Mój ogród - Ewelina - 2009r. cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewelino, a ja jeszcze wrócę do MPO. Kupiłam sobie będąc w szpitalu nowy numer i bardzo bardzo się ucieszyłam widząc znajomy ogród. I muszę się pochwalić, że poznałam go od razu po zdjęciach :) Właściwie to chyba pochwała Ciebie, że udało Ci się stworzyć coś tak indywidualnego, rozpoznawalnego na pierwszy rzut oka.
Piękne rośliny i rodododendrony i glicynie i złotokap. Wszystko bujne i zdrowe :)
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Awe pisze:Ewelinko - pięknie u Ciebie ... jak zawsze :)
Powiedz czy złotokap "brudzi"? Jak przekwita opadają całe grona czy pojedyńcze kwiatki...
Awciu, wszystko , co przekwita i opada w jakimś sensie " brudzi" , ale złotokapowe śmieci zupełnie mi nie przeszkadzają ( gubi pojedyncze kwiatki).
Julia pisze: Nie mogę wyjśc z podziwu, że przy takiej
róznorodności i ilości roślin wszelakich,
nie ma misz-maszu i ogród jest przestronny,
przejrzysty, cudowny. :D
Bardzo lubię Twój ogród.
A teraz zachwycam się pięknym świerkiem z szyszkami.
Moje serby mają dopiero 5 lat, więc na taki widok pewnie jeszcze trochę poczekam.
Ewelinko, serdecznie gratuluję publikacji i nagrody w MP Ogród.
:D, dla wielu zakładających ogrody to wspaniała inspiracja.

A kiedy zaświeci słoneczko...bardzo proszę o fotki
z cudownym teatrem cieni na trawniku :D
Dziękuję . Zdjęcia cienisto- trawnikowe masz jak w banku :) Niech no tylko słonko weźmie się do roboty...

Przeładowanych i " bałaganiarskich " ogrodów nie lubię , ale czasem , z powodu ilości i różnorodności roślin mam wrażenie , że mój ideał już sięgnął bruku ! Staram się komasować nasadzenia , ale nie zawsze jest to możliwe. A mnie w ogrodzie potrzebna jest przestrzeń , harmonia, zieleń , duże barwne grupy kwitnących roślin i jakieś dodatki nieroślinne ( mała architektura) w niewielkich ilościach. :)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

kubanki pisze:Ewelino, a ja jeszcze wrócę do MPO. Kupiłam sobie będąc w szpitalu nowy numer i bardzo bardzo się ucieszyłam widząc znajomy ogród. I muszę się pochwalić, że poznałam go od razu po zdjęciach :) Właściwie to chyba pochwała Ciebie, że udało Ci się stworzyć coś tak indywidualnego, rozpoznawalnego na pierwszy rzut oka.
Piękne rośliny i rodododendrony i glicynie i złotokap. Wszystko bujne i zdrowe :)
Ten powszechnie chyba stosowany przez czytelników skrót - MPO - kojarzy mi się ( bom przecie starsze pokolenie :wink: ) z istniejącym kiedyś "Miejskim Przedsiębiorstwem Oczyszczania "... ale cóż , czasy się zmieniają i skróty też nabierają nowego znaczenia :)
Aniu, żałuję ,że masz teraz tyle spraw na głowie . Zawsze jednak chętnie do Ciebie zajrzę - może akurat będziesz ?
Maluszkowi życzę duuużo zdrówka :)
Awatar użytkownika
ZosiaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 kwie 2007, o 14:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelinko! kupiłam to jako liść laurowy w obi ,pięknie u ciebie ,dobrej nocki życzę
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00

Post »

Ewelino, może jednak poproszę Cię pieknie o nasiona białego i ciemnoniebieskiego orlika, o ile nie jest to dla Ciebie zbyt kłopotliwe. Bo właściwie dlaczego mam nie potrafić wyhodować rośliny z nasionka?! Mam nawet takie maciupeńkie doniczki z rodzaju tektury. Rozumiem, że nasionka wsypuje się na ziemię, leciutko przykrywa ziemią, podlewa, stawia na parapecie i czeka się, aż się coś pokaże. A co potem Ewlino? Jak siewki mają powiedzmy po 4-5 cm wysokości można je już posadzić na stałe stanowisko?
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Bogusia2 pisze:Ewelino, może jednak poproszę Cię pieknie o nasiona białego i ciemnoniebieskiego orlika, o ile nie jest to dla Ciebie zbyt kłopotliwe. Bo właściwie dlaczego mam nie potrafić wyhodować rośliny z nasionka?! Mam nawet takie maciupeńkie doniczki z rodzaju tektury. Rozumiem, że nasionka wsypuje się na ziemię, leciutko przykrywa ziemią, podlewa, stawia na parapecie i czeka się, aż się coś pokaże. A co potem Ewlino? Jak siewki mają powiedzmy po 4-5 cm wysokości można je już posadzić na stałe stanowisko?
Bogusiu, zapisałam sobie , jakie kolorki chcesz i wyślę , gdy tylko nasionka dojrzeją.
Nasionka orlików są bardzo drobne i nie ma potrzeby ich przykrywać ziemią - tych , które same się wysiewają też nikt przecież nie przykrywa. Jeśli już chcesz przykryć , to naprawdę cieniutką warstewką bardzo rozdrobnionej ziemi z piaskiem. Ja wysiewam zwykle do skrzynek, które stawiam w ogrodzie ,gdzieś z tyłu , za innymi roślinami. Do jesieni wykiełkują małe roślinki.I nie przejmuj się , gdy te maluchy "znikną" zimą.Wiosną przynajmniej część z nich ponownie się pojawi, będą silniejsze i wtedy , na początku maja posadzisz je na rabatki ,najlepiej grupkami , po kilka sztuk. Z pewnością Ci się uda :)
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00

Post »

Dziękuję Ewelino :D. Dobranoc.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Ewelino piękne te Twoje glicynie i złotokap ,żałuję że mam tak małą działkę i nie mam miejsca ,ale mi się to bardzo podoba no i ta ławeczka , romantyczne miejsce .
Genia
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Od wieczora już nie pada :) Ogród tonie w soczystej zieleni, roślinki "napite" i zadowolone.W sąsiednich ogrodach zawarczały kosiarki ! M.dostał polecenie służbowe : " kosić trawnik póki suchy!". Poszedł i kosi :)

Obrazek Obrazek
Carla-pwd
500p
500p
Od: 27 sie 2008, o 07:25

Post »

ale pikenie.. u mnie nei dość, że zimno to jeszcze morko i cały czas pada :)
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Mój "wierny ogrodnik" uwija się , jak może :), więc zmykam , by przygotować mu obiadek.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Janek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 21 paź 2006, o 13:58
Kontakt:

Post »

ajajaj! zaganiasz widzę do roboty! u mnie rano przestało padać i tez mam koszenie w planie może popołudniu trochę przeschnie trawa, mam nadzieję. a u Ciebie widoczki jak zwykle bajkowe! pozdrawiem i dobrej pogody życzę! :)
Mój Ogródcz. 1 cz. 2
Zapraszam!
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Był kiedyś taki angielski program "Świat ogrodów". To on dał mi impuls do zainteresowania się tą tematyką. A teraz Ty dajesz mi taki zastrzyk emocji i inspiracji :)
Wiem, że mój ogród nie będzie taki, ale nie o to chodzi. Czuję się po prostu zainspirowany, by tworzyć piękno, bo warto :!: Twój ogród jest tego najlepszym dowodem, za co Ci dziękuję :) :!:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”