Pomidory-choroby i szkodniki cz.13
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 28 maja 2015, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.13
No i u mnie wygląda to identycznie. Mieszkam na południu, balkon południowa strona, tropik i tyle.
pomidory w donicach 30l
pomidory w donicach 30l
Uważaj o czym marzysz, bo marzenia się spełniają.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak zauważyłem, że większość podlewa pomidory wieczorem, to takie zaproszenie chorób grzybowych, przez zwiększoną wilgotność i symulowanie rozwoju wegetatywnego. Lepiej 2 godziny po wschodzie słońca i zakończyć ostatnie podlewanie przed 17 godziną, jeśli podlewa się próżniejszą porą.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 20p - Rozkręcam się...
Cenna uwaga
- sajmon0609
- 200p
- Od: 1 mar 2009, o 15:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oki zrobię tak jak mówisz.ekopom pisze:Jak zauważyłem, że większość podlewa pomidory wieczorem, to takie zaproszenie chorób grzybowych, przez zwiększoną wilgotność i symulowanie rozwoju wegetatywnego. Lepiej 2 godziny po wschodzie słońca i zakończyć ostatnie podlewanie przed 17 godziną, jeśli podlewa się próżniejszą porą.
Nie ważne, że woda jest nagrzana. Przy dziesięciu stopniach ta nagrzana moment stygnie. Przy dwudziestu nawet ta z węża moment się nagrzewa. Dawno nie pamiętam, żeby cały dzień było ponad trzydzieści a w nocy dziesięć. W ogóle zasada powinna być taka, że jak ciepło to wilgotno a jak zimno to sucho.
Ale teraz mądra jestem. Ale tak sama zaobserwowałam jak zepsułam. Idealnie pewnie nie będzie, bo patelnia żywcem. Jednak niskie betaluxy, ktorych donice stoją w cieniu skrzynek z barierek, mają się najlepiej.
Ale teraz mądra jestem. Ale tak sama zaobserwowałam jak zepsułam. Idealnie pewnie nie będzie, bo patelnia żywcem. Jednak niskie betaluxy, ktorych donice stoją w cieniu skrzynek z barierek, mają się najlepiej.
-
- 100p
- Od: 18 lip 2010, o 23:39
- Kontakt:
forumowicz oczywiscie ze saletra amonowa
One przeważnie są podlewane tak jak słońce jeszcze dosyć świeci. Rano niestety o godzinie 6 nie mam takiej możliwości, a w upalny dzień w ciągu dnia to trochę bez sensu. Jak będą większe i ryzyko złapania grzyba sie zwiekszy to zmienie im jakoś porę podlewania. Po liściach nigdy nie leje.
-- 12 cze 2015, o 20:43 --
Otojolka masz racje temperatura w nocy w tym roku drastycznie spada. Jak widać wszystko się zsumowało i daje o sobie znać. Dzisiaj podlałam też saletra amonową, tak 35g na 10 litrów, może coś pomoże
One przeważnie są podlewane tak jak słońce jeszcze dosyć świeci. Rano niestety o godzinie 6 nie mam takiej możliwości, a w upalny dzień w ciągu dnia to trochę bez sensu. Jak będą większe i ryzyko złapania grzyba sie zwiekszy to zmienie im jakoś porę podlewania. Po liściach nigdy nie leje.
-- 12 cze 2015, o 20:43 --
Otojolka masz racje temperatura w nocy w tym roku drastycznie spada. Jak widać wszystko się zsumowało i daje o sobie znać. Dzisiaj podlałam też saletra amonową, tak 35g na 10 litrów, może coś pomoże
-
- 20p - Rozkręcam się...
Ponawiam pytanie odnośnie komunikatu o zarazie- czy prysniecie amistarem wystarczy? Nigdy niczym jeszcze nie pryskałam
Dziękuję bardzo forumowicz za pomoc. Skoro z moimi pomidorkami jest wszystko ok to co spowodowało te zmiany na liściach ? Czy ten brak azotu, a może rzeczywiście oprysk nie zdążył się wchłonąć i poraził liście. Porównywałem to ze zdjęciami w sieci to wyglądało na niedobór magnezu.
-
- 100p
- Od: 18 lip 2010, o 23:39
- Kontakt:
gosialaw, lepszym rozwiązaniem będzie oprysk Curzate M 72,5 WP
Tylko Curzate musi uważać żeby temperatura nie była powyżej 20 stopni bo poparzy pomidory. Jeszcze jest coś takiego jak Amistar Opti który działa profilaktycznie na ZZ i Szarą.
A jak chcecie więcej się dowiedzieć to jest specjalny dział o opryskach.
A jak chcecie więcej się dowiedzieć to jest specjalny dział o opryskach.
Pozdrawiam Janek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Amistar Opti,to mieszanina amistara i gwaranta,nie powoduje poparzeń przy wysokich temperaturach.Poza tym ma szersze spektrum.
Raczej syngetowskiego BRAVO 500, który został wycofany bodaj że w 2009 roku(?). Coś mi świta że raz chcąc to kupić sprzedawca powiedział że jest "szkodliwy"...kaLo pisze:Amistar Opti,to mieszanina amistara i gwaranta,nie powoduje poparzeń przy wysokich temperaturach.Poza tym ma szersze spektrum.
Na marginesie chlorotalonil ma taki przypis na etykiecie: "Ograniczone dowody działania rakotwórczego" a w rejestrze* w PL sklasyfikowane jako rakotwórczość kategorii 3 (Substancje o możliwym działaniu rakotwórczym na człowieka. Są to substancje, co do których dostępne informacje nie pozwalają na przeprowadzenie zadowalającej oceny. Istnieją w odniesieniu do nich pewne dowody pochodzące z odpowiednich badań na zwierzętach, ale nie wystarczają, aby umieścić daną substancję w kategorii 2)
Co ciekawe brawo można kupić przez neta, choć nie ma go w rejestrze.
*rejestrw góógle pisze: "Środki ochrony roślin uśmiercają larwy pszczół" ... Frazier przypomniał, że poprzednie eksperymenty jego zespołu wykazały, że razem z pyłkiem pszczoły przynoszą do ula średnio sześć różnych pestycydów. Tym pyłkiem w postaci pierzgi karmione są później larwy. Badacze analizowali w laboratorium wpływ czterech popularnych insektycydów i fungicydów - fluwalinatu, kumafosu, chlorotalonilu, chlorpyrifosu.
LINK do całego artykułu --> http://tech.money.pl/energia-i-ekologia ... 67374.html
https://bip.minrol.gov.pl/Informacje-Br ... czonych-do
Chwieją się w polu maki purpurowe
Jakimś marzącym, sennym, dziwnym chwianiem...
W słonecznym blasku południa mdlejące...
Jakimś marzącym, sennym, dziwnym chwianiem...
W słonecznym blasku południa mdlejące...