Bób cz.1
Re: Bób
Ja moczę Jankiela jedną paczkę ,Bartka bo to jakaś nowość z Polany cztery paczki i kupiłam dzisiaj na bazarze Winsdorf kilogram .Miałam sadzić dziś według kalendarza biodynamicznego bo to ostatni dzień ,ale mnie sprawy urzędowe dopadły i sadzę jutro oczywiście jak nie będzie padało,wiało i sypało śniegiem
kwiaty łagodzą obyczaje
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Napiszę co robię z bobem.Wysadzam wprost do gruntu nasiona suche.Jeśli sadzicie wcześniej namoczone ziarna to ziemia musi być wilgotna inaczej nasiona sparszywieją.I nic z nich nie wyrośnie.
Darek 67!
Najlepsze sąsiedztwo dla bobu to ziemniaki.Ale kiedyś posadziłam wokół rzędów marchewki i też był udany.
Darek 67!
Najlepsze sąsiedztwo dla bobu to ziemniaki.Ale kiedyś posadziłam wokół rzędów marchewki i też był udany.
- Reniak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bób sieję zawsze o tej porze roku,im wcześniej tym lepiej bo nie ma wtedy mszyc,tak samo groszek,zanim go zaatakuje pachóweczka to groszek już zbieramy,bobu niczym nie przykrywam,za 3 tygodnie sieję drugą partię,żadnych kwiatków nie obrywam,i co roku mam obfite plony, w tym roku posieje mniej bo już w zeszłym roku nam się lekko przejadł.Tak że nie certolimy się, bób to łatwa w uprawie roślina.
-
- 200p
- Od: 26 lut 2012, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
jeżeli przykryjesz agrowłókniną to szybszy będzie okres wegetacji;)) ja siałem w sobote, warunki były fatalne, ale przed chwilą sprawdziłem jak się mają nasiona to zaczynają już puszczać;) odpukać, ale ;) wydaje mi się, że wszystko będzie dobrze w sobotę sieje 30kg i na tym zakończę uprawę;)
Pozdrawiam
Wojtek
Pozdrawiam
Wojtek