Figa na działce, w donicy cz.2

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
FreGo
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2018, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Figa na działce, w donicy cz.2

Post »

No ciekawe, ciekawe...
Ja niedawno trafiłem na szaleńca chyba z USA co figi obcopylne sam zapylał strzykawką z glukozą i nawet coś mu tam z tego wyszło.Ja by nie miał na to nerwów. Czasem ciekawe rzeczy można na YT podejrzeć.
Witam, jestem Adam.
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tomku, a w jakim terminie robisz to uszczykiwanie pędów i jak dużo tniesz?

P.S. U mnie nie było przymrozków.
Awatar użytkownika
tomekb1
Od: 30 gru 2012, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Małgosiu ja to zrobiłem 30 maja. Uszczyknąłem wszystkie pędy zeszłoroczne. Zostawiłem tylko te dopiero wybijające z ziemi. Są za krótkie i niepotrzebne mi są owoce, które potem dotykały by gruntu. Na zeszłorocznych pędach miałem po ok. 5 liści, więc teoretycznie powinno ruszyć 5 fig, ale nie u każdej nasady liścia musi być pąk kwiatowy.

P.S.
U mnie dwie noce przy gruncie -1. Dla pewności miałem figi okryte , a winorośle wspomałałem sikawką :) . W niedzielę temperatura przy gruncie spadła z +2 do -1 chyba w pół godziny.
Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oglądałam dzisiaj tą moją balkonową Magdalenkę, ale nie widzę pąków z przedziałkiem. Może za długo stała w cieniu?

Ogródkowa Magdalenka ma bardzo krótkie przyrosty i wygląda, jak skarłowaciała. Nie mogę się dopatrzeć w tej gęstwinie, jakie pąki są u nasady liści.

Dzięki za info :)
Awatar użytkownika
tomekb1

Post »

Ja podszedłem do tego tak: Skoro z pąka pojedynczego nie będę miał zarówno main cropu teraz jak i breby w przyszłym roku , to nie zależy mi jeśli on wypuści tylko pęd. Pęd ten i tak cały wyłamię, a zostawię jedynie pęd wyrastający u nasady uszczyknięcia pędu głównego. W ten sposób nie dopuszczę do niepotrzebnego zagęszczenia i zachowam pokrój krzewu przed uszczknięciem.
Pozdrawiam
Tomek
x-S-e-x-ka
ZBANOWANY
Od: 4 cze 2023, o 15:36

Post »

Moja figa dzisiaj (przypomnę: na polu, bez ochrony na zimę). Mam nadzieję, że nie zrzuci owoców:

Obrazek
kris86k
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 sie 2022, o 17:45

Post »

Hej.
Czy to są owoce tegoroczne?
Moja jak wspominałem wcześniej Figa zakupiona na OLX przed zimą w zeszłym roku wygląda jak na poniższych zdjęciach. Rozumiem, że w tym sezonie owoców się już nie doczekam?

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
FreGo
Od: 28 sty 2018, o 13:05

Post »

No piękna figa.
Ewidentnie jest to odmiana Brown Turkey i owoce są tegoroczne tzw.breba. inaczej zwane owocami wiosennymi. Gratuluję! Figa w tej kondycji raczej owoców nie zrzuci , no chyba musiała by mocno przeschnąć, ale w gruncie to mało realne.
Witam, jestem Adam.
Awatar użytkownika
tomekb1

Post »

kris86k pisze: 9 cze 2023, o 12:52 Hej.

Moja jak wspominałem wcześniej Figa zakupiona na OLX przed zimą w zeszłym roku wygląda jak na poniższych zdjęciach. Rozumiem, że w tym sezonie owoców się już nie doczekam?

Masz u nasady liści podwójne pąki, czyli pąk kwiatowy i liściowy. Czy będą z nich owoce w tym roku (main crop) czy figa zaowocuje z tych pąków dopiero w przyszłym roku (breba) zależy .... od samej figi, lub od Ciebie jeśli zmusisz ją do szybszego ruszenia tych pąków. Ale owoc tak czy tak będzie.
owoce są tegoroczne tzw.breba. inaczej zwane owocami wiosennymi.
zwane letnimi Adamie :wink:

P.S.
mam jeszcze wątpliwość, czy to na pewno breba, czy tez przezimowany main crop. Zdjęcie starszejemerytki jest z maja. twoje Adamie tez z maja i tam Twoje przezimowane main crop wyglądają tak samo jak na zdjęciu starszejemerytki. Pytanie tylko czy takie owoce przetrwały by zimę nie okrywane. Ale to może niech roztrzygnie to właściciel roślinki.
Pozdrawiam
Tomek
kris86k
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Jak zatem zmusić figę aby rozwinęła pąki?
x-S-e-x-ka
ZBANOWANY
Od: 4 cze 2023, o 15:36

Post »

tomekb1 pisze: 9 cze 2023, o 13:11
Zdjęcie starszejemerytki jest z maja.
To zdjęcie jest z dzisiaj. Z maja jest zdjęcie dane w poście z 4 czerwca.
FreGo pisze: 9 cze 2023, o 12:57
Ewidentnie jest to odmiana Brown Turkey i owoce są tegoroczne tzw.breba. inaczej zwane owocami wiosennymi.
Dzięki za określenie odmiany - nie wiedziałam co to za figa jest. Owoce, to chyba te, których zalążki utworzyły się jesienią zeszłego roku, a od wiosny się rozwijają. Co do ich zrzucenia: było ich więcej, ale część spadła/zaschła, dlatego nie jestem spokojna. mam "działkę" bez wody, a u nas panuje spora susza, ziemia lekka, więc jest powód do obaw.
Awatar użytkownika
tomekb1

Post »

kris86k pisze: 9 cze 2023, o 14:38 Jak zatem zmusić figę aby rozwinęła pąki?
Piszę o tym na poprzednich stronach przecież (31 i 32 strona). Uszczywkiwanie wierzchołków.
Pozdrawiam
Tomek
kris86k
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Jasne, nie sądziłem że to masz na myśli. Chciałbym jednak, żeby jeszcze trochę podrosła. Może spróbuję w przyszłym roku i orzy okazji spróbuje rozmnażania. Czy wszystkie odmiany puszczają nowe pędy od korzenia czy są odmiany które rosną tylko na jednym pędzie? Moja jak na razie puszcza drugi pęd od głównego jakiś 1cm nad ziemią i coś zaczyna się dziać przy kilku węzłach przy których były liście chyba w zeszłym sezonie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”