Wszystko o pomidorach cz. 15
-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 15
jerry woda z kroplowników swobodnie przepływa przez agrowłóknine i wsiąka w ziemie?
Pozdrawiam Krzysiek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Solaris37, widzisz woda to jest taka paskuda, że przesiąka przez wszystko, nawet jak nie chcesz ... przesiąknie
Ile nie wlejesz, wszystko przeleci, no może trochę odparuje po drodze ...
A tak poważniej, to starałem się tak to wszystko rozmieścić aby kroplowało w okolicy krzaka.
A tak poważniej, to starałem się tak to wszystko rozmieścić aby kroplowało w okolicy krzaka.
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
Wiem, że temat już wałkowany, ale naprawdę chciałbym po prostu podzielenia się konkretnym sposobem nawożenia. Przed sadzeniem pomidorów w szklarni ziemię, przygotowywuję obornikiem, i lekko azofoską, do tej pory od pierwszego grona lałem raz na tydzień rozpuszczoną magiczną siłą.
Macie może jakieś inne swoje doświadczenia na proste uniwersalne nawożenie krzaków, bez bawienia się w mieszanie składników nawowozych i analizę gleby, po prostu jakieś rozwiązania komercyjne?
Pytam się bo słyszałem że Magiczna Siła z uwagi na dużą ilość K+ to tylko dla dużych krzaków.
W tamtym roku lałem też coś organicznego rozpuszczlanego w wodzie do podlewania - drogie, i chyba niezbyt skuteczne.
Co jeszcze dobrze rozuszczalnego w wodzie do podlewania możecie polecić?
-- 27 lut 2019, o 23:52 --
Ja od 2-3 liścia właściwego stosuję raz na tydzień Florovit do papryki i pomidorów.
Macie może jakieś inne swoje doświadczenia na proste uniwersalne nawożenie krzaków, bez bawienia się w mieszanie składników nawowozych i analizę gleby, po prostu jakieś rozwiązania komercyjne?
Pytam się bo słyszałem że Magiczna Siła z uwagi na dużą ilość K+ to tylko dla dużych krzaków.
W tamtym roku lałem też coś organicznego rozpuszczlanego w wodzie do podlewania - drogie, i chyba niezbyt skuteczne.
Co jeszcze dobrze rozuszczalnego w wodzie do podlewania możecie polecić?
-- 27 lut 2019, o 23:52 --
Ja od 2-3 liścia właściwego stosuję raz na tydzień Florovit do papryki i pomidorów.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Najpierw analiza, żeby wiedzieć ile i czym nawozić. Nie ma drogi na skróty. To znaczy jest i pewnie nie jedna ale można spaść na łeb.Macie może jakieś inne swoje doświadczenia na proste uniwersalne nawożenie krzaków, bez bawienia się w mieszanie składników nawowozych i analizę gleby, po prostu jakieś rozwiązania komercyjne?
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pięknie macie urządzone uprawy , starannie i czysto . Pokażę mojemu pomocnikowi ,
niech patrzy , podziwia i się inspiruje .
Toczymy boje , on linie na tkaninie chce kłaść a ja pod , oczywiście ja wygrywam . Linia
idzie po ziemi , woda z wielkiej beki ( nazwa mi uciekła ) , dosypujemy tam czasami kwasek ,
jakoś odżywkę .
Kristalon zielony daję jak widzę , że jest taka potrzeba .
niech patrzy , podziwia i się inspiruje .
Toczymy boje , on linie na tkaninie chce kłaść a ja pod , oczywiście ja wygrywam . Linia
idzie po ziemi , woda z wielkiej beki ( nazwa mi uciekła ) , dosypujemy tam czasami kwasek ,
jakoś odżywkę .
Kristalon zielony daję jak widzę , że jest taka potrzeba .
Wiedziałem Kalo że tak powiesz
Niestety już na jesieni nawiozłem obornikiem, nie ma teraz sensu tego robić.
Za rok.
W tamtym roku nie miałem źle - ale jak były upały to straciłem dwa piętra, mimo że nawoziłem doglebowo.
Teraz wyczytałem że trzeba przy upałach niezależnie dolistnie.
Cy na przykład taki nawóz Intermagu PlonVit Kali 11/12/38 będzie dobry to takiego interwencyjnego nawożenia dolistnego przy upałach?
-- 28 lut 2019, o 20:52 --
Dla mnie prawie ideałem jest Katja. Nie za słodki, lekka kwaskowość jak dawniej, bardzo dobrze plonowała aż do końca pażdziernika.
Jeszcze we wrześniu zbierałem duże pomidory z drugiego piętra - bo wszystkie siedzące zawiązki mi ruszyły.
Do przecierów lubię Church. Z jednego krzaka miałem chyba z 20 kilo, słodki, bardzo mięsisty.
Niestety już na jesieni nawiozłem obornikiem, nie ma teraz sensu tego robić.
Za rok.
W tamtym roku nie miałem źle - ale jak były upały to straciłem dwa piętra, mimo że nawoziłem doglebowo.
Teraz wyczytałem że trzeba przy upałach niezależnie dolistnie.
Cy na przykład taki nawóz Intermagu PlonVit Kali 11/12/38 będzie dobry to takiego interwencyjnego nawożenia dolistnego przy upałach?
-- 28 lut 2019, o 20:52 --
justa_be pisze:A może uprawiał ktoś pomidora który jest kwaskowy? Mój dziadek narzeka, że moje pomidory są za słodkie, że on pamięta kiedyś takie kwaskowe i żebym takie posadziła. gdzieś mi się coś kojarzy taki wątek ale za nic nie mogę go odnaleźć.
Dla mnie prawie ideałem jest Katja. Nie za słodki, lekka kwaskowość jak dawniej, bardzo dobrze plonowała aż do końca pażdziernika.
Jeszcze we wrześniu zbierałem duże pomidory z drugiego piętra - bo wszystkie siedzące zawiązki mi ruszyły.
Do przecierów lubię Church. Z jednego krzaka miałem chyba z 20 kilo, słodki, bardzo mięsisty.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Bzdura! Nie masz pojęcia ile czego było przed nawiezieniem a teraz wiesz jeszcze mniej. Nawet nie znasz pH od ktorego zależy przyswajanie makroelementów. Masz jeszcze troszkę czasu na analizę. Nawet jeżeli jeśli chcesz robić komerchę to rób to z głową. Skąd będziesz wiedział czym pryskać liście a czym nie?Niestety już na jesieni nawiozłem obornikiem, nie ma teraz sensu tego robić.
-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
Jerry co ile masz kroplowniki? bo ja odziedziczyłem taką linię od znajomego i są co 15 cm.jerry pisze:Solaris37, widzisz woda to jest taka paskuda, że przesiąka przez wszystko, nawet jak nie chcesz ... przesiąknie
W jakiej odległości masz pomidory na zdjęciu?
Pozdrawiam Krzysiek
kaLo, ja amator, 10 mkw, 20 krzakówkaLo pisze:Bzdura! Nie masz pojęcia ile czego było przed nawiezieniem a teraz wiesz jeszcze mniej. Nawet nie znasz pH od ktorego zależy przyswajanie makroelementów. Masz jeszcze troszkę czasu na analizę. Nawet jeżeli jeśli chcesz robić komerchę to rób to z głową. Skąd będziesz wiedział czym pryskać liście a czym nie?Niestety już na jesieni nawiozłem obornikiem, nie ma teraz sensu tego robić.
Po prostu nie uważam że jest to warte zachodu.
Masz rację że to działanie na ślepo, choć pH to sobie zmierzę, mam kwasomierz
W tamtym roku przenawoziłem azotem - na początku byłem załamany, potem pomidory dały radę, i z wyjątkiem dwóch pięter, plony miałem do listopada.
Ale może masz rację, tylko sprawdzę ile się czeka u nas w stacji.
-
- 50p
- Od: 22 lut 2019, o 19:53
Witam co mogłem zrobić źle , zasiałem pomidory 10 dni temu i stoją w miejscu pogrzebałem trochę i nawet kiełka nie puściły
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Nie mają za zimno w miejscu gdzie stoją? Nie przelałeś?
W tamtym roku chciałem zrobić dobrze pomidorom i do ziemi do wysiewu dałem humus z castoramy.
Wschody były po tygodniu, a rosło bardzo wolno.
Więc.
-za niska temperatura
-zła ziemia
-złe nasiona (mało prawdopodobne)
-za głęboko wsadzone
W tym roku dałem tylko ziemię do wysiewu z casto, i idą jak burza po 1-2 cm na dobę
-- 1 mar 2019, o 18:33 --
Kalo: a jeśli chodzi o nawożenie dolistne, to jaki preparat? Przecież takie interwencyjne nawożenie to nie zależy od składu ziemi.
Ten Plonvit Kali będzie OK?
Wschody były po tygodniu, a rosło bardzo wolno.
Więc.
-za niska temperatura
-zła ziemia
-złe nasiona (mało prawdopodobne)
-za głęboko wsadzone
W tym roku dałem tylko ziemię do wysiewu z casto, i idą jak burza po 1-2 cm na dobę
-- 1 mar 2019, o 18:33 --
Kalo: a jeśli chodzi o nawożenie dolistne, to jaki preparat? Przecież takie interwencyjne nawożenie to nie zależy od składu ziemi.
Ten Plonvit Kali będzie OK?
-
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
Maciej39, Ty jesz te pomidory i jeszcze nie świecisz ?
Po co tyle nawozów lejesz i to od fazy rozsady ... zostaw w spokoju te preparaty ...
Zrób porządną analizę gleby jak Ci radził KaLo z zaleceniami pod uprawę pomidorów i będziesz wiedział czego brakuje.
Dałeś obornik na jesieni to ok., teraz wg analizy uzupełnisz braki, potem zadbaj o równomierne podlewanie w sezonie i będzie ok.
Po co na pałę lać różne nawozy jak mogą być zupełnie nie potrzebne.
Rozstaw krzaków i kroplowników mam co 0,5 m.
Wiem, że ciasno ale nie narzekam, bo tak miało być
U Ciebie jak masz rozstaw co 15 cm, to proponuję Ci krzaki rozstawić co 60 cm.
Po co tyle nawozów lejesz i to od fazy rozsady ... zostaw w spokoju te preparaty ...
Zrób porządną analizę gleby jak Ci radził KaLo z zaleceniami pod uprawę pomidorów i będziesz wiedział czego brakuje.
Dałeś obornik na jesieni to ok., teraz wg analizy uzupełnisz braki, potem zadbaj o równomierne podlewanie w sezonie i będzie ok.
Po co na pałę lać różne nawozy jak mogą być zupełnie nie potrzebne.
solaris37 pisze: Jerry co ile masz kroplowniki? bo ja odziedziczyłem taką linię od znajomego i są co 15 cm.
W jakiej odległości masz pomidory na zdjęciu?
Rozstaw krzaków i kroplowników mam co 0,5 m.
Wiem, że ciasno ale nie narzekam, bo tak miało być
U Ciebie jak masz rozstaw co 15 cm, to proponuję Ci krzaki rozstawić co 60 cm.
Pozdrawiam
Jerry
Jerry