Na identycznych zasadach co fungicydy jeśli chodzi o częstość oprysków.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”