Ogórek gruntowy - termin wysiewu,rozsada,uprawa
Re: Ogórki gruntowe - czy to możliwe ?
Dziękuje bardzo. Odezwę się w takim razie w Kwietniu.
Pozdrawiam serdecznie
edit
Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to bardzo proszę Być może wspólnie znajdziemy najlepsze rozwiązanie
Pozdrawiam serdecznie
edit
Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to bardzo proszę Być może wspólnie znajdziemy najlepsze rozwiązanie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogórek gruntowy - uprawa z rozsady.
Ja swoje ogórki z tunelu pierwsze zbieram końcem maja,nasiona sieję 2-3 dekada marca,do tunelu wysadzam pod koniec(około 20 kwietnia),dodatkowo okrywam włókniną,odkrywam w dzień,tunel nie jest ogrzewany.Jak są przymrozki daję włókninę zimową i zapalam znicze.Wybieram odmiany wczesne,z przewagą kwiatów żeńskich,oczywiście gruntowe.
-
- 50p
- Od: 30 mar 2010, o 18:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Słuchajcie ja na próbę chciałam podkiełkować 2 nasiona ogórków i jeden puścił kiełka i chciałam przetrzymać go tak, żeby i ten drugi wyszedł z osłonki i udało się. Jednak na tym pierwszym ( kiełke ma ok 0.6 mm) pojawiła się wokół niego jakby wata/ pleśń taka biała mgiełka.
Czy da się coś z tym zrobić czy go wyrzucić, bo chciałam je wsadzić do ziemi i zobaczyć co będzie bo to mój pierwszy raz z ogórkami
Czy da się coś z tym zrobić czy go wyrzucić, bo chciałam je wsadzić do ziemi i zobaczyć co będzie bo to mój pierwszy raz z ogórkami
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
A to nie są po prostu boczne korzonki ?
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
Na 100% boczne korzonki.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Tak. Zapewne to tylko korzonki
-
- 50p
- Od: 30 mar 2010, o 18:07
Ale wiecie to tak wyglada jak bardzo zagęszczone nóżki u pająka, tylko bardzo cienkie i wyglądają jak wata ufff
-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
Czy mogę prosić opis jak uprawiać na słomie. Mam słomę żytnią i obornik (pomiot) od przepiórek.ekopom pisze:Wysiać do doniczek do podłoża substratu z torfu, ziemię taką kupisz w sklepie ogrodniczym. Najlepiej jak temperatura będzie powyżej 20 oC, to będą równe wschody. Gdy będą miały 5 liści właściwych, to trzeba je przesadzić do gruntu pod folią. Jeśli masz słomę i obornik kurzy, a wspomniałeś o uprawie na wsi, to wcześniej możesz przygotować podkład grzejny. Jeśli się zdecydujesz , to około 15 kwietnia zaczniesz zagrzewać, ale to Ci napiszę później jak się na to zdecydujesz. Ważna jest odmiana ogórka , musi być bardzo wczesna, proponowałbym Śremianina lub partenokarpicznego Amanta . Ciąg dalszy jeśli się zdecydujesz na taką uprawę.
-
- 100p
- Od: 28 mar 2013, o 18:02
Również mogę prosić opis ? słomę mam i obornik od kurlogitech55 pisze:Czy mogę prosić opis jak uprawiać na słomie. Mam słomę żytnią i obornik (pomiot) od przepiórek.ekopom pisze:Wysiać do doniczek do podłoża substratu z torfu, ziemię taką kupisz w sklepie ogrodniczym. Najlepiej jak temperatura będzie powyżej 20 oC, to będą równe wschody. Gdy będą miały 5 liści właściwych, to trzeba je przesadzić do gruntu pod folią. Jeśli masz słomę i obornik kurzy, a wspomniałeś o uprawie na wsi, to wcześniej możesz przygotować podkład grzejny. Jeśli się zdecydujesz , to około 15 kwietnia zaczniesz zagrzewać, ale to Ci napiszę później jak się na to zdecydujesz. Ważna jest odmiana ogórka , musi być bardzo wczesna, proponowałbym Śremianina lub partenokarpicznego Amanta . Ciąg dalszy jeśli się zdecydujesz na taką uprawę.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Uprawę na słomie można wyszukać w internecie, może podam moje spostrzeżenia na co należy zwracać uwagę.
Słoma powinna być raczej z uprawy gdzie nie stosowano herbicydów. obornik kurzy można zastosować do zagrzania słomy, ale też może być saletra amonowa. Najlepiej jak słoma nie jest zbutwiała, bo gorzej będzie się zagrzewać. Potrzebny jest termometr, aby mierzył temperaturę w słomie.
A tak w skrócie: w rzędach gdzie mają rosnąć ogórki wykonujemy z 10 lub 15cm rowy na szerokość 40cm, aby ułożyć kostkę słomy lub jeśli mamy w dużych balotach, to tak samo układamy na wzór małej kostki słomy. Po ułożeniu nawilżamy zraszając kilka razy dziennie wodą, jeśli jest mróz, to wskazana ciepła woda. Po kilku dniach nawilżania rozsypujemy obornik na wierzch, tyle ile byśmy dali go do ogólnego nawożenia i wtapiamy go w słomę, teraz zwilżamy ostrożniej, aby całkiem nie wypłukać go ze słomy. Jeśli nie mamy pewności że jest dosyć obornika możemy nieco zasilić nawet saletrą amonową, a także trzeba podać nawóz wapniowy pod koniec zagrzewania, oraz ewentualnie inne nawozy wieloskładnikowe w zależności czy daliśmy dosyć obornika. Temperatura powinna po jednym dniu lub dwóch podnosić się w podłożu ze słomy. Ja nie podnoszę temperatury jak zalecają , tylko jak osiągnie prawie 30 oC przykrywam ziemią i steruję podlewaniem, aby za bardzo nie podskoczyła za dużo. Taki proces skrócony trwa około dwóch tygodni przed wysadzeniem roślin. Staram utrzymać temperaturę na poziomie 25 oC.
Z powodu że rolnicy stosują herbicydy, a swojej słomy nie mam, już nie uprawiam w ten sposób.
Słoma powinna być raczej z uprawy gdzie nie stosowano herbicydów. obornik kurzy można zastosować do zagrzania słomy, ale też może być saletra amonowa. Najlepiej jak słoma nie jest zbutwiała, bo gorzej będzie się zagrzewać. Potrzebny jest termometr, aby mierzył temperaturę w słomie.
A tak w skrócie: w rzędach gdzie mają rosnąć ogórki wykonujemy z 10 lub 15cm rowy na szerokość 40cm, aby ułożyć kostkę słomy lub jeśli mamy w dużych balotach, to tak samo układamy na wzór małej kostki słomy. Po ułożeniu nawilżamy zraszając kilka razy dziennie wodą, jeśli jest mróz, to wskazana ciepła woda. Po kilku dniach nawilżania rozsypujemy obornik na wierzch, tyle ile byśmy dali go do ogólnego nawożenia i wtapiamy go w słomę, teraz zwilżamy ostrożniej, aby całkiem nie wypłukać go ze słomy. Jeśli nie mamy pewności że jest dosyć obornika możemy nieco zasilić nawet saletrą amonową, a także trzeba podać nawóz wapniowy pod koniec zagrzewania, oraz ewentualnie inne nawozy wieloskładnikowe w zależności czy daliśmy dosyć obornika. Temperatura powinna po jednym dniu lub dwóch podnosić się w podłożu ze słomy. Ja nie podnoszę temperatury jak zalecają , tylko jak osiągnie prawie 30 oC przykrywam ziemią i steruję podlewaniem, aby za bardzo nie podskoczyła za dużo. Taki proces skrócony trwa około dwóch tygodni przed wysadzeniem roślin. Staram utrzymać temperaturę na poziomie 25 oC.
Z powodu że rolnicy stosują herbicydy, a swojej słomy nie mam, już nie uprawiam w ten sposób.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Kiedyś na podobnej zasadzie u mnie podnosiło się temperature w inspekcie. Robiło się warstwy słomy, którą się zraszało wodą i przesypywało saletrą. Tak robiło się kilka watstw, które dodatkowo się ubijało chyba. Nie pamiętam już dokładnie.
hej, kiedy przygotowywać rozsadę ogórków?