Cynia, jakobinka (Zinnia) cz.1
- marzenaruda
- 200p
- Od: 7 paź 2012, o 11:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cynie
Pozdrawiam Marzena
- Renata1962
- 1000p
- Od: 24 lut 2011, o 16:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
Reniu, te kropiate fajniutkie...
Ja mam tylko dwie odmiany 'Purity' - kremowobiała i 'Illumination' - ciemnoróżowa.
Zrobiłam eksperyment: część nasion posiałam w domu (4 kwietnia) i pikowałam, wysadzone do gruntu były po 15 maja; drugą część posiałam prosto do gruntu 1 maja. W tej chwili cynie z rozsady już kwitną i są ok. 80-100 cm wysokości, a te siane do gruntu mają ok. 40-50 cm wys. i pierwsze pąki kwiatowe, więc pewnie w ciągu tygodnia zakwitną.
Wychodzi na to, że jak chce się mieć "rabatę cyniową" długokwitnącą to opłaca się zrobić wcześniej rozsadę plus siew do gruntu.
A ja chętnie w przyszłym roku wypróbuję którąś z odmian karłowych. Możecie coś napisać o rzeczywistej wysokości tych odmian? Bo u mnie ziemia żyzna i trochę mocniej wszystko rośnie.
Ja mam tylko dwie odmiany 'Purity' - kremowobiała i 'Illumination' - ciemnoróżowa.
Zrobiłam eksperyment: część nasion posiałam w domu (4 kwietnia) i pikowałam, wysadzone do gruntu były po 15 maja; drugą część posiałam prosto do gruntu 1 maja. W tej chwili cynie z rozsady już kwitną i są ok. 80-100 cm wysokości, a te siane do gruntu mają ok. 40-50 cm wys. i pierwsze pąki kwiatowe, więc pewnie w ciągu tygodnia zakwitną.
Wychodzi na to, że jak chce się mieć "rabatę cyniową" długokwitnącą to opłaca się zrobić wcześniej rozsadę plus siew do gruntu.
A ja chętnie w przyszłym roku wypróbuję którąś z odmian karłowych. Możecie coś napisać o rzeczywistej wysokości tych odmian? Bo u mnie ziemia żyzna i trochę mocniej wszystko rośnie.
-
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 22:09
Czy ktoś z Was hoduje odmianę Liliput?
Mam ją w tym roku na balkonie. Nie jestem zadowolona - długi badyl zakończony kwiatkiem o średnicy 3 cm. Oj tak, kwiatki to faktycznie są lilipucie.
Mam ją w tym roku na balkonie. Nie jestem zadowolona - długi badyl zakończony kwiatkiem o średnicy 3 cm. Oj tak, kwiatki to faktycznie są lilipucie.
-
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 22:09
No własnie. Liliput - na opakowaniu była informacja, że mają 60 cm wysokości, ale ze zdjęcia nie wynikało, że to takie "stokrotki" - nie obrażając stokrotek. W zeszłym roku miałam odmianę Thumbelina - to było to, niziutkie krzaczki, obsypane pełnymi kwiatami. Zachciało mi się zmian.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
Obejrzałam zdjęcia Thumbeliny, śliczniutka, te żółte wyglądają jak aksamitki. Wpisuję do planów na przyszły rok.
Też spróbuję część posadzić w donicy, a resztę w ogrodzie.
Też spróbuję część posadzić w donicy, a resztę w ogrodzie.