Kapusta- biała, czerwona, włoska, brukselka.Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kapusta

Post »

reglas23- Możesz dać w dołek, ale wygodniej według mnie zastosować nawożenie rzędowe.
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45

Post »

Aneta Ka pisze:
Ediii pisze:a ja mam pytanie czy komuś udało się uprawić kapustę bez stosowania oprysków chemicznych. Czy udało się pozbyć gąsienic lub zabezpieczyć przed nimi w naturalny sposób. Czytałam, że ktoś zabezpieczał kapustę siatką ochronną przeciw ptakom prze nalotem motyli. Czy to dało pozytywny rezultat?
Odpowiedź nieco spóźniona ale podzielę się moim doświadczeniem. Grządkę kapuścianą trzymałam pod tunelem z siatki i żaden bielinek nie złożył jaj , nic nie pryskałam, siatkę zdjęłam we wrześniu jak motyli już nie było.Kapusta była ładna i zdrowa. Na pewno w tym roku zrobię podobnie
A z czego była ta siatka? Zastanawiam się nad zakupem gęstej firanki, np. takiej: http://images53.fotosik.pl/423/c7e71de49d987f71.jpg
Piszą, że może służyć jako moskitiera. Myślicie, że by się sprawdziła? Szukałam moskitiery z myślą o tym zastosowaniu, ale one są raczej wąskie. Z kolei moje stare firanki chyba mają za duże oczka.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

ullak kup sobie najtańszą fizelinę bez kleju w sklepie z materiałami
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45

Post »

W zeszłym sezonie używałam włókniny, ale to się łatwo drze w trakcie sezonu, a robactwo wykorzysta każdą dziurkę.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Aneta Ka
50p
50p
Od: 5 sty 2016, o 15:27

Post »

Ullak to był tunel już kupiiony z siatką, oczka takie że bielinek nie przejdzie ale dość spore. W tym roku wypróbuję sianie kopru w kapuście, podobno zniechęca pchełkę i motyle.
Awatar użytkownika
justa_be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2014, o 08:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja w tym roku też chciałabym kapustę, zaczynam poszukiwania firanek w Lumpkach :)
Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jestem w trakcie przygotowywania grządki na wszystkie kapustne warzywka które będę uprawiał. ;:108 I mam do was prośbę: doradźcie co zrobić. Poletko przez 2 lata było przykryte czarną folią, przekopałem je i teraz mam dać obornik koński, kurzak czy obornik bydlęcy? Jak myślicie co będzie najlepsze. A czy w trakcie wzrostu można podlewać kapustę gnojówką z pokrzywy? Proszę o pomoc. ;:180
Pozdrawiam. ;:3
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
reglas23
200p
200p
Od: 4 lis 2015, o 15:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A jaką odmiane polecacie do gruntu a jaką do rozsady?
Awatar użytkownika
vibana
200p
200p
Od: 22 lut 2014, o 17:47

Post »

Po raz pierwszy spróbuję zasadzić kapustę. To już czas na wysiew rozsady?
Nie wolno w lesie kląć, kapelusz trzeba zdjąć
Pozdrawiam Violetta
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

U mnie na opakowaniu pisze, że wysiew w kwietniu :D
Awatar użytkownika
Johna
200p
200p
Od: 10 wrz 2013, o 12:39

Post »

U mnie kapusta wczesna już w zimnym inspekcie od tygodnia. W zeszłym roku na koniec marca wysadzałam do tunelu i taki mam też plan na ten rok. Odmiana Fantazja (mieszaniec) i Dithmarscher. Na obu opakowaniach wysiew na koniec lutego początek marca zalecany.
Więc Vibana - zależy jaką odmianę chcesz uprawiać i czy masz gdzie trzymać rozsadę po wschodach. Zbyt wysoka temperatura spowoduje że siewki strasznie się wyciągną i będą do niczego.
Ja swoje kapustne (także kalafior i brokół) trzymam w pudełku styropianowym przykrytym szybą w szklarni nieogrzewanej. Na razie fajnie i powoli rosną.
Pozdrawiam Asia
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

Ja sieję teraz kapustę na wczesny zbiór,a taką na zbiór jesienny sieję później. U mnie z marcowego siewu kapusta nie dotrwała nigdy do jesieni , popękała i przerosła (próbowałam z różnymi odmianami). Dlatego późną odmianę z przeznaczeniem do kiszenia, na zimowe zapasy - wysiewam w poł. kwietnia .
Johna pisze: Ja swoje kapustne trzymam w pudełku styropianowym przykrytym szybą w szklarni nieogrzewanej. Na razie fajnie i powoli rosną.
Johna Spodoba mi się twój pomysł ;:333 .Na pewno go wykorzystam nie tylko do kapustnych :).
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

rafik z tego co ostatnio oglądałam to dla kapustnych najbardziej liczy się azot. Polecane było w płodozmianie sadzić kapustę po motylkowych. Obornik koński jest chyba za mocny. Kurzak forumki podają po zrobieniu z niego zupki, jak gnojówka. Ja ostatecznie dałabym jakieś niewielkie ilosci bydlęcego, o ile jest przerobiony. Miałam kawałek pola po okryciu agrowkókniną i była to najbardziej grudkowa struktura gleby na mojej działce. Fajne. Szkoda tylko, że wykluczają sie takie zabiegi z sadzeniem czegokolwiek w tym samym miejscu.
Ogólnie miałam spore kapusty. Błędem było posadzenie obok krzewu odwiedzanego przez motyle. Błędem było założenie, że kapusty lubią głowka do główki ;:306 jak się porozrastały to co drugą musiałam wycinać w formie młodzieży, nie miały szansy dorosnąć w takim ścisku. Błędem było, że nie podlewałam gnojówkami. Stąd wiem, że azot być musi.
Pozdrawiam Jola
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”