Karmnik dla ptaków

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Karmnik dla ptaków

Post »

Ogrodnik88 pisze:Nasyp im zboża i powrzucaj duże kawałki chleba.
Często widzę jak sójki łapią duże kawałki chleba i odlatują z nimi ale jak jest samo zboże to też przylatują :wit
:roll:
Już było w tym wątku o karmieniu ptaków chlebem - odsyłam do dyskusji parę stron wcześniej bo ile można powtarzać.
mintaka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 4 wrz 2010, o 19:39

Post »

A ja spieszę donieść, że cały dzień szukałam w necie ptaszka, który dziś się u mnie jabłkiem uraczył. I znalazłam - to był kwiczoł! Nawet nie wiedziałam, że takie ptaki po świecie latają!
Kos już się przekonał do karmnika i coraz śmielej sobie podjada jabłko. Na razie tylko jeden, ale po ogrodzie lata ich więcej. Zastanawiam się, czy można wyłożyć im rodzynki?
Wróble mają wielką radochę z poidełka, które zrobiłam z grubej, glinianej miseczki. Gdy ją mocno nagrzeję, zanim wleję wodę, to nie zamarza szybko. Polecam ten patent.

Szkoda, że aparat mam kiepski, bo chętnie zrobiłabym fotki moim gościom.
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

U mnie kosy chętnie dojadały po psach - gotowany ryż. Nie wiem, czy ornitolog by polecał. A kwiczoły i paszkoty od lat mieszkają w naszym ogrodzie, wychowują kolejne pokolenia :) Tyle, że jakoś zimą ich nie widuję :?:
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

Witam
Czy ptakom można dawać każdy rodzaj zboża czy tylko konkretne odmiany?
sylwekw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tak. Można podawać każdy rodzaj zboża. Z tym, że nie każdy ptak będzie wszystko jadł ale jak masz szeroki wachlarz gości w karmnikach to jak nie jeden to inny powyjada różne zboża.
A czym zimniej jest i wybór mniejszy tym mniej wybredne się stają.
Są jednak zboża mniej i bardziej popularne i lubiane przez ptaki.
Ja np zaobserwowałem, że małe ptaki bardzo chętnie jedzą: proso i kanar. Rzepik i rzepak prawie wcale nie schodzi.
Konopia to dopiero jak się inne w karmniku skończą :-). Sikorki niezmiennie łuskany słonecznik przedkładają nad wszystko ale i orzeszki jedzą.
Sroki i sójki nie gardzą grochem, kukurydzą i pszenicą.

olibabka pisze:U mnie kosy chętnie dojadały po psach - gotowany ryż. .
A u mnie sroki regularnie wyjadają (wykradają) z miski mojej suni suchą karmę :-). Widocznie im smakuje.
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Ja też daję ptakom różną mieszankę zbóż i same sobie wybierają. Mniej schodzi mi kukurydza i groszek. Ale cóż, jak się zrobiło bardzo zimno to przylatują sójki i wyjadają grubsze ziarna.
Chciałam pokazać zdjęcia ale fotosik, choć minął tydzień jak zapłaciłam, jeszcze mi pokazuje: przekroczyłaś limit zdjęć. :evil: :evil:
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 mar 2010, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Do naszgo karmnika zaglądają wróbelki w tym mazurki, sikorki bogatka, modra i dzisiaj pojawiły się pierwszy raz dwie sójki (w porównaniu z tym drobiazgiem- to olbrzymy :wink: ). Jabłka, słoninka, kulki tłuszczu z mieszanką nasion, karmnik mix nasion z czego łuskany słonecznik ma największe powodzenie. Przy obecnej pogodzie brr... sporo gości się stołuje.
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

U mnie tylko sikorki, choć zaczęły gardzić pokarmem :twisted: ostatnio na jarzębiny przylatują stada dziwnych ptaszków wielkości szpaka może nawet większe nie wiem co to. Dziś 2 cukrówki wpadły ;:138
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

U mnie kilka dni temu pierwszy raz pojawiły się Sierpówki :)
Teraz codziennie przylatują na ziarno.
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

Adrian89 pisze:... ostatnio na jarzębiny przylatują stada dziwnych ptaszków wielkości szpaka może nawet większe ...
Może to jemiołuszki? (zdjęcia umieszczam za zgodą autorki)

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

:shock: ;:154 Qurcze blade, to jemiołuszki!!! ;:138
Tyle na raz to w życiu nie widziałam. Co one jedzą, może ja też je przyciągnę? ;:108 ;:108 ;:108
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Muszę im zrobić jutro zdjęcie i porównać, często siedzą takie właśnie napuszone :)
felekkartofelek
200p
200p
Od: 27 lis 2011, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja na razie nic nie dawałem. :oops:

A zjedzą powieszone na sośnie jabłka? Czy w ogóle zjedzą z sosny takiej niskiej? :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”