Ogórek - choroby, szkodniki
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: moje ogórki żółkną
Witaj na forumogrodniczym!
Chyba pod osłoną? Czy w gruncie? A jeśli to tunel- to otwarty cały dzień, miało je co zapylić?
Chyba pod osłoną? Czy w gruncie? A jeśli to tunel- to otwarty cały dzień, miało je co zapylić?
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- madziula2
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 cze 2010, o 21:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sa w tulenu foliowym otwartym cały dzień , (Śremski) podobno są samopylne.maryann pisze:Witaj na forumogrodniczym!
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ogórki mają duże zapotrzebowanie na wodę, zwłaszcza od momentu kwitnienia do końca zbiorów. Okresowe niedobory wody oraz duże wahania temperatury w tym czasie powodują osłabienie wzrostu, opadanie zawiązków, wytwarzanie większej liczby kwiatów męskich, zniekształcenia owoców (owoce krzywe, przewężone, małe) oraz ich gorzknienie. Korzystne efekty w tym okresie daje nawadnianie.
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1828
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1828
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Ogórki gina krótko po kiełkowaniu
Otóż krótko po tym, jak ogórki wychodzą z ziemi, łodyżka gnie się, łamie i roślinka umiera. Miałem to 2 razy z 2 rożnymi rodzajami nasion. Co może być przyczyną? Pod linkiem zdjęcie roślinki.
http://img685.imageshack.us/img685/2153/p1040512j.jpg
http://img685.imageshack.us/img685/2153/p1040512j.jpg
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogórki gina krótko po kiełkowaniu
Wygląda na ugotowane,może były podlewane w czasie wysokiej temperatury i ziemia za słabo się schłodziła po podlaniu.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 200p
- Od: 12 kwie 2009, o 18:31
- Kontakt:
A nie podjadają Ci ich ślimaki?
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Może to zgorzel, choroba grzybicza? a czym nawoziłeś ziemię przed siewem? to raczej nie wygląda na żerowanie ślimaka, ślimak wyczyściłby wszystko do reszty.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- demeter
- 100p
- Od: 19 cze 2009, o 20:36
To nic jak zgorzel siewek
nalezy odkazić podłoże do siewu lub podlać sadzonkę-ja stosuję Previcur
a najlepiej to kupic gotowe podłoże juz odkażone
dodam że zgorzel wystepuje nagminnie przy duzej wilgoci podłoża i niskiej temperaturze
pzdr.
nalezy odkazić podłoże do siewu lub podlać sadzonkę-ja stosuję Previcur
a najlepiej to kupic gotowe podłoże juz odkażone
dodam że zgorzel wystepuje nagminnie przy duzej wilgoci podłoża i niskiej temperaturze
pzdr.
-
- 200p
- Od: 12 kwie 2009, o 18:31
- Kontakt:
Parę razy mi się zdarzyło, że nie wyczyszczały tylko nadgryzały łodyżkę.elik_49 pisze:Może to zgorzel, choroba grzybicza? a czym nawoziłeś ziemię przed siewem? to raczej nie wygląda na żerowanie ślimaka, ślimak wyczyściłby wszystko do reszty.
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Tak też się zdarza, ale podgryzione nie więdną, one w pewnym miejscu są przewężone , choć fotka niezbyt ostra i to przemawia za zgorzelą, może jeszcze się inni wypowiedzą.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Moim zdaniem to zgorzel siewki,na przyszłość proponuję zaprawić nasiona np:Nomoltem,lub szukać zaprawionych kompleksowo,a na dzień dzisiejszy podlać np:Topsinem.
Nomolt jest na robactwo,o czym innym myślałem pisząc poprzedniego posta ,a zaprawa przeciw chorobom grzybowym to np:Funaben.Ja zaprawiam Nomoltem,bo strasznie dużo mam śmietki kiełkówki i zżera połowę nasion zanim wykiełkują.
Nomolt jest na robactwo,o czym innym myślałem pisząc poprzedniego posta ,a zaprawa przeciw chorobom grzybowym to np:Funaben.Ja zaprawiam Nomoltem,bo strasznie dużo mam śmietki kiełkówki i zżera połowę nasion zanim wykiełkują.
Zgorzel siewek atakuje ogórka i nie tylko przy niskiej temperaturze i wysokiej wilgotności podłoża