Skrzydłokwiat - pielęgnacja i problemy w uprawie
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Skrzydłokwiat - pielęgnacja i problemy w uprawie
Zacznij od lektury wątku.
Opisz dokładnie warunki uprawy - odległość od okna, podlewanie, oraz wrzuć zdjęcia.
Podłoże powinno być przepuszczalne - rośliny doniczkowe sadzimy do mieszanki ziemi i żwirku albo perlitu. Czy ziemię wymieszałaś osobno z perlitem - w jakiej proporcji?
Opisz dokładnie warunki uprawy - odległość od okna, podlewanie, oraz wrzuć zdjęcia.
Podłoże powinno być przepuszczalne - rośliny doniczkowe sadzimy do mieszanki ziemi i żwirku albo perlitu. Czy ziemię wymieszałaś osobno z perlitem - w jakiej proporcji?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 mar 2020, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Z wątkiem się już zapoznałam. Kwiat od okna stoi metr, nie ma bezposredniego słońca. Podlewałam go wczesniej kiedy wyczułam za mało wilgoci w podłożu, po przesadzeniu podlewam co 2dni, bo po włożeniu placa na 3cm w głąb czuje, że ma już zbyt sucho. Ziemie wymieszałam z perlitem. Wrzucam zdjęcie, nie wiem tylko czy się otworzy
- norbert76
Czyli mamy po prostu do czynienia z nieprawidłowym podlewaniem. Powinno się podlewać większą ilością wody, i rzadziej, a nie częściej małą ilością wody.MyGreenLife pisze:[...] po przesadzeniu podlewam co 2dni, bo po włożeniu placa na 3cm w głąb czuje, że ma już zbyt sucho. Ziemie wymieszałam z perlitem.
Czyli podlej teraz tak, żeby woda wypłynęła na podstawkę. I kolejne dopiero wtedy, gdy przeschnie wierzchnia warstwa ziemi. W ten sposób nie ma opcji, żeby podłoże przeschło w ciągu 2 dni. Oczywiście zakładamy, że system korzeniowy jest w dobrym stanie. Więdnące liście to też może być efekt przesadzenia, roślina musi odchorować i zaaklimatyzować się do nowych warunków.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Proszę o pomoc. Moje dwa skrzydłokwiaty mają kilkumiesięczną historię podupadania na zdrowiu. Zostały przelane, a potem nieumiejętnie diagnozowane i ratowane. Dziś chciałam wreszcie spryskać korzenie środkiem antygrzybowym, ale z korzeni po oczyszczeniu zostały tylko takie kikuty. Czy jest dla nich jeszcze szansa?
- norbert76
No cóż, krótko ciężki temat. Szanse, że coś z tego będzie oceniam na jakieś 10, no może 20%. Polecam zrobić eksperyment, jeden egzemplarz do mieszanki ziemi i żwirku i użyciu ukorzeniacza do sadzonek zielonych, a drugi do wody.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziękuję! Do wody też ukorzeniacz nie zaszkodzi?
- norbert76
Nie! Ukorzeniacz dajesz tylko i wyłącznie do podłoża i to tylko tyle żeby obsypać dół sadzonki.
Pamiętaj żeby wodę wymieniać co 2 - 3 dni, możesz dodać kawałek węgla drzewnego.
Pamiętaj żeby wodę wymieniać co 2 - 3 dni, możesz dodać kawałek węgla drzewnego.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziękuję, idę ratować:)
- norbert76
Sprawdź czy nie ma szkodników, zwłaszcza pod liśćmi. Stawiam na przędziorki.
Podłoże powinno być mieszanką ziemi i rozluźniacza. Wierzchnia warstwa podłoża powinna przeschnąć przed kolejnym podlaniem.
Jak daleko stoi od okna?
Podłoże powinno być mieszanką ziemi i rozluźniacza. Wierzchnia warstwa podłoża powinna przeschnąć przed kolejnym podlaniem.
Jak daleko stoi od okna?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dostałam ok 3 tygodnie temu piękny skrzydłokwiat. Niestety zaczął marnieć. Te dziury w liściach mnie niepokoją, mam wrażenie, że jest ich coraz więcej. Wyglądają, jakby coś je jadło, ale nigdzie nie zauważyłam żadnego podejrzanego osobnika. Liście zaczynają też ciemnieć od końców, a niektóre maja jasne plamki. O co może chodzić? Zraszam kilka razy w tygodniu, przecieram z kurzu, podlewam jak ma sucho (ok 1 w tygodniu), stoi w półcieniu, a liście i tak trochę opadły od czasu kupienia
- norbert76
Przesadzić do nowego podłoża, mieszanki ziemi i żwirku (3:1).
Zraszanie liści nic nie daje. Jeśli masz suche powietrze, to możesz postawić doniczkę z podstawką na większej tacce wypełnionej wilgotnym keramzytem.
Stanowisko przy oknie, jeśli to nie południowa wystawa, a nie w tym kącie.
Utrzymujesz umiarkowanie wilgotne podłoże, można dopuścić do lekkiego przeschnięcia wierzchniej warstwy ziemi.
Zraszanie liści nic nie daje. Jeśli masz suche powietrze, to możesz postawić doniczkę z podstawką na większej tacce wypełnionej wilgotnym keramzytem.
Stanowisko przy oknie, jeśli to nie południowa wystawa, a nie w tym kącie.
Utrzymujesz umiarkowanie wilgotne podłoże, można dopuścić do lekkiego przeschnięcia wierzchniej warstwy ziemi.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Kwiatek stoi niecały metr od okna zachodniego, niestety nie mam możliwości umieszczenia go przy innym oknie.
Mamy nawilżacz w mieszkaniu - ustawić go bezpośrednio przy skrzydłokwiacie czy dalej?
Ok, czyli niepokojące mnie dziury i te wygryzione (?) kreski na liściach, to nie jest żaden szkodnik? To mnie najbardziej zastanawia
Kwiatek stoi niecały metr od okna zachodniego, niestety nie mam możliwości umieszczenia go przy innym oknie.
Mamy nawilżacz w mieszkaniu - ustawić go bezpośrednio przy skrzydłokwiacie czy dalej?
Ok, czyli niepokojące mnie dziury i te wygryzione (?) kreski na liściach, to nie jest żaden szkodnik? To mnie najbardziej zastanawia