Fikus sprężysty (Ficus elastica) - pielęgnacja i problemy

Rośliny doniczkowe
KotPodpalacz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 sie 2024, o 15:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fikus sprężysty (Ficus elastica) - pielęgnacja i problemy

Post »

Wody dałam tyle co nic, ale faktycznie, ziemia schnie baaaardzo długo. W mieszkaniu jest raczej zimno, może dlatego tyle schnie. Tak, ziemia i perlit 3:1. Korzenie ok, nie ciapią się, nic nie śmierdzi. Czy mam zatem jeszcze raz przesadzić każdą roślinę do suchego podłoża? Obie stoją daleko od okna, na wprost, a pomieszczenie jest bardzo jasne (okno na całą ścianę). Jest szansa na uratowanie?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

🤦🤦🤦 Daleko od okna to możesz postawić sztuczne kwiatki..., ludzie to są żywe organizmy, światło to najważniejszy czynnik w uprawie roślin, to są podstawy - fotosynteza, biologia szkoła podstawowa... 🤦
Im dalej od okna, a już pomijam okres jesienno zimowy, to kilka metrów od okna światła przydatnego roślinie nie ma w ogóle! Ludzki wzrok inaczej odbiera światło niż rośliny. Na parapet.

Trzeba przesadzić do nowego podłoża, daj więcej perlitu. Podłoże ma przeschnąć w ciągu około tygodnia, półtora.

To są rośliny tropikalne, oprócz odpowiedniej dawki światła potrzebują ciepła, najlepiej minimum około 20 stopni. Kupujesz rośliny pod warunki uprawy jakie możesz im zapewnić.

Czy przeżyje to zależy od danej rośliny, a przede wszystkim od tego jakie zapewnisz warunki uprawy i pielęgnacji, chociaż po ewidentnych błędach uprawowych może być różnie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Julia_06
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 lis 2024, o 11:29

Post »

W ostatnim czasie zakupiłam dwa ficusy sprężyste: elastica i moonshine. Elastice kupiłam przez internet półtora tygodnia temu, jest to sadzonka ma tylko 4 liście. Po około 3 dniach od zakupu na trzech liściach równocześnie pojawiły się brązowe końcówki. Dzisiaj zobaczyłam to samo u mojego ficusa moonshine, którego kupiłam w biedronce parę dni temu. Do postu dołączam zdjęcie. Co to może być?
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Opisz dokładnie warunki uprawy i pielęgnacji, podłoże, stanowisko od okna, podlewanie.
Sprawdź czy nie ma szkodników.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Julia_06
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 lis 2024, o 11:29

Post »

Ficusy stoją na parapecie przy oknie północnym. Podlałam je przegotowaną
wodą tylko raz po zakupie jak ziemia trochę przeschła. Na razie są w ziemii produkcyjnej dzisiaj planuje przesadzić do przepuszczalnalnego podłoża. Szkodników nie widzę.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz odpowiedź. Rośliny przesadzamy zawsze niezwłocznie po zakupie, nawet w tym samym dniu. Podłoże produkcyjne to badziew, bo pierwszy krok do przelania. Nie wiadomo, czy nie były przelane albo zbytnio przesuszone wcześniej. Zwłaszcza kupując w markecie jest tego duże ryzyko.

Podczas przesadzania sprawdź stan korzeni. Oczywiście sadzisz do doniczki z odpływem i stawiasz na podstawce.

Podlewasz wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Cafenoir90
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 lis 2024, o 10:48

Post »

Poproszę o poradę co dolega mojej roślinie :wink:
Stanowisko przy oknie, północny wschód.
Temperatura pomieszczenia około 21 stopni.
Podłoże specjalne do fikusów (allegro FabricaPlants). Ale przesadzona została około 1,5 tygodnia po zakupie, gdyż czekałam na dostawę doniczki i podłoża. To już zdążyłam się tutaj dowiedzieć, że to akurat błąd :roll:
Roślina posadzona w donicy z odpływem, wsadzona do osłonki. Między dnem doniczki a dnem osłonki jest przestrzeń, około 7-10 cm.
Liście przy zakupie były ok, po około tygodniu pojawiły się czarne uschnięte fragmenty na liściach (na 6). Plama pojawia się, liść za jakiś czas blednie i odpada. Roślina wysoka, około 1,5m.
Szkodników żadnych nie wypatrzyłam.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tutaj nie chodzi o przestrzeń pod doniczką tylko między nią, a osłonką. Wstawiłaś do ciasnej osłonki, co utrudnia dostęp do bryły korzeniowej.
Postaw doniczkę na podstawce.

O ile doniczka większa od bryły korzeniowej? Powinno być góra około 2 cm, czyli tyle luzu między ścianką doniczki, a korzeniami. Nie kupuj gotowego podłoża, tylko rób swoje własne mieszanki. Wymieszał tą ziemię z perlitem albo żwirkiem kwarcowym w proporcji około 3:1.

Jak często podlewasz?

Sprawdź stan korzeni.

Czy nie był narażony na zimne powietrze od okna?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Cafenoir90
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję za odpowiedź.

Doniczka jest większa około te 2-3cm od bryły korzeniowej. Podłoże jest właśnie w takich proporcjach.
Przez 3 tygodnie podlałam dwa razy. Troszkę bezpośrednio po zakupie i trochę więcej po przesadzeniu. Teraz czekałam aż góra podłoża przeschnie.

Roślina ma kontakt z zimnym powietrzem. Stoi przy oknie tarasowym. Podczas wietrzenia stoi obok.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Doniczka w ciasnej osłonce to jedno, ale przede wszystkim główna przyczyna to narażenie rośliny na zimne powietrze. Przecież to roślina z klimatu tropikalnego, a nie umiarkowanego... 🤦🤦🤦
Na czas wietrzenia zabieraj roślinę z tego miejsca.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Cafenoir90
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Bardzo dziękuję za wskazówki :wink:
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moja bratowa miała przepiękne duże okazy m.in.Fikusa i z tego co pamiętam to od czasu do czasu dawała mu kieliszek spirytusu.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Serio??? To jest forum ogrodnicze, gdzie są preferowane dedykowane preparaty, a nie domowe wynalazki nie mające żadnego wpływu na funkcjonowania roślin...
Wytłumacz lepiej, co ma w sobie spirytus co jest przydatnego roślinom... Nic.

Rośliny rosną dzięki światłu oraz regularnego nawożeniu.

Pomijając, że w tym konkretnym przypadku, przyczyną były niskie temperatury, więc Twoja rada przyniesie więcej szkody niż pożytku.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”