Trawy w pytaniach i odpowiedziach
- Mariusz_S
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Trawy w pytaniach i odpowiedziach
Zastanowiłem się i chyba nie znam takich (może za wyjątkiem trawy pampasowej), które nie zakwitają w pierwszym roku. Na pewno wszystkie standardowo rozmnażane wiosną wegetatywnie które normalnie zakwitają w naszym klimacie.
Oczywiście czym innym są trawy ozdobne, które nie zakwitają bo nie zdążą w naszym klimacie - imperata 'Red Baron', miskant 'Variegatus', lasecznica 'Golden Chain' i kilka innych.
Mogą nie zakwitnąć także egzemplarze późno dzielone, gdzie "normalne" łodygi zostały przycięte a to co jest w doniczce to pędy późniejsze, które w pierwszym roku by nie wydały kwiatostanów.
Mogą się też zdarzyć z siewu egzemplarze, które nie chcą kwitnąć. Mnie udało się wyselekcjonować taką kostrzewę nitkowatą która została nazwana 'Mateo'. W wypadku kostrzew to raczej zaleta niż wada...
Oczywiście czym innym są trawy ozdobne, które nie zakwitają bo nie zdążą w naszym klimacie - imperata 'Red Baron', miskant 'Variegatus', lasecznica 'Golden Chain' i kilka innych.
Mogą nie zakwitnąć także egzemplarze późno dzielone, gdzie "normalne" łodygi zostały przycięte a to co jest w doniczce to pędy późniejsze, które w pierwszym roku by nie wydały kwiatostanów.
Mogą się też zdarzyć z siewu egzemplarze, które nie chcą kwitnąć. Mnie udało się wyselekcjonować taką kostrzewę nitkowatą która została nazwana 'Mateo'. W wypadku kostrzew to raczej zaleta niż wada...
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- Mariusz_S
- Kontakt:
A moim zdaniem jest to kłosownica leśna (Brachypodium sylvaticum)
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- Mariusz_S
- Kontakt:
No właśnieselli7 pisze:Taki niestety los zimozielonych traw w naszym klimacie.Dobrze przezimują okryte śniegiem, inaczej trzeba się liczyć z brzydkim wyglądem po ostrzejszej zimie.Na dodatek stosunkowo długo trwa odzyskiwanie urody.Trochę pomaga sadzenie w miejscach zacisznych i osłoniętych przed zimowym słońcem.malika4 pisze:A mi po zeszłej zimie niektóre "liście" zrobiły się do połowy brązowe. Na wiosnę trochę odżyła, ale nie jest już taka piękna. Boję się, że tej zimy już nie przetrwa. Nie wiem czy przyczyna leży w niskiej temperaturze, zbyt dużej wilgotności, czy też wodami gruntowymi przedostała się do niej sól drogowa...
Problem ten dotyczy przede wszystkim zimozielonych turzyc (np. Carex morrowii, Carex oshimensis, Carex conica) z Azji wschodniej (Japonia i okolice).
Odrastają bardzo powoli, w zasadzie dopiero na przełomie czerwca i lipca odzyskują ubiegłoroczny blask. Moim zdaniem trzeba się zastanowić czy ta zimozieloność (zimowa) jest niezbędna. Czy nie lepiej decydować się na zimozielone turzyce bliższe naszej strefy klimatycznej, odrastające szybko (Carex ornithopoda 'Variegata', Carex sabynensis 'Thinny Thin') lub paskowane trawy nie zimozielone ale wcześnie ładne (np. Briza media 'Russells, Arrhenatherum elatius 'Variegatum'.
Aha - wszystkie kultywary, które wymieniłem są paskowane na biało - jako "namiastki" biało obrzeżonej Carex conica 'Snowline'.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- Mariusz_S
- Kontakt:
Odmiany prosa rózgowatego - np. 'Shenandoach'wosiek67 pisze:Ma rosnąć w gruncie jeśli chodzi o wysokość to najlepiej 1m lub więcej.
Dodam jeszcze glebę mam lekką, przepuszczalną, piaszczystą o odczynie kwaśnym z wysokim poziomem wód gruntowych wiosną na poziomie ok. 50-80 cm. Mieszkam w pradolinie Warty do której mam ok. 500 m w linii prostej.
Odmiany miskanta chińskiego, np. 'Rudy'
Odmiany palczatki Gerarda, np. 'Fire'
Odmiany palczatki miotlastej, np. 'Obern Cascade'
Listę można rozszerzać, poczytaj : http://trawyozdobne.com/kolory-traw/73- ... wawej.html
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- Mariusz_S
- Kontakt:
Najlepiej nie chować. Zima jest dziwna. Jeśli zapowiedzi o 3 dniach z temp około - 4 w dzień i -10 w nocy się utrzymają a nast. będzie w dzień lekki plus a w nocy lekki minus to zostaw ją w spokoju. Jeśli na dłużej maja być minusy - schowaj.3 KOTY pisze:Mariusz!
Mam Red Barona w pojemniku na balkonie. Przy ilu stopniach poniżej 0 schować go do piwncy i jak podlewać?
Podlewanie - najlepiej wcale. Ale to zależy jaką temp. masz w piwnicy?
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
Czy karpy miskanta smakują nornicom? Dziś odkryłam, że 2 kępy się kiwają się na boki, są luźne w ziemi, a cały środek karp bez korzeni Pod karpą korytarz.Zdecydowałam przenieść w inne miejsce, bo pewnie gryzoni bym stamtąd nie wypłoszyła.Przesadziłam, podlałam i okryłam gałązkami podstawę na wypadek chłodów.Martwię się czy przeżyją takie przesadzone o tej porze?
- Mariusz_S
- Kontakt:
Miałem nornice w doniczkach (wygryzione korzenie) ale nie w miskantach... Zależy od zimy... powinny przetrwać... nie są przecież zimozielone a karpa jak rozumiem to spory kawałek a nie pojedyncza mała sadzonka.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
U mnie taki bałaganik w trawie zrobiły mrówki ale to w pełni lata ,przesadziłem też w inne miejsce.
-
- Od: 7 kwie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mariusz!
Co do mojego Barona to :
- balkon mam zadaszony i jeszcze schowałam go pod krzesłem, a w piwnicy ,a właściwie w garażu mam różnie, ale raczej nie spada poniżej O C , no chyba ,że jest na polu grubo ponad 20 C na minusie.
To jest garaż w budynku mieszkalnym ale nieogrzewany, więc stosunkowo ciepły, datego trzymałam Barona na balkonie.
Co do mojego Barona to :
- balkon mam zadaszony i jeszcze schowałam go pod krzesłem, a w piwnicy ,a właściwie w garażu mam różnie, ale raczej nie spada poniżej O C , no chyba ,że jest na polu grubo ponad 20 C na minusie.
To jest garaż w budynku mieszkalnym ale nieogrzewany, więc stosunkowo ciepły, datego trzymałam Barona na balkonie.
Marta
- wosiek67
- 500p
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Już kiedyś pytałem lecz nie otrzymałem odpowiedzi, więc ponawiam pytanie. Kiedy siać rozplenicę perłową i rozplenicę japońską?
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
-
- 100p
- Od: 2 paź 2013, o 23:37
Mam pytanie czy ktos rozmnażał rozpielnice japońską z nasion?? Czy to się udaje ?? Zebrałam we wrześniu kwiatostany z nasionami na razie trzymam to w lodówce i schładzam. Kiedy to wysiac??
- wosiek67
- 500p
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No to następne pytanko czy te nasiona trzeba stratyfikować?gabi77 pisze:Mam pytanie czy ktos rozmnażał rozpielnice japońską z nasion?? Czy to się udaje ?? Zebrałam we wrześniu kwiatostany z nasionami na razie trzymam to w lodówce i schładzam. Kiedy to wysiac??
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
-
- 100p
- Od: 2 paź 2013, o 23:37
nie wiem ale ja przemroziłam w lodówce te nasionka