Ogrody botaniczne, parki, itp.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród botaniczny w Denver, Kolorado, USA - relacja i fotki

Post »

A ja jako Advocatus diaboli: Cudze chwalicie, a swego chyba nie znacie. Bardzo mi to przypomina Hortulus w Dobrzycy. Są rzeźby, niektóre przezabawne, przykłady różnych typów ogrodów, no i sprzedaż badziewia.
Dobrzyca jest nieopodal Kołobrzegu, więc podczas pobytu w sanatorium już dwukrotnie zwiedziłam: pierwszy raz w pełni sezonu, z wycieczką(za dużo pleców przed sobą widziałam), natomiast w tym roku na przełomie marca i kwietnia, jeszcze przed sezonem. W tym okresie największe wrażenie robią wyrzeźbione bukszpany. Ogród jest stosunkowo młody, ma chyba ze dwadzieścia lat. No niestety, szklarni nie mają.
Zazdroszczę możliwości pozwiedzania tak pięknego ogrodu w szerokim świecie, jednocześnie polecam jako namiastkę Dobrzycę.
Waleria
Awatar użytkownika
NINa
200p
200p
Od: 15 maja 2008, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Ogród botaniczny w Denver, Kolorado, USA - relacja i fotki

Post »

Dziękuję za miłe opinie :)
Nie było moim celem chwalenie cudzego, bo 'swoje' znam i bardziej mi się podoba (tzn. OB UJ Kraków) :) Lokalizacja ogrodu w centrum Denver nie jest najlepsza (za bardzo w centrum i te bloki obok!), ponadto pozalewało im cześć kolekcji, bodajże koło marca czy kwietnia tego roku.
Mało podróżuję z braku kasy, ale jak tylko jestem w obcym mieście, to od razu chcę iść do lokalnego ogrodu botanicznego, a szczególnie do szklarni ;) Marzy mi się taki tour po Stanach i zwiedzanie poszczególnych ogrodów w różnych miastach, a także tych dodatkowych lokalizacji, ale na przemieszczanie się trzeba by mieć parędziesiąt tysięcy zł, bo sam wstęp do ogrodów nie jest zbyt drogi. W niektórych stanach USA ogrody botaniczne są utrzymane w stanie dosyć dzikim, chodzi tam o przedstawienie roślin lokalnych na dużym terenie i przypomina to trochę chodzenie po polu uprawnym, a nie po wydzielonych alejkami częściach, jak w Krakowie czy Wrocławiu. Na YouTube jest sporo filmów z ogrodów botanicznych, więc polecam oglądanie. Tak samo parki (w Denver), to zupełnie coś innego niż te, znane mi z Krakowa - nieogrodzone, kawałek pola z trawą, ze dwie alejki i parę drzewek dookoła plus ławeczki ;) Ja bym tego parkiem nie nazwała, no ale niech im będzie :roll:

Więcej dokumentów już nie mam na temat OB w Denver, a jedynie krótkie wideo ze szklarni, więc w wolnym czasie postaram się zrobić upload na YouTube i wkleję linka.
antykwariusz77
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 lip 2011, o 16:02

Re: Ogrody botaniczne, parki, itp.

Post »

Piękna reklama :) Co do ogrodów botanicznych to mieszkałem kiedyś w Łodzi. Ładne alpinarium i bardzo duża przestrzeń do spacerów.

Obrazek
akselb3
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 maja 2011, o 13:34

Post »

Piękny ogród ze zdjęcia powyżej, można się zainspirować żeby coś takiego zrobić u siebie
glebozerna
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 sie 2011, o 14:09

Post »

W temacie ogrodów botanicznych i parków... W Krakowie praktycznie w samiutkim centrum jest park botaniczny, który z pewnością warto odwiedzić. Ogród ten został założony w 1783 w Krakowie, położony na wschód od Starego Miasta, na terenie Wesołej (obecnie dzielnica II Grzegórzki) przy ul. Kopernika 27. Bardzo przyjemne miejsce na spacery, posiedzenie z książką, wyciszenie się.
jata
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 sie 2010, o 21:22

Post »

A ja zapraszam do małego barokowego ogrodu w Pradze-Vrtbovskiej zahrady. Znajduje się w centrum turystycznej Pragi na Małej Stranie. Idzie się zatłoczoną ulicą Karmelitską i pod nr 25 wchodzi w bramę, by po chwili znaleść się w małym, ale uroczym ogrodzie. Tu nie ma niezwykłych okazów roślin, czy niebanalnych kompozycji. Rosliny są potraktowane jak to w barokowych ogrodach jak rzeźby, a jeśli chodzi o rzeźby te prawdziwe to jest ich w tym ogrodzie dużo i pełnią istotną rolę. Nie przepadam za barokowymi ogrodami, ale lubię miejsca klimatyczne, a to ma klimat ! Może dlatego, że mało turystów i stanowi wytchnienie po zatłoczonych Hradczanach, czy moście Karola. W Pradze w ogóle jest wiele pięknych ogrodów - ogrody królewskie, ogród Wallensteina (przy Senacie), ogród różany na wzgórzu Petrin. Tylko podziwiać!
wejście do ogrodu
Obrazek

ogród składa się z 3 tarasów
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
widok z góry
Obrazek

przy wejściu wita nas fontanna
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
pannaM
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 4 sie 2011, o 08:42

Post »

to ja dodam kilka zdjęć z wycieczki zawodowej do Wrocławskiego ogrodu botanicznego i Ogrodu Japońskiego w Parku Szczytnickim :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
zachwyciło mnie to połączenie kolorów ;)

Obrazek

Obrazek
ogród Marty:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=46162" onclick="window.open(this.href);return false;
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Będąc we Wrocławiu, zachęcony zdjęciami z forum, nie omieszkałem oczywiście zawitać do "Ogrodu japońskiego".

Obrazek

A tu krótka fotorelacja z tego, co zobaczyłem za tą bramą. Pokaz slajdów przy releksującej, japońskiej muzyce.

https://picasaweb.google.com/1085654882 ... 8176649618
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
daymon
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 sie 2011, o 23:46
Kontakt:

Post »

No trzeba przyznać, że we Wrocławiu są naprawdę piękne ogrody :)
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Obiecałem parę dni temu naszej forumowej Kogrze małą fotorelację z paryskiego ogrodu botanicznego ? a oto i ona.

Na poniższej fotce widać popularną Beaucarnea recurvata, a w tle także Pachypodium lamerei. I tylko rozmiary jakieś takie inne niż w naszych domach
Obrazek

Ten naleśnik to kaudeks Raphionacme burkeri
Obrazek

To kwitnące krokusy z gatunku Crocus goulimyi
Obrazek

A pod spodem kilka przedstawicieli jednej z moich ulubionych rodzin roślin ? powojowatych (Convolvulaceae):

Powój Convolvulus sabatius
Obrazek

Stictocardia beraviensis
Obrazek

Wilec Ipomoea indica
Obrazek

Dwie fotki wilca Ipomoea cairica
Obrazek
Obrazek

I na koniec fotka poglądowa:
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wielkie dzięki Loki ;:180
To bardzo miłe kiedy ktoś spełnia nasze prośby. ;:196
Naleśnik rzeczywiście jedyny w swoim rodzaju.
Ciekawa ta Stictocardia, czy ta roślina mogłaby rosnąć u nas?
Co do fotki poglądowej to chyba wiele osób chciałoby mieć taki ogród.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Fotka poglądowa ;:224 ;:224 ;:224 przepięknie :!:
Wilce są śliczne !
Szkoda że mojego wilca zeżarły mszyce :?
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Kogra ? nie ma za co. Cała przyjemność po mojej stronie. Oczywiście nacykałem więcej fotek, ale wkleiłem tu to, co mi się wydawało najciekawsze.

Jeśli chodzi o Stictocardię ? jest to roślina wieloletnia, z regionów subtropikalnych, ponoć jest w stanie przeżyć pojedyncze przymrozki, ponoć po dłuższym chłodzie ciągle jeszcze potrafi odbić od korzenia jak tylko temperatura się podniesie, ale raczej w polskim ogrodzie zimy by nie wytrzymała... Wątpię nawet czy we francuskim by jej się ta sztuczka udała. No ale jak wszyscy amatorzy fuksji czy innych bieluniów drzewiastych wiedzą, tego typu rośliny można uprawiać w donicach i na zimę wnosić do pomieszczeń ? i taką właśnie uprawę Stictocardii zaleca się w klimacie umiarkowanym. Znalazłem nawet polskie sklepy internetowe sprzedające tę roślinę. ;-)

Oczywiście to, co napisałem powyżej, wyszperałem w necie, więc nie mam stuprocentowej gwarancji rzetelności tych informacji.

A co do fotki poglądowej ? ja tam bym takiego ogrodu nie chciał. :-P No chyba że mówimy jedynie o wielkości i rozmaitości gatunków ? to wtedy nie miałbym nic przeciwko, LOL.

Największym rozczarowaniem w tym ogrodzie były dla mnie szklarnie... O wiele uboższe w gatunki i IMHO także brzydziej urządzone (może z wyjątkiem głównej szklarni tropikalnej) niż szklarnie krakowskiego ogrodu botanicznego.

@ AgaNet ? No ja właśnie też uwielbiam wilce. Wprawdzie rzeczywiście imają się ich bodaj wszystkie szkodniki jakie istnieją ? ze szczególnym uwzględnieniem przędziorków i mszyc ? ale ze szkodnikami można walczyć opryskami. :-)

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki ;:180 za informacje.
Szkoda, że on taki wrażliwy bo bardzo mi przypadł do gustu.
A donic, doniczek i doniczuszek się już wyzbywam, bo 250 sztuk to stanowczo za dużo.
Nie będę sobie dokładała od nowa.
Oczywiście mnogość roślin miałam na myśli, bo obrobić taki areał to też by mi się nie uśmiechało. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tak sobie myślę, że na ten Twój balkonik Stictocardia nadawałaby się idealnie. :-P

Tak poza tym ? w tym ogrodzie botanicznym jak na mój gust za wiele wygolonych na łyso trawniczków. :-P :-P :-P

Natomiast co do areału... Hmm... Gdybym miał taki ogród, to oznaczałoby to najprawdopodobniej, że jestem tak bogaty, że mogę nic innego nie robić, tylko zajmować się tymże ogrodem ? i myślę, że by mi się to spodobało, LOL!

Pozdrawiam!
LOKI
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”