Skrzydłokwiat - pielęgnacja i problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Skrzydłokwiat - pielęgnacja i problemy w uprawie

Post »

Zacznij od lektury wątku.
Opisz dokładnie warunki uprawy - odległość od okna, podlewanie, oraz wrzuć zdjęcia.

Podłoże powinno być przepuszczalne - rośliny doniczkowe sadzimy do mieszanki ziemi i żwirku albo perlitu. Czy ziemię wymieszałaś osobno z perlitem - w jakiej proporcji?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
MyGreenLife
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 mar 2020, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Z wątkiem się już zapoznałam. Kwiat od okna stoi metr, nie ma bezposredniego słońca. Podlewałam go wczesniej kiedy wyczułam za mało wilgoci w podłożu, po przesadzeniu podlewam co 2dni, bo po włożeniu placa na 3cm w głąb czuje, że ma już zbyt sucho. Ziemie wymieszałam z perlitem. Wrzucam zdjęcie, nie wiem tylko czy się otworzy :(
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MyGreenLife pisze:[...] po przesadzeniu podlewam co 2dni, bo po włożeniu placa na 3cm w głąb czuje, że ma już zbyt sucho. Ziemie wymieszałam z perlitem.
Czyli mamy po prostu do czynienia z nieprawidłowym podlewaniem. Powinno się podlewać większą ilością wody, i rzadziej, a nie częściej małą ilością wody.
Czyli podlej teraz tak, żeby woda wypłynęła na podstawkę. I kolejne dopiero wtedy, gdy przeschnie wierzchnia warstwa ziemi. W ten sposób nie ma opcji, żeby podłoże przeschło w ciągu 2 dni. Oczywiście zakładamy, że system korzeniowy jest w dobrym stanie. Więdnące liście to też może być efekt przesadzenia, roślina musi odchorować i zaaklimatyzować się do nowych warunków.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
paike
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 mar 2020, o 10:09

Post »

Proszę o pomoc. Moje dwa skrzydłokwiaty mają kilkumiesięczną historię podupadania na zdrowiu. Zostały przelane, a potem nieumiejętnie diagnozowane i ratowane. Dziś chciałam wreszcie spryskać korzenie środkiem antygrzybowym, ale z korzeni po oczyszczeniu zostały tylko takie kikuty. Czy jest dla nich jeszcze szansa?
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No cóż, krótko ciężki temat. Szanse, że coś z tego będzie oceniam na jakieś 10, no może 20%. Polecam zrobić eksperyment, jeden egzemplarz do mieszanki ziemi i żwirku i użyciu ukorzeniacza do sadzonek zielonych, a drugi do wody.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
paike
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję! Do wody też ukorzeniacz nie zaszkodzi?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie! Ukorzeniacz dajesz tylko i wyłącznie do podłoża i to tylko tyle żeby obsypać dół sadzonki.
Pamiętaj żeby wodę wymieniać co 2 - 3 dni, możesz dodać kawałek węgla drzewnego.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
paike
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję, idę ratować:)
2353m
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 kwie 2020, o 18:26

Skrzydłokwiat

Post »

Witam kupując skrzydłokwiat był piękny dodam zdjecie. Po jakimś czasie liście zaczęły mdleć oraz kwiaty kwiaty czasem wychodzą już czarne a końcówki liści usychają
.Przesadziłam go ,korzenie ma zdrowe ziemia jest lekko wilgotna nigdy mokra . Co się zanim dzieję?
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sprawdź czy nie ma szkodników, zwłaszcza pod liśćmi. Stawiam na przędziorki.
Podłoże powinno być mieszanką ziemi i rozluźniacza. Wierzchnia warstwa podłoża powinna przeschnąć przed kolejnym podlaniem.

Jak daleko stoi od okna?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
kasia812
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 mar 2018, o 11:23

Post »

Dostałam ok 3 tygodnie temu piękny skrzydłokwiat. Niestety zaczął marnieć. Te dziury w liściach mnie niepokoją, mam wrażenie, że jest ich coraz więcej. Wyglądają, jakby coś je jadło, ale nigdzie nie zauważyłam żadnego podejrzanego osobnika. Liście zaczynają też ciemnieć od końców, a niektóre maja jasne plamki. O co może chodzić? Zraszam kilka razy w tygodniu, przecieram z kurzu, podlewam jak ma sucho (ok 1 w tygodniu), stoi w półcieniu, a liście i tak trochę opadły od czasu kupienia ;:174
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przesadzić do nowego podłoża, mieszanki ziemi i żwirku (3:1).
Zraszanie liści nic nie daje. Jeśli masz suche powietrze, to możesz postawić doniczkę z podstawką na większej tacce wypełnionej wilgotnym keramzytem.
Stanowisko przy oknie, jeśli to nie południowa wystawa, a nie w tym kącie.
Utrzymujesz umiarkowanie wilgotne podłoże, można dopuścić do lekkiego przeschnięcia wierzchniej warstwy ziemi.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
kasia812
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 mar 2018, o 11:23

Post »

Dziękuję za szybką odpowiedź.
Kwiatek stoi niecały metr od okna zachodniego, niestety nie mam możliwości umieszczenia go przy innym oknie.
Mamy nawilżacz w mieszkaniu - ustawić go bezpośrednio przy skrzydłokwiacie czy dalej?

Ok, czyli niepokojące mnie dziury i te wygryzione (?) kreski na liściach, to nie jest żaden szkodnik? To mnie najbardziej zastanawia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”