Pomidory - nawożenie
- joannamm
- 500p
- Od: 27 lut 2013, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czym nawozić pomidory>
Masz te nawozy w granulkach lub w proszku i podsypujesz pod krzaczek czy rozpuszczasz w wodzie i podlewasz? A jak często?
Ps. Tak się składa, że mam wszystkie przez Ciebie wymienione nawozy i mogłabym też pomieszać
Ps. Tak się składa, że mam wszystkie przez Ciebie wymienione nawozy i mogłabym też pomieszać
Nie nawożę roślin metodą podsypywania bo to nietrudno przegiąć. Tylko i wyłącznie rozpuszczone w wodzie. Przy czym można mieszać bezpośrednio w roztworze superfosfat i saletrę potasową ale nie można mieszać superfosfatu z saletrzakiem. Rozpuszczając w wodzie na przykład 2 części saletry potasowej i jedną część superfosfatu otrzymamy nawóz o składzie NPK
9-13-30. Chcąc takim nawozem zasilać dla przykładu pomidory czy ogórki należy wziąć 3,3 dkg saletry potasowej i 1,7 dkg superfosfatu na 10 l wody. Trzeba tylko wylewać między rzędy a nie bezpośrednio pod rośliny.
9-13-30. Chcąc takim nawozem zasilać dla przykładu pomidory czy ogórki należy wziąć 3,3 dkg saletry potasowej i 1,7 dkg superfosfatu na 10 l wody. Trzeba tylko wylewać między rzędy a nie bezpośrednio pod rośliny.
forumowicz a dlaczego nie można mieszać saletrzaku i superfosfatu?. Zrobiłem roztwór saletrzaku i oddzielnie roztwór superfosfatu i po zmieszaniu tych roztworów o stężeniu po 0,5% każdy podlałem pomidory pomiędzy krzaki w ilości po ok 0,5l/ na krzak. Jakie mogą być skutki tego podlania?
Jerzy
Blokada części fosforu.
- joannamm
- 500p
- Od: 27 lut 2013, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzięki forumowicz za tak precyzyjne wskazówki. A jeżeli ma się siarczan potasu "K2O 50 rozpuszczalny w wodzie" to można rozpuścić w jednym pojemniku siarczan potasu i superfosfat? A jak podać roślinom saletrzak? W innym czasie? A zamiast saletrzaku może być saletra amonowa?
forumowicz jak często stosować mleczan wapnia?
joannamm
Obawiam się, że po zmieszaniu superfosfatu i siarczanu potasu zajdzie w roztworze wodnym reakcja
Ca[H2PO4]2 + K2SO4 = CaSO4 / gips/ + 2 KH2PO4.
W wyniku tego roztwór zmętnieje ale praktycznie nie straci nic na wartości nawozowej ponieważ potas i fosfor w całości przejdzie w fosforan monopotasowy.
Monika
Na identycznych zasadach co fungicydy jeśli chodzi o częstość oprysków.
Obawiam się, że po zmieszaniu superfosfatu i siarczanu potasu zajdzie w roztworze wodnym reakcja
Ca[H2PO4]2 + K2SO4 = CaSO4 / gips/ + 2 KH2PO4.
W wyniku tego roztwór zmętnieje ale praktycznie nie straci nic na wartości nawozowej ponieważ potas i fosfor w całości przejdzie w fosforan monopotasowy.
Monika
Na identycznych zasadach co fungicydy jeśli chodzi o częstość oprysków.
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hipotetyczne pytania na przyszły rok:forumowicz pisze:Nie nawożę roślin metodą podsypywania bo to nietrudno przegiąć. Tylko i wyłącznie rozpuszczone w wodzie. Przy czym można mieszać bezpośrednio w roztworze superfosfat i saletrę potasową ale nie można mieszać superfosfatu z saletrzakiem. Rozpuszczając w wodzie na przykład 2 części saletry potasowej i jedną część superfosfatu otrzymamy nawóz o składzie NPK
1. Jak przygotowałabym w/w mieszankę w 10L wody to po jakim czasie i w jakiej proporcji potem podać pomidorom ten saletrzak, którego nie można z tym wszystkim mieszać?
2. Druga kwestia to kiedy należy takowe nawozy stosować, jeśli nawożę rzędowo (u mnie w cylindrach) obornikiem bydlęcym? Podajesz te 3 nawozy też na etapie rozsady? A po jakim czasie od wsadzenia do gruntu? A w donicach stosować podobnie?
Z góry dziękuję za odpowiedź, bo być może w przyszłym roku przestawię się na takie nawozy.
Ps. Pewnie wychodzi to taniej niż gotowe nawozy?
Jeśli dajesz w cylindry pomidory z podłożonym obornikiem, to radziłbym Ci niczym innym w cylindrach nie podlewać. Podlej wtedy rozsadę w doniczkach tuz przed wysadzeniem tym saletrzakiem / lub fosforanem amonu jeśli masz/. Natomiast sporządź sobie roztwór taki jak pisałem i jego zastosujesz do nawożenia między cylindry od momentu gdy pomidory zawiążą owoce na I gronie.
Ale tu zastrzeżenie. Jeśli gleba ma pH ponizej 5,5 lub powyżej 7,5 podlewanie rozpuszczonym superfosfatem jest psu na budę, bo fosfor zostanie w glebie zablokowany.
Ale tu zastrzeżenie. Jeśli gleba ma pH ponizej 5,5 lub powyżej 7,5 podlewanie rozpuszczonym superfosfatem jest psu na budę, bo fosfor zostanie w glebie zablokowany.
- Dziunia87
I tu zonk, bo glebę mam kwaśną w ogrodzie...
A tak generalnie to na początkowe nawiezienie w tych cylindrach zakupiłam siarczan amonu... i teraz widzę, że chyba niepotrzebnie....
Im dalej w las, tym... coraz głupsza się robię...
Na razie sadzonki w cylindrach ładnie wygladają... głęboko w "nogach" ten obornik na nie czeka, a czym w międzyczasie nawozić to już nie wiem...
A tak generalnie to na początkowe nawiezienie w tych cylindrach zakupiłam siarczan amonu... i teraz widzę, że chyba niepotrzebnie....
Im dalej w las, tym... coraz głupsza się robię...
Na razie sadzonki w cylindrach ładnie wygladają... głęboko w "nogach" ten obornik na nie czeka, a czym w międzyczasie nawozić to już nie wiem...
A jaka ziemia w tych cylindrach ?.
Niczym nie nawoź na razie, bo na pewno woda gruntowa podnosząc się podniosła i składniki z obornika.
Fotnij jakiś krzak- obejrzymy czy mu coś trzeba.
Niczym nie nawoź na razie, bo na pewno woda gruntowa podnosząc się podniosła i składniki z obornika.
Fotnij jakiś krzak- obejrzymy czy mu coś trzeba.
- Dziunia87
W cylindrach ziemia ogrodowa uniwersalna 6pH, ziemia torfowa wysoka organiczna, kompozycja torfowa, pył z kory i piasek ziarnisty... tyle udało mi się ustalić na ten moment.
Zdjęcia zrobię nie ma problemu
Choć na razie po tym oprysku Miedzianem to i tak dam im spokój niech sie przyjmą
Zdjęcia zrobię nie ma problemu
Choć na razie po tym oprysku Miedzianem to i tak dam im spokój niech sie przyjmą
Skoro w cylindrach jest gotowe podłoże, to żaden nawóz startowy. One już go maja w podłożu. Chyba, że chcesz, by dostały Heine-Medina