Wszystko o pomidorach cz. 11
Re: Wszystko o pomidorach cz. 11
Z racji ilości wolę na początku posiać wszystko do jednej doniczki, sieję tak już 4 rok i problemów żadnych nie było, zresztą jak dobrze pójdzie i szybko wykiełkują, to niedługo trafią każdy do swojej doniczki, a raczej w moim przypadku plastikowego "kufla".
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Dlatego dopytałem czy już tak siałeś. Jak się Tobie któryś rok z rzędu sprawdziło, to nie ma sensu zmieniać. Ja też ostatnie pikowanie w plastikowym kubku robię.
-
- 100p
- Od: 25 lut 2013, o 19:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Szukam na forum i nie mogę znaleźć. Chodzi mi o konkretne informacje na temat regulacji gron. Wydaje mi się, że do tej pory źle to robiłam. Czy są jakieś zasady, że u wielkoowocowych ma być tyle a tyle w gronie, a u średnioowocowych tyle? Moje pomidory rosną w gruncie.
Pozdrawiam. Magda
-
- 100p
- Od: 4 sty 2014, o 15:33
Jutro sianie pomidorków, już HT dziś wstawione, pierwszy raz to praktykuję.
Pachnie jak dentosept, hehe.
I jeszcze OW do przygotowania, składniki są
Pachnie jak dentosept, hehe.
I jeszcze OW do przygotowania, składniki są
-
- 100p
- Od: 25 lut 2013, o 19:35
Wiem. To znalazłam. Ale w dalszym ciągu czuję się niedoinformowana . Może tak ktoś jak krowie na rowie.......
Pozdrawiam. Magda
- malowanalala
- 100p
- Od: 5 lut 2016, o 19:50
Ja osobiście widzę pewną zaletę w tym, że siewki są wyciągnięte. Po wysiewie trzymam jej na oknie od północnego wschodu. Potem przy pikowaniu mają wysokość dopasowaną do wysokości kubka po małym jogurcie. Po przepikowaniu, dosypaniu ziemi po same liścienie, trafiają w chłodniejsze miejsce przy oknie balkonowym od strony południowo zachodniej. Rosną sobie powoli, aż do wsadzenia w miejsce docelowe.
-------------------------------------------------------------
brak podpisu
brak podpisu
Magdalenka147
Najpierw pytanie, co chcesz osiągnąć przez regulację, przy regulacji gron chodzi o to, żeby mieć zrównoważony wzrost przez cały sezon, ale równie dobrze można pójść na żywioł i nie regulować, będziesz mieć wtedy dużo owoców dojrzewających w podobnym czasie. Jeśli chcesz równomierny wzrost, to ogólna zasada jest taka, żeby mieć na każdym gronie nie więcej niż kilogram dojrzałych owoców, więc jeśli są to przeciętne 15, dekowce to zostawiasz max 6 sztuk, i odpowiednio duże powyżej 30 deka tylko trzy itd., zostawiasz na każdym gronie te najwcześniejsze, blisko łodygi, resztę kasujesz łącznie z niezawiązanymi.
Najpierw pytanie, co chcesz osiągnąć przez regulację, przy regulacji gron chodzi o to, żeby mieć zrównoważony wzrost przez cały sezon, ale równie dobrze można pójść na żywioł i nie regulować, będziesz mieć wtedy dużo owoców dojrzewających w podobnym czasie. Jeśli chcesz równomierny wzrost, to ogólna zasada jest taka, żeby mieć na każdym gronie nie więcej niż kilogram dojrzałych owoców, więc jeśli są to przeciętne 15, dekowce to zostawiasz max 6 sztuk, i odpowiednio duże powyżej 30 deka tylko trzy itd., zostawiasz na każdym gronie te najwcześniejsze, blisko łodygi, resztę kasujesz łącznie z niezawiązanymi.
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Było coś jeszcze o różnych zasadach regulowania różnych kształtów gron.
Pamiętam, że Ania Kozula pisała, że grona rozwijające się wszerz należy zawsze pozbawić centralnie położonego, największego kwiatu i dopiero potem regulować resztę.
Szukam tego od wczoraj i nie umiem znaleźć, bo chciałam się podeprzeć odpowiednim cytatem.
Pamiętam, że Ania Kozula pisała, że grona rozwijające się wszerz należy zawsze pozbawić centralnie położonego, największego kwiatu i dopiero potem regulować resztę.
Szukam tego od wczoraj i nie umiem znaleźć, bo chciałam się podeprzeć odpowiednim cytatem.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- 50p
- Od: 13 kwie 2015, o 17:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przy gronach, które rozbudowują się na boki należy usuwać pierwszy kwiat zakwitający na długo przed resztą. Owoce w gronie powinny się zawiązywać w małych odstępach czasu. W innym wypadku cała energia krzaka będzie skupiona na tym jednym owocu, a pozostałe będą stały w miejscu.
pozdrawiam. Ania
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
Irek moim zdaniem nie musisz czekać na liście właściwe - wystarczy, że rozłożą liścienie - ja już bym pikowała.
- kanclerz
- 500p
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
Ja bym poczekał, bo potem Ci jeszcze bujnie niepotrzebnie w górę.