Bób cz.2
-
- 200p
- Od: 26 lut 2012, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bób cz.2
Witaj, wytłumaczę to najlepiej jak potrafię;) wg. mojego doświadczenia bób sieje gdy tylko da się wejść w pole. Sieje go na głębokość +/- 5cm. po 2 ziarna. Odstęp od ziaren +/- 30cm tak daleko ponieważ wtedy bób się lepiej krzewi ma więcej światła i szybciej dojrzewa. Odstępy rzedów +/- 65 - 70cm. to wszystko. Jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło,że bób mi zmarzł... wytrzyma -5oC (oczywiście sama roślina, w ziemi pewnie więcej). Co do twoich sąsiadów to siali go w doniczkach na pewno końcem styczna, aby potem móc zrobić rozdadę w polu, co sprawi, że będą mili wcześniejsze zbiory. Nie będę sie wypowiadał co do nawozów, bo to jest forum działkowiczów a oni nie stosują zbyt wielu nawozów sztucznych co mnie wcale nie dziwi, bo sam na działce to ograniczam. Z cała pewnością mogę polecić wpano, takie w workach 30kg. Tylko nie wiem czy jest sens stosować go na wiosne, ale z tym niech się wypowiedzą Ci co mają wiedzę nt. ;)
PS
Kto się podzieli ze mną informacja jaką agrowłókninę zastosować? Chodzi mi o P20 i P23. Czy jak dam pod P23 to nie będzie miał czasem za ciepło? Pytam, bo mam możliwość kupna P23 za 35gr/m2 i P20 za 48zł/m
Pozdrawiam
Wojtek
PS
Kto się podzieli ze mną informacja jaką agrowłókninę zastosować? Chodzi mi o P20 i P23. Czy jak dam pod P23 to nie będzie miał czasem za ciepło? Pytam, bo mam możliwość kupna P23 za 35gr/m2 i P20 za 48zł/m
Pozdrawiam
Wojtek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
wojtekman Czas na zmiany. Jeżeli możesz sobie pozwolić na jednorazowo większy wydatek to nie zawracaj sobie głowy włókniną. W ofercie są już lepsze materiały i w dodatku będziesz miał na kilka sezonów. Zachęcam do skorzystania ze specjalnych siatek np. Howicover Klimat (Firma Jacek Luty) są też inni producenci. Cena niestety jest dużo wyższa bo ok. 1,32zł za metr kwadratowy ale zastosowanie jest znacznie szersze i rośliny ładnie ją same sobie podnoszą.
Uprzejmie donoszę , że bób odmiany Figaro jest dostępny w Casto w cenie ok. 2zł za 15 szt nasion. Oczywiście zakupiłam
-
- 200p
- Od: 26 lut 2012, o 18:21
przyznam, że o tym nie wiedziałem;) Wychodzi na to, że jestem w plecy z techniką;) Musze nadrobić zaległości, dzięki Przemek za info;) jednak taka siatka to trochę za duży wydatek jak na moja kieszeń...
-
Wiem, że to trochę drogo. W Geocover mają teraz promocję na włókninę P20. Za rolkę 3,2x100m wołają 99zł. Nie wiem ile liczą za transport.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 sty 2013, o 22:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wojtku dziekuje ogromnie za wyczerpujace informacje. Rozumiem ze moge siac jeszcze chcialam dopytac czy polecacie jakas odmiane bobu latwiejsza dla poczatkujacych? Ja bym chciala bob ktory po ugotowaniu jest dosc mokry, w zeszlym roku kupilam bob ktory byl suchy i wyjatkowo maczysty, nie szlo zjesc, zapychal na beton, ale pierwszy raz na taki trafilam. Czy po wysianiu przykryc jakas wloknina?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 100p
- Od: 7 wrz 2012, o 16:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bób był mączysty bo pewnie był przejrzały. Jeśli bób ma czarne znamię to znaczy, że jest przejrzały i nadaje się na nasiona.
Sed fugit interea fugit irreparabile tempus ...
-
- Od: 1 wrz 2013, o 15:36
mam nadzieje, że w Gdańsku też będzie - jutro pojade sprawdzićaria pisze:Uprzejmie donoszę , że bób odmiany Figaro jest dostępny w Casto w cenie ok. 2zł za 15 szt nasion. Oczywiście zakupiłam
Też bym chętnie kupiła bo 5kg paczka starczyła by mi na kilka lat
-
Ten Figaro 2zł za 15 nasion trochę drogo wychodzi ale na spróbowanie chyba warto.Na wagę to coś w granicach 25g. Próbowałem namówić forumków na wspólny zakup ale się nie udało. Na szczęście mam jeszcze nasiona z zeszłego roku.
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Ja mam ochotę w tym roku zrobić rozsadę bobu,mam takie odmiany: Bizon,Windsor biały.Może częsć wysieję do gruntu a część zrobię rozsadę.Jakie macie odmiany?
-
- Od: 1 wrz 2013, o 15:36
Może nie tanio ( bachus 50g kupiłam za 1,85) ale skoro wszyscy tak zachwalają to skuszę się pewnie na 2-3 paczki ;)
Zakładając, że będzie ktoś na forum pisał ze LM była dostawa nowych nasion - pojechałam po basenie bo akurat obok był LM a tu figa ;) u nas dostawa była 2tyg później
Ja pierwszą rozsadę będę robić z Bachusa, później Windsor biały i Bolko.
Ja bym się chętnie z kimś złożyła na zakup
WITKIEM-MANITA
bardzo wczesna odmiana bobu (wegetacja ok. 75 dni) do najwcześniejszych upraw przyśpieszonych i w gruncie
wysiew w lutym i początku marca w mnożarkach lub w okresie póżniejszym bezpośrednio do gruntu
odmiana bardzo tolerancyjna na zimno
rośliny osiągają wysokośc ok. 130 cm
długie strąki (ok.20 cm) zawieraja przeciętnie 6 dużych, jasnych nasion
odmiana wyjątkowo plenna, zapewnia niezawodny najwcześniejszy zbiór
5kg =110zł + przesyłka
ten byłby pewnie dobry na pierwsze rozsady, może ktoś go miał?
Zakładając, że będzie ktoś na forum pisał ze LM była dostawa nowych nasion - pojechałam po basenie bo akurat obok był LM a tu figa ;) u nas dostawa była 2tyg później
Ja pierwszą rozsadę będę robić z Bachusa, później Windsor biały i Bolko.
Ja bym się chętnie z kimś złożyła na zakup
WITKIEM-MANITA
bardzo wczesna odmiana bobu (wegetacja ok. 75 dni) do najwcześniejszych upraw przyśpieszonych i w gruncie
wysiew w lutym i początku marca w mnożarkach lub w okresie póżniejszym bezpośrednio do gruntu
odmiana bardzo tolerancyjna na zimno
rośliny osiągają wysokośc ok. 130 cm
długie strąki (ok.20 cm) zawieraja przeciętnie 6 dużych, jasnych nasion
odmiana wyjątkowo plenna, zapewnia niezawodny najwcześniejszy zbiór
5kg =110zł + przesyłka
ten byłby pewnie dobry na pierwsze rozsady, może ktoś go miał?
Ja od kilku lat sieję odmianę Jankiel Biały, bardzo smaczna, plenna.Marzenka79 pisze:Ja mam ochotę w tym roku zrobić rozsadę bobu,mam takie odmiany: Bizon,Windsor biały.Może częsć wysieję do gruntu a część zrobię rozsadę.Jakie macie odmiany?
Marzenka79 jak u Ciebie plonował Bizon?
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
-
kali Nie musisz kombinować. Upatrzona przez Ciebie odmiana jest w ofercie Vilmorin w małych opakowaniach.