Dalie wymagania,problemy - cz.3
- Ketmia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 cze 2006, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dalie - cz.3
Zwykle nie miałam z tym problemu . Po prostu zawsze wykopywałam po pierwszym przymrozku. Ale w tym roku jesień jest nietypowa .
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ta jesień to problem nas wszystkich Też mam dylemat. Ale trzeba podjąć decyzje, żeby było wygodnie. Najlepiej po pierwszym przymrozku poczekać kilka dni, potem wykopać. Ale pierwszy przymrozek był w Polsce ok 23.09. Kolejny może przyjść tak późno, że niefajnie będzie w śniegu i wietrze wykopywać.
Kolejny ma przyjść jutro lub pojutrze. Mam taką nadzieją, bo planuję w sobotę choć połowę wykopać.
A póki co jeszcze kilka kwitnie, ale po dzisiejszym deszczu już nie wyglądają dobrze... (zdjęcia weekendowe)
Canary Fubuki
Nuit d'Ete
Mingud Randy
Kolejny ma przyjść jutro lub pojutrze. Mam taką nadzieją, bo planuję w sobotę choć połowę wykopać.
A póki co jeszcze kilka kwitnie, ale po dzisiejszym deszczu już nie wyglądają dobrze... (zdjęcia weekendowe)
Canary Fubuki
Nuit d'Ete
Mingud Randy
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- krysp50
- Od: 22 lut 2007, o 12:05
Jeszcze wczoraj tak wyglądały ale dzisiaj leje mocno i zimno....
Pozdrawiam Krystyna
U mnie chyba koniec z daliami za dużo wykopywania w tym roku wyszło nam 18 worków karp zostawię kilkanaście a reszty pozbędę się
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
- lanceta
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
baxiowa - Ty to umiesz dodać otuchy i podnieść na duchu.....
Staram się jak mogę Obawiam się jedynie nadchodzących przymrozków bo jeszcze trochę mi tam na działce wykopanych zostało nawet nie mówię ile bo i tak pewnie nie uwierzycie
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
- takasobie
Baxiowa! Szkoda tylko, że nie pokazałaś jak kwitną! W wątku sprzedażowym też nie pokazałaś ich kwiatów.
Jak pokażesz, pewnie znajdą się chętni
Dawno temu też mierzyłam ilość dalii taczkami, ale była to jedna stara popularna odmiana York&Lancaster.
Teraz już jej nie mam, bo systematycznie wymieniałam, rozdawałam i ... też mam kilka taczek karp, ale trzymam w skrzyneczkach z nazwami.
Jak pokażesz, pewnie znajdą się chętni
Dawno temu też mierzyłam ilość dalii taczkami, ale była to jedna stara popularna odmiana York&Lancaster.
Teraz już jej nie mam, bo systematycznie wymieniałam, rozdawałam i ... też mam kilka taczek karp, ale trzymam w skrzyneczkach z nazwami.
Miłka
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Kochani, bez paniki! Z wykopywaniem dalii naprawdę nie trzeba się spieszyć. Karpa wytrzymuje do -5st w gruncie (nie w powietrzu!) więc spokojnie mogą zostać w ziemi do połowy listopada. To dla nich korzystne, bo zdążą trochę zdrewnieć i skraca się najtrudniejszy dla nich czas - poza gruntem. Więc jeszcze raz namawiam - kto nie musi niech się wstrzyma i wytnie tylko to, co nad ziemią.
- takasobie
Dziś miałam wykopać...
Za zimno...
Nie było przewidzianego przymrozku, dalie wyglądają dobrze. Ale musiał być powiew mrozu, bo na dwóch (Kennenmerlanden i Tsuki Yori) było kilka czarnych liści.
Poobcinałam przekwitłe (nie wszystkie, bo mi ręce zgrabiały).
Porobiłam zdjęcia.
Pościnałam do wazonu.
Dzisiejsze zdjęcia:
Creme de Cassis - już powolutku przekwita.
Golden Scepter
Moja wieśniara - Holly
Eveline
Orange Fubuki
My Love
nn
Jowey Linda - nie do zdarcia!
I w wazonie:
Za zimno...
Nie było przewidzianego przymrozku, dalie wyglądają dobrze. Ale musiał być powiew mrozu, bo na dwóch (Kennenmerlanden i Tsuki Yori) było kilka czarnych liści.
Poobcinałam przekwitłe (nie wszystkie, bo mi ręce zgrabiały).
Porobiłam zdjęcia.
Pościnałam do wazonu.
Dzisiejsze zdjęcia:
Creme de Cassis - już powolutku przekwita.
Golden Scepter
Moja wieśniara - Holly
Eveline
Orange Fubuki
My Love
nn
Jowey Linda - nie do zdarcia!
I w wazonie:
Miłka
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Czy znasz może nazwę dalii pojedynczej czerwonej z białymi końcówkami ? ja ją mam na fotce a Ty masz identyczną we wazonie.
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Dziękuję za odp. Ja swoją kupiłam na targu jako ,,Ognisty lód" od pani która wiosną miała swoje karpy ze zdjęciami.