Zwartnica,Hippeastrum cz.2
-
- 200p
- Od: 13 mar 2009, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- herbata68
- 100p
- Od: 19 lip 2008, o 10:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Amarylis, Hypeastrum /2
Witam po dłuższej przerwie i zapraszam do obiejrzenia moich nowych Hypeastrum .
No cóż Apple Blosom w porównaniu z zeszłym rokiem wygłąda marnie : tylko dwa kwiaty na niskiej łodydze i bardzo słabe wybarwienie ( http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... start=1036 ) Natomiast ten nastepny - pełna satysfakcja . Pozdrawiam .
Z zeszłego roku :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=994
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=840
No cóż Apple Blosom w porównaniu z zeszłym rokiem wygłąda marnie : tylko dwa kwiaty na niskiej łodydze i bardzo słabe wybarwienie ( http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... start=1036 ) Natomiast ten nastepny - pełna satysfakcja . Pozdrawiam .
Z zeszłego roku :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=994
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=840
"Lepiej kijek pocienkować , niż go potem pogrubasić" . Pozdrawiam . ARAS .
U mnie zakwitła zwartnica Chmiela.
Przyznam się, że się o nią bałam, bo rosła i rosła, a pączek był strasznie malutki i obawiałam się, że nic z niej już nie będzie, ale w końcu pokazały się dwa nieduże czerwoniutkie, kwiatki
Wysokość łodygi to 75 cm . Jest przywiązany w tej chwili byle jakiego patyczka, bo wszystkie ładne patyczki były za krótkie
Przyznam się, że się o nią bałam, bo rosła i rosła, a pączek był strasznie malutki i obawiałam się, że nic z niej już nie będzie, ale w końcu pokazały się dwa nieduże czerwoniutkie, kwiatki
Wysokość łodygi to 75 cm . Jest przywiązany w tej chwili byle jakiego patyczka, bo wszystkie ładne patyczki były za krótkie
Dorota
- Wioleta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lis 2007, o 18:17
Doroto, Twój Amarylis robi wrażenie...
-
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Kontakt:
Dorotko niesamowita sztuka z twojego hipcia-Wioleta ma rację- robi duuuuże wrażenie
herbata68- ja uważam, że twoje hippeczki są idealne
Ostatnie kwitnienia u mnie:
Lemon Lime
Cybister La paz
i Cybister Emerald
herbata68- ja uważam, że twoje hippeczki są idealne
Ostatnie kwitnienia u mnie:
Lemon Lime
Cybister La paz
i Cybister Emerald
Ewciu, Twoje Hipcie są piękne
Ja nie mogę się doczekać kwitnienia moich Cybisterów
Ja nie mogę się doczekać kwitnienia moich Cybisterów
Dorota
Ewcia normalnie jestem w szoku Piekne kwiatuchy
Jeden z moich tez zakwitl ale nie zdazylam zrobic foty zla jestem jak nie wiem co Drugi sie zastanawia co ma robic i dokupilam jeszcze jeden o mocnym purpurowym kolorze z przeceny i dopiero sie w domu kaplam, ze mial zlamany ped zasypany drobna kora.... Oczyscilam wyjelam te drobna kore i okazalo sie, ze ma bardzo mokro wiec teraz sie "podsusza" cebula.
moje pytanko; czy w zwiazku z tym, ze mial zamiar kwitnac i do tego nie doszlo, to czy jest szansa na jeszcze jedna probe kwitnienia???
Pozdrawiam
Jeden z moich tez zakwitl ale nie zdazylam zrobic foty zla jestem jak nie wiem co Drugi sie zastanawia co ma robic i dokupilam jeszcze jeden o mocnym purpurowym kolorze z przeceny i dopiero sie w domu kaplam, ze mial zlamany ped zasypany drobna kora.... Oczyscilam wyjelam te drobna kore i okazalo sie, ze ma bardzo mokro wiec teraz sie "podsusza" cebula.
moje pytanko; czy w zwiazku z tym, ze mial zamiar kwitnac i do tego nie doszlo, to czy jest szansa na jeszcze jedna probe kwitnienia???
Pozdrawiam
moni;) jeśli cebula jest silna i duża możliwe że wybije drugi kwiatostan, musisz się jednak liczyć z tym iż może również iść teraz tylko i wyłącznie w liście i zakwitnie Ci dopiero w przyszłym roku po prawidłowym przezimowaniu.
Cebula jest rzeczywiscie okazala, wiec byc moze A jak nie to poczekam...no coz...Czarodziej_ pisze:moni;) jeśli cebula jest silna i duża możliwe że wybije drugi kwiatostan, musisz się jednak liczyć z tym iż może również iść teraz tylko i wyłącznie w liście i zakwitnie Ci dopiero w przyszłym roku po prawidłowym przezimowaniu.
Dziekuje za odpowiedz
Ach, i jeszcze jedno pytanko ; co mam zrobic z przekwitnietym pedem? Obciac?
-
- 200p
- Od: 13 mar 2009, o 15:38
- herbata68
- 100p
- Od: 19 lip 2008, o 10:50
Witam ! Co prawda dopiero od roku jestem fanem Hypeastrum ale udało mnie się zgromadzić kilka różnych odmian i jestem pewien , że z czasem moja kolekcja będzie się powiększała . Martwi mnie jednak to , że , przynajmniej u mnie , tylko kilka dni możemy się cieszyć tymi kwiatami . A jak wygląda to u Was ? A oto Red Lion - zdaje się ....
"Lepiej kijek pocienkować , niż go potem pogrubasić" . Pozdrawiam . ARAS .
- judyta
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
Pochwalę się i ja
Może przy okazji ktoś rozpozna mojego cudaczka bo nie wiem co on za jeden.
Tak kwitł w ubiegłym roku, obecnie od wczoraj po zimowaniu w piwnicy stoi na parapecie.
Od kiedy po przesadzeniu do nowej ziemi należy je zasilać nawozami?
Może przy okazji ktoś rozpozna mojego cudaczka bo nie wiem co on za jeden.
Tak kwitł w ubiegłym roku, obecnie od wczoraj po zimowaniu w piwnicy stoi na parapecie.
Od kiedy po przesadzeniu do nowej ziemi należy je zasilać nawozami?
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;