Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty, cz.3
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Identyfikujemy kaktusy, prośby o rozpoznanie cz.3
Oprócz pierwszego i ostatniego egzemplarza Twoje rośliny nie są kaktusami. Sugeruję dać im możliwe słoneczne stanowisko, ograniczyć podlewanie i dać im bardziej mineralne podłoże i powinny rosnąć bez większych problemów.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Artur89
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja bym powiedział, że jest to raczej drastycznie wyciągnięta Parodia chrysacanthion.
- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Wygląda jak Aylostera flavistyla, choć pewności, z uwagi na nieostre zdjęcie, nie mam.
To jest nieostra fotka?
Witam ponownie,
Proszę o identyfikację mojego kaktusa. Nazwaliśmy go przez pierwsze skojarzenie meksykański, ale to na pewno nie własciwa nazwa
Pozdrawiam
Agnieszka
-- 9 cze 2012, o 21:54 --
Oto jego zdjęcie:
http://imageshack.us/photo/my-images/689/04062012.jpg/
Proszę o identyfikację mojego kaktusa. Nazwaliśmy go przez pierwsze skojarzenie meksykański, ale to na pewno nie własciwa nazwa
Pozdrawiam
Agnieszka
-- 9 cze 2012, o 21:54 --
Oto jego zdjęcie:
http://imageshack.us/photo/my-images/689/04062012.jpg/
- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
To sukulent, nie kaktus. Euphorbia enopla.
Dziękuję serdecznie Madziu, możesz mi jeszcze podpowiedziec, czy należy ją już przesadzic, czy mogę poczekac do przyszłego roku?
Pozdrawiam
Agnieszka
Pozdrawiam
Agnieszka
- sokolica
Z reguły wszystkie rośliny trzeba przesadzić po zakupie, gdyż podłoże w jakim rosną nie jest odpowiednie. Ale to też kwestia jakie jest źródło zakupu. Jeśli jakiś market, czy kwiaciarnia to na pewno trzeba
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Witam serdecznie - Wasze forum jest dla mnie obowiązkową lekturą od dłuższego czasu, ale tym razem się zarejestrowałam, gdyż muszę Was bardzo gorąco prosić o pomoc. Wczoraj nabyłam drogą kupna - uśmiechając się gorąco do mojej drugiej połówki i trzepocząc rzęsami (obiecując po raz setny, że to naprawdę ostatni okaz, sugerując w dodatku jutrzejsze moje urodziny) - taki oto sukulent. Niestety Pani w kwiaciarni wiedziała tylko że to "SYkulent". Niemniej bardzo mi się spodobał, były trzy sadzonki w jednej doniczce, więc zostały przesadzone. Niemniej wertowałam wiele Waszych wątków i nie znalazłam nic takiego. Czy ktoś wie, co to za sukulent i jak się nazywa? Baaardzo proszę o pomoc i wybaczenie błędów, jeśli takowe popełniłam, gdyż jest to mój pierwszy post i dopiero się uczę .
Z góry dziękuję i pozdrawiam Was gorąco.
Z góry dziękuję i pozdrawiam Was gorąco.
- sokolica
Wg mnie to Kalanchoe laciniata lub kewensis.
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Bardzo dziękuję, zaraz wygogluję wszystko dotyczące tych sugestii. Śliczne dzięki!
-- 10 cze 2012, o 13:22 --
Trafiony zatopiony. Przezszukałam też wątek o tej roślince na tym forum. Naprawdę dziękuję
A tak jeszcze korzystając z okazji chciałabym upewnić się co do marketowego zakupu. Podejrzewam, że jest to Mammilaria, ale czy na pewno, a jeśli tak to jaka? Oczywiście nie chodfzi mi o Echino czy tez Gymno, z tyłu jest mammilaria bocassana. Moje pytanie dotyczy tych kulek na pierwszym planie.
Również z góry dziękuję.
-- 10 cze 2012, o 13:22 --
Trafiony zatopiony. Przezszukałam też wątek o tej roślince na tym forum. Naprawdę dziękuję
A tak jeszcze korzystając z okazji chciałabym upewnić się co do marketowego zakupu. Podejrzewam, że jest to Mammilaria, ale czy na pewno, a jeśli tak to jaka? Oczywiście nie chodfzi mi o Echino czy tez Gymno, z tyłu jest mammilaria bocassana. Moje pytanie dotyczy tych kulek na pierwszym planie.
Również z góry dziękuję.
- Ewelina7
- 200p
- Od: 28 mar 2012, o 23:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bogdan, dziękuję bardzo za idenyfikację, sama bym jej chyba nie znalazła. Poszperałam trochę w necie i na pewno jest to orbea lutea. Postaram się teraz ją tak poprowadzić, żeby zakwitła, może się uda .bod333 pisze:Ewelino bardzo małe zdjęcie i nie mogę go powiększyć. Ale z tego co widzę, to wygląda na orbea lutea. Może być również orbea lutea ssp vaga. Jednoznaczną identyfikację można przeprowadzić na podstawie kwiatów.
Pozdarwiam.
Pozdrawiam,
Ewelina
Mój mały ogród...
Mój mały ogród...