Ogród? Tak! Niecierpliwie czekam aż urośnie... AguJa
- ewelkacha88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród? Tak! Niecierpliwie czekam aż urośnie... AguJa
Witaj Agnieszko . Cudne te maczki i róże . Co do kamyczków to po prostu jeśli planujesz taką rabatę to użyj włókniny pod spód. Ja nie użyłam bo posadziłam tam też cebule i teraz bawię się w wyrywanie pojedynczych chwastów . Jak taki kamień zarośnie to nie wygląda to estetycznie niestety . Mam nauczkę na przyszłość . Twoje obrzeże bardzo ładne i skoro nie jest na cemencie to brawa dla Ciebie bo będziesz mogła to w każdej chwili zmienić . Pozdrawiam .
Agnieszko kamyczki ładnie na rabacie wyglądają tylko w tym roku, w którym są wysypane.
Minusy według mnie:
-agrotkanina czy agrowłóknina ( bo jak zawsze są 2 szkoły, mam i jedną, i drugą) pod spodem utrudnia swobodne przesadzanie, bo po kilku takich akcjach nie masz materiału pod kamieniami tylko ścinki i żwirek miesza Ci się z glebą.
-sadzenie czy przesadzanie wiąże się z obolałymi palcami, pokancerowanymi rękami i połamanymi paznokciami,
-chwasty i tak rosną, trzeba je wydłubywać spośród kamyczków,
-wybieranie opadniętych albo co gorsza chorych liści z kamyczków to robota Kopciuszka, a nawet Syzyfa. Zajęcie dobre dla tych co lubią z pensetą nad rabata spędzać popołudnia.
Najbardziej jestem zadowolona z rabaty po prostu porządnie przekopanej, wybrane były z niej chwasty, posadzone rośliny i przysypane korą.
Przesadzanie i dosadzanie to bułka z masłem, chwasty prawie nie rosną, po prostu miód-malina. Ja mam glebę dość zbitą, gliniasta o odczynie obojętnym, więc trochę zakwaszenia z kory jej nie szkodzi.
Minusy według mnie:
-agrotkanina czy agrowłóknina ( bo jak zawsze są 2 szkoły, mam i jedną, i drugą) pod spodem utrudnia swobodne przesadzanie, bo po kilku takich akcjach nie masz materiału pod kamieniami tylko ścinki i żwirek miesza Ci się z glebą.
-sadzenie czy przesadzanie wiąże się z obolałymi palcami, pokancerowanymi rękami i połamanymi paznokciami,
-chwasty i tak rosną, trzeba je wydłubywać spośród kamyczków,
-wybieranie opadniętych albo co gorsza chorych liści z kamyczków to robota Kopciuszka, a nawet Syzyfa. Zajęcie dobre dla tych co lubią z pensetą nad rabata spędzać popołudnia.
Najbardziej jestem zadowolona z rabaty po prostu porządnie przekopanej, wybrane były z niej chwasty, posadzone rośliny i przysypane korą.
Przesadzanie i dosadzanie to bułka z masłem, chwasty prawie nie rosną, po prostu miód-malina. Ja mam glebę dość zbitą, gliniasta o odczynie obojętnym, więc trochę zakwaszenia z kory jej nie szkodzi.
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
- nifredil
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Agnieszka, pięknie uporządkowałaś swoją "tymczasową" rabatę Piszę całkowicie świadomie, bo patrząc ile tam jeszcze trawnika to ta kosteczka szybko przesunie się nie jeden raz Układanie na piasek to świetny patent - u siebie też tak układałam cegłę I dobrze, bo ułożona w ubiegłym roku już tej wiosny zostanie przesunięta
A tak na marginesie, czy twój eM nie narzeka na koszenie przy łuczkach i falach?? Ja wiem, że kostka na równie z trawnikiem to spore uproszczenie, ale jednak "falować" trzeba.
A tak na marginesie, czy twój eM nie narzeka na koszenie przy łuczkach i falach?? Ja wiem, że kostka na równie z trawnikiem to spore uproszczenie, ale jednak "falować" trzeba.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 5 gru 2011, o 21:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Agnieszko bardzo podoba mi się Twój post bo tak fajnie pokazałaś historię tworzenia działki
Jestem pełna podziwu dla Ciebie i Twoich pomocników za ogrom pracy jaką wykonaliście w tak krótkim czasie Rabatki fajnie zaprojektowane i obsadzone. Tak elegancko u Ciebie A mi bardzo spodobał się Twój wiosenny trawnik z nasadzeniami krokusów i chyba jeszcze innych kwiatków Masz już tak dużo roślinek ale powala mnie ilość róż i to tak obficie kwitnących w tak krótkim czasie od posadzenia / czyżbyś duże krzaczki sadziła? bo moje po sezonie od posadzenia 1-2 kwiatkami zakwitły / A tak ogólnie to bardzo pięknie u Ciebie Będę śledzić Twoje poczynania bo podejrzewam , że jeszcze nie jedna rabatka powstanie
serdecznie pozdrawiam Bożena
Jestem pełna podziwu dla Ciebie i Twoich pomocników za ogrom pracy jaką wykonaliście w tak krótkim czasie Rabatki fajnie zaprojektowane i obsadzone. Tak elegancko u Ciebie A mi bardzo spodobał się Twój wiosenny trawnik z nasadzeniami krokusów i chyba jeszcze innych kwiatków Masz już tak dużo roślinek ale powala mnie ilość róż i to tak obficie kwitnących w tak krótkim czasie od posadzenia / czyżbyś duże krzaczki sadziła? bo moje po sezonie od posadzenia 1-2 kwiatkami zakwitły / A tak ogólnie to bardzo pięknie u Ciebie Będę śledzić Twoje poczynania bo podejrzewam , że jeszcze nie jedna rabatka powstanie
serdecznie pozdrawiam Bożena
- Ola2310
- Od: 24 maja 2015, o 13:37
- Kontakt:
Aguś super pomysł na wyznaczenie linii kostkowej...
Maczki śliczne. A pro po koleżanki Iwonki, gdzież ona przebywa?
Pozdrawiam was obie.
Maczki śliczne. A pro po koleżanki Iwonki, gdzież ona przebywa?
Pozdrawiam was obie.
- myszaxs
- 100p
- Od: 27 paź 2015, o 22:03
Faktycznie Aga masz maki Nie widziałam ich pewnie dlatego, że krótko kwitną Dobrze, że jest to forum to mogę szczegółowo obejrzeć Twoje rarytaski, bo będąc u Ciebie nie ogarniam całego mnóstwa tylu piękności na raz Cudne zdjęcia
- myszaxs
- 100p
- Od: 27 paź 2015, o 22:03
Witaj Olu dzięki za pamięć Jestem, niestety na razie bardzo rzadko , ale widzę, że Ty wróciłaś po dłuższej nieobecności miło Cię znowu widzieć Pozdrawiam gorącoOla2310 pisze: A pro po koleżanki Iwonki, gdzież ona przebywa?
Pozdrawiam was obie.
- Daria_Eliza
- Od: 26 lut 2013, o 01:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aga, śliczne zdjęcia. Bardzo lubię szron i szadź na drzewach i krzewach. Tak bajkowo to wygląda. Jako dziecko chodziłam czasami zimą przez taki biały las - było cudnie!
Mam jednak nadzieję, że jeszcze tylko do połowy miesiąca będzie ten mróz, a potem wreszcie przedwiośnie i wiosna.
Mam jednak nadzieję, że jeszcze tylko do połowy miesiąca będzie ten mróz, a potem wreszcie przedwiośnie i wiosna.
Widać ze mrozik trzyma u ciebie.Zdjęcia cudowne
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Kostka położona, to pewnie teraz będziesz zrywać trawę wewnątrz.
Bardzo fajny sposób na wyznaczenie kształtu rabaty. Nie pomyślałbym o tym
Może podgapię, bo w tym roku będę też robiła swoim rabatkom obrzeże
Bardzo fajny sposób na wyznaczenie kształtu rabaty. Nie pomyślałbym o tym
Może podgapię, bo w tym roku będę też robiła swoim rabatkom obrzeże
Witam Was kochani!:)
Moze ktoś wie, czy w Lilypol coś sie dzieje, że nie ma realizacji zamówień i zero kontaktu z nimi ????
Troche się niepokoję, bo mam dość długą listę zamówienia u nich:/
Moze ktoś wie, czy w Lilypol coś sie dzieje, że nie ma realizacji zamówień i zero kontaktu z nimi ????
Troche się niepokoję, bo mam dość długą listę zamówienia u nich:/
- maniolek
- Od: 21 gru 2016, o 17:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Agnieszko, wysyłają zamówienia część forumowiczów i również ja już dostaliśmy także myślę, że musisz czekać cierpliwie