Pomidory-choroby i szkodniki cz.15
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.15
Lucioperca, pojawiły się u mnie już gąsienice fruczaka na pomidorach, miałeś toto w ub. roku?
Pojawił się również ich wróg a mój sprzymierzeniec, białe larwy, które je wysysają. Trzeba je delikatnie strząsnąć na ziemię a gąsienicę ukatrupić.
Szkodników mam nadmiar, pojawiły się też na pomidorach takie świerszcze, nadjadają owoce pomidorów, no i koncertują. A jest ich tutaj na drzewach miliony.
Pojawił się również ich wróg a mój sprzymierzeniec, białe larwy, które je wysysają. Trzeba je delikatnie strząsnąć na ziemię a gąsienicę ukatrupić.
Szkodników mam nadmiar, pojawiły się też na pomidorach takie świerszcze, nadjadają owoce pomidorów, no i koncertują. A jest ich tutaj na drzewach miliony.
Pozdrawiam! Gienia.
- lucysia
- 100p
- Od: 5 mar 2007, o 19:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo dziękuję.ekopom pisze:Jest kilkadziesiąt środków, a między innymi 3 dni karencji ma Gwarant 500SC , Amistar 250SC Signum 33WG.
Dziewczyna z bloku,która nie widzi świata poza wsią.
Dzień dobry, jestem na forum po raz pierwszy.
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, czy to co jest na liściach moich pomidorów to alterioza i brunatna plamistość?
Czym to opryskać, żeby choroba dalej się nie rozwijała? Zależy mi na jakimś w miarę "bezpiecznym" preparcie bo niektóre pomidory zaczynają czerwienieć a nie chciałabym ich jeść z chemią.
Zamieszczam zdjęcia.
Z góry bardzo dziękuje za pomoc
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, czy to co jest na liściach moich pomidorów to alterioza i brunatna plamistość?
Czym to opryskać, żeby choroba dalej się nie rozwijała? Zależy mi na jakimś w miarę "bezpiecznym" preparcie bo niektóre pomidory zaczynają czerwienieć a nie chciałabym ich jeść z chemią.
Zamieszczam zdjęcia.
Z góry bardzo dziękuje za pomoc
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pierwsze zdjęcie to niedobór magnezu. Na drugim może być alternarioza chociać zdjęcie trochę nie wyraźne więc pewnosći nie mam.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
Jako że to nasz pierwszy post, witamy serdecznie wszystkich forumowiczów.
Wie ktoś, co dolega temu pomidorkowi? Główny pęd zdrowy, a boczny wygląda jakby wiądł z braku wody: liście i owoce pomarszczone. Na brak wody pomidorki narzekać nie mogą, przelane także raczej nie są. Czy to początek zgnilizny twardzikowej czy inne paskudztwo?
Wie ktoś, co dolega temu pomidorkowi? Główny pęd zdrowy, a boczny wygląda jakby wiądł z braku wody: liście i owoce pomarszczone. Na brak wody pomidorki narzekać nie mogą, przelane także raczej nie są. Czy to początek zgnilizny twardzikowej czy inne paskudztwo?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Intuicja podpowiada mi zasolenie, bo zdjęcie ubogie dla diagnozy.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Zaczęły wiednąć liśćie na krzakach a na pomidorach pojawiły się jakby duże plamy jak po uderzeniu, co to jest? Zrobiłem jeden błąd tunel był mocno zakryty podczas upałów i wilgotnych dni, nie wiem czy to z przegrzania czy już choroba?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 maja 2013, o 20:21
witam,czy miał ktoś szkodniki na pomidorach,gąsienice konkretnie? jak z nimi walczyć? zbieranie ich nic nie daje,trudno je zauważyć,czym je pryskać? zjadają mi pomidory,co to za cholerstwo? może ktoś miał takie coś ? pomocy!!!
- mymysteryy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 sie 2014, o 07:58