Pomidory - choroby i szkodniki - cz.6
- wampir_wawelski
- 200p
- Od: 31 gru 2008, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.6
Witam,
co może byc przyczyną opadania szypułek po przekwitnięciu? myślałem, że to jakieś mechaniczne uszkodzenia, ale w takiej ilości to nie możliwe.
Nie ma grona w którym nie brakowałoby szypułek. Często jest tak, że z grona połowa ładnie rośnie, druga w ogóle nie przejawia ochoty do owocowania - pomimo zawiązanego owocu.
W czym rzecz?
co może byc przyczyną opadania szypułek po przekwitnięciu? myślałem, że to jakieś mechaniczne uszkodzenia, ale w takiej ilości to nie możliwe.
Nie ma grona w którym nie brakowałoby szypułek. Często jest tak, że z grona połowa ładnie rośnie, druga w ogóle nie przejawia ochoty do owocowania - pomimo zawiązanego owocu.
W czym rzecz?
- estil
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 6 maja 2012, o 12:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam.Czy ktoś mógłby mi podpowiedziec po ilu dniach po oprysku mlekiem mogę dokonać oprysku Mildexem czy Amistarem.Dzięki.Pozdrawiam.
- aśka2006
- 500p
- Od: 18 gru 2007, o 13:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Namiot mam dziwacznie postawiony na linii południe-zachód.BRZOSKWINKA pisze:Asiu, jak masz ustawiony namiot? pn-pd czy wsch-zach?aśka2006 pisze:Namiot stale otwarty na oścież a i tak ta małpa weszła na kwiaty.
Dużo kwiatów straciłam 1/4 gron pusta...Grevit nie dał rady. Pozbierałam kwiatki i czekam. Po przypaleniu Amistarem boję się ruszyć opryskiwacza. Poradźcie co zrobić? Na dwóch pomidorkach (owocach) zauważyłam jasne planki takie przebarwienia...co to?
Mam Timorex może tym? Wyjeżdżam na dwa tygodnie i boje się zostawić pomidorów samym sobie.
Aśka
Mleko nie pomaga ?estil pisze:po ilu dniach po oprysku mlekiem mogę dokonać oprysku Mildexem czy Amistarem

No coś podobnego !
Możesz jak tylko liście wyschną po oprysku mlekiem.
Czy naprawdę nie zdajecie sobie sprawy, że robicie tym mlekiem niedźwiedzia przysługę pomidorom. Zatykacie tłuszczem i kazeiną aparaty oddechowe w lisciach. Morderstwo.
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
Masz kształt literki L i jedno wyjście jest na zachód drugie na południe?aśka2006 pisze:Namiot mam dziwacznie postawiony na linii południe-zachód.BRZOSKWINKA pisze:Asiu, jak masz ustawiony namiot? pn-pd czy wsch-zach?aśka2006 pisze:Namiot stale otwarty na oścież a i tak ta małpa weszła na kwiaty.

Ja miałam zarazę na black plum. Inne krzaki czyste. Oprysk mildexem i po tygodniu znowu na black plum 2 chore liście. Stwierdziłam, że jakaś felerna odmiana i zamiast znów popryskać - wyrzuciłam ją.

W tunelu sucho, a ustawiony jest wsch-zach. Chyba niezły przewiew.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- estil
- 20p - Rozkręcam się...
Dzięki forumowicz.Zastosuję się do Twoich rad.
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
Oczywiście nie rezygnuj z mleka:Pestil pisze:Witam.Czy ktoś mógłby mi podpowiedziec po ilu dniach po oprysku mlekiem mogę dokonać oprysku Mildexem czy Amistarem.Dzięki.Pozdrawiam.
Mnie nie udało się w tym roku bez chemii,ale w ub.dzięki mleku się uchowały,podczas gdy dookoła wszystkim zaraza żarła

Nie ma to jak autosugestia.danutka66 pisze:Mnie nie udało się w tym roku bez chemii,ale w ub.dzięki mleku się uchowały,podczas gdy dookoła wszystkim zaraza żarła
Typowy efekt placebo. Dodatkowo podejrzewam że część tego mleka osiądzie na owocach, tłuszcz zjełczeje, nada swój posmak.
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
Jedni stawiają na chemię "od nasionka",inni na autosugestięloginal pisze:
Nie ma to jak autosugestia.

-
- 100p
- Od: 25 maja 2011, o 13:55
Czy podlewać pomidory gnojówką z oberwanych liści pomidorów/oczywiście ze zdrowych liści/? Pomidory w gruncie,wiążą drugie,trzecie grona.
- aśka2006
- 500p
- Od: 18 gru 2007, o 13:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Brzoskwinka pisze..."no chyba, że mówisz o opcji gdy jedno wyjście jest na pn-zach, a drugie pd-wsch"...no i dokładnie tak jest, słusznie się "czepiasz".
Help...nadal nie wiem co zrobić z pleśnią po przypaleniu Amistarem !!!

Help...nadal nie wiem co zrobić z pleśnią po przypaleniu Amistarem !!!
Aśka
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
powiedzcie proszę, kiedy w takie upały najlepiej zrobić oprysk, wieczorem grubo ponad 20 stopni, od samego rana pomidory w słońcu, wcześniej mgła... kombinuję, coby nie zaspać jak te tropiki minąkozula pisze: Leniawka, jeśli pada i bywa mgła, zaraza kwitnie i w upał. Usmaży się jak nie będzie padać, teraz trzeba ją odpowiednio potraktować.

pozdrawiam
Iwona
Iwona
- estil
- 20p - Rozkręcam się...
Dzięki Danutko.Widzę że zdania sa podzielone.Ciekawe co na to Kozula?To tak na dwoje babka wróżyła co lepsze, mleko czy pokrzywa.danutka66 pisze:Oczywiście nie rezygnuj z mleka:Pestil pisze:Witam.Czy ktoś mógłby mi podpowiedziec po ilu dniach po oprysku mlekiem mogę dokonać oprysku Mildexem czy Amistarem.Dzięki.Pozdrawiam.
Mnie nie udało się w tym roku bez chemii,ale w ub.dzięki mleku się uchowały,podczas gdy dookoła wszystkim zaraza żarła
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
kozula pisze:
Leniawka, ugotowało korzenie w tych doniczkach. Okryj je czymś białym, mogą być nawet ustawione przed doniczkami pustaki. Pokaż wierzchołek, na dole w doniczce nie może być za dobrze.
wczoraj zrobiłam im osłonki, już widzę mniejsze wysychanie w doniczkach,

Uploaded with ImageShack.us
wierzchołki wyglądają tak:

co by nie było, to różne krzaki....
przymierzam się do oprysku na ZZ, przy okazji dostaną wieloskładnikowego i siarczanu magnezu
pozdrawiam
Iwona
Iwona