Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.2

Rośliny doniczkowe
matiduck
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 sie 2024, o 20:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.2

Post »

Cześć,
mam prośbę o poradę co może powodować brązowienie na łodydze widocznym na trzecim zdjęciu. Przed latem trzymałem strelicje na parapecie przy oknie balkonowym (strona południowo-wschodnia), ale z racji na jej rozmiar postanowiłem że przełożę ją na balkon (również strona południowo-wschodnia). Czy będzie to poparzenie słoneczne? Strelicja jest w podłożu z warstwą keramzytu na dole i ziemi z perlitem, podlewana raz w tygodniu.
Dodatkowo proszę o pomoc w zidentyfikowaniu jej odmiany - do tej pory myślałem że to co mam to strelicja królewska, ale patrząc na zdjęcia innych użytkowników to nie jestem taki pewien.
Z góry dziękuje za odpowiedź!

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Strelicja Nicolai.

To jest tylko brązowienie pochewek liściowych, normalne zjawisko starzenia.
Co do wystawienia na zewnątrz nigdy nie robi się nagle wystawiając z wewnątrz. Trzeba uprzednio zaklimatyzować przynajmniej przez dwa, trzy tygodnie stopniowo wydłużając czas ekspozycji na słońce.

Przy okazji ta Strelicja może spokojnie dorosnąć do sufitu w dość krótkim okresie czasu, paru lat i mieć rozpiętość 2 - 3 metry. Więc jeśli teraz Ci się nie mieści, to powodzenia.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
matiduck
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 sie 2024, o 20:07

Post »

Dzięki za szybką odpowiedź!
Co do jej wielkości - jak nie zmieści się na parapecie to to dostanie honorowe miejsce przy drzwiach balkonowych. Dzięki za zidentyfikowanie odmiany, wiem czego mam się spodziewać. :D
soulfulraw
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 wrz 2024, o 23:08

Post »

Cześć, od około 1,5 roku jestem posiadaczem strelicji (i tu zaczynają się schody, bo od początku nie jestem przekonany jaka jest to odmiana - byłbym wdzięczny za zidentyfikowanie odmiany). Na początku posiadała ona kilka małych liści, z których został obecnie tylko jeden - ze względu na plamistość liści.

Przez ostatnie pół roku wypuściła kilka nowych liści, lecz prawie wszystkie z nich rosną strasznie na boki - przez to strelicja nie jest zwarta, rosnąca w pionie, tylko rozlazła. Nie wydają się one zwiędłe, łodygi są sztywne, po podniesieniu liścia ręką do góry, do środka wygina się cała łodyga. Strelicja jest regularnie nawożona, na co dzień jest ustawiona trzy metry od południowego, dużego, balkonowego okna, które nie jest niczym osłonięte.

Czy możecie podpowiedzieć, co może być przyczyną takiego stanu rzeczy, oraz jak można doprowadzić ją do pionu?

Zamieszczam zdjęcia z początku jej posiadania i teraz.

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trzy metry od okna to możesz sobie postawić sztuczne kwiatki, a nie żywą roślinę i to wybitnie słońcolubną... 🤦🤦🤦

Ludzie, wystarczy poczytać w internecie jakie warunki trzeba zapewnić danej roślinie, a nie postawić gdziekolwiek tam gdzie pasuje... "Nazwa rośliny i warunki uprawy."

Strelicja powinna stać tuż przy oknie.
Za daleko od okna to efekt cienkich, wydłużonych ogonków liściowych. Nawożenie w takich warunkach tylko pogłębia ten problem.
Im dalej od okna tym efektywność światła i słońca jest coraz słabsza, aż spada do minimum. Światło to najważniejszy czynnik w uprawie roślin.

Do tego osłonka do wywalenia, doniczkę z odpływem stawiasz na podstawce.

Podłoże, mieszanka ziemi i perlitu w proporcji około 3:1 - nie sadzisz do samej ziemi uniwersalnej prosto z worka.
Przesadź. Podczas przesadzania sprawdź stan korzeni.
Po upływie około miesiąca od przesadzenia zacznij nawozić raz w miesiącu mineralnym nawozem do roślin zielonych aż do wiosny. Od wiosny do końca lata co około 3 tygodnie.

Choroby grzybowe nie biorą się z niczego, to najczęściej skutek błędów uprawowych, jak w tym wypadku.

Radzę Ci również dogłębnie przeczytać ten wątek.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Pawel1290
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 wrz 2024, o 16:47

Post »

Witajcie,

posiadam Sterlicję Reginae, której 20% liści wygląda jak na zdjęciu. Przeszliśmy wełnowca - zbyt dużo podlewania.
Czy otrzymam poradę co może być przyczyną?

Paweł
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przeczytaj po prostu wątek, było wiele podobnych przypadków. Wystarczy kilkanaście ostatnich stron.
Dowiesz się o prawidłowej uprawie i pielęgnacji.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Justynole
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 paź 2024, o 16:03

Post »

Dzień dobry! Na wstępie chcialam Wam podziękować za całą pracę i ogrom czasu jaki poświęcacie na to forum. Bardzo dużo się nauczyłam i bardzo pomogło mi to z innymi roślinami.

A teraz do rzeczy: jakieś cztery miesiące temu kupiłam sobie i siostrze strelicję białą. Poczytałam wiele stron Waszego forum o strelicji, więc od razu przesądziłam je do odpowiednich doniczek, do ziemi uniwersalnej z perlitem, są w doniczce na podstawce, bez żadnych osłonek. Miałam też epizod z pasażerami na gapę - przedziorkami, ale oprysk załatwił sprawę.

1. Moja strelicja - trochę niepokoi mnie, że strelicja trochę zwija liście, i dodatkowo ostatnio pojawiło się kilka dziwnych, okrągłych dziurek na liściach i jedna pomarańczowa mała plamka. Podlewam ją, gdy po włożeniu palca do ziemi czuję, że już nie jest wilgotna, ale też nie dopuszczam do tego by ziemia wyschła, stoi przy południowym parapecie. Myślę że zbyt małan ilość wody może być powodem zwijania liści, ale bardziej boję się przelewania i choroby grzybowej. Czy możecie poradzić skąd zwijanie liści, czy jest w porządku tak jak jest i skąd mogą być te dziurki i plamka? Mam się o co martwić?

2. Siostra natomiast ma większy problem. Jakieś półtorej miesiąca temu wyszedł nowy liść i ostatnio coś z nim się stało - dostał plam. Myślałam że to grzyb, ale coś mi się nie zgadza - siostra mówi że nie przelewa strelicji, wręcz przeciwnie - po rozmowie ze mną stwierdziła że wręcz chyba ją za mało podlewa i może ją przesuszyła. Jednak nie wydaje mi się, żeby takie plamy postały przez przesuszenie… możecie coś poradzić?

Pierwsze trzy zdjęcia to strelicja siostry, pozostałe to moja.

Z góry dziękuję za pomoc!
https://i.postimg.cc/SKygmcNH/65b372ba- ... e67fd1.jpg
https://i.postimg.cc/FKDDz1Yz/bc72f17b- ... cdfb38.jpg
https://i.postimg.cc/2SdHp0m4/d3eaa7cc- ... ba677b.jpg
:arrow: viewtopic.php?p=6446132#p6446132

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Opisz dokładnie warunki uprawy i pielęgnacji tej pierwszej..., stanowisko, podłoże, podlewanie. Bez tego możemy się bawić we wróżenie z fusów.
Chociaż na pierwszy rzut oka widać, że podłoże to sama ziemia uniwersalna z nikłą zawartością perlitu, a to pierwszy krok do przelania.

Druga wygląda normalnie...., zmiany to tylko i wyłącznie uszkodzenia mechaniczne. To nie są sztuczne kwiatki, musisz liczyć się że mogą pojawiać się drobne zmiany na liściach. Zwłaszcza duże liście podczas rozwijania się są podatne na drobne pęknięcia, itp.
Spróbuj postawić w pobliżu nawilżacz, byle tylko żeby strumień pary nie był skierowany bezpośrednio na roślinę.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Justynole
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Cześć!

Jeśli chodzi o stanowisko, to była blisko okna, ale nie przy samym oknie. Zwróciłam siostrze na to uwagę i od około miesiąca stoi przy oknie.
Jest w ziemi uniwersalnej z domieszką perlitu, dodaje zdjęcia samego podłoża, myślisz że za mało perlitu?

Z podlewaniem też u siostry różnie, ale bardziej była przesuszona niż przelana.

Dawno nie byłam u siostry i po dzisiejszej wizycie postanowiłam ze wezmę ją do siebie na odratowanie. Pytanie, czy jest co ratować - następny liść robi się brązowy, co więcej - nowy liść, który dopiero wychodzi już ma plamy i widzę że łodyga największego liścia jest przy nasadzie też brązowa, dodaję zdjęcia.

Ogólnie zdaję sobie sprawę że siostra nie podołała i źle się nią zajmowała, myślę że nie dość że ma grzyba, to jeszcze okryłam przędziorki na liściach.

Zamierzam ją wziąć do siebie żeby pozbyć się przedziorków, wyciąć chore części liści i zrobić oprysk. Pytanie tylko czy jest co ratować, bo strelicja wydaje mi się w bardzo kiepskim stanie, boję się ją teraz też przewozić, żeby nie zmarzła, ciężko też będzie ją teraz przesadzić i sprawdzać korzenie… z góry dzięki za poradę Norbert!
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na pewno teraz zmarznie podczas transportu.
Plamy na liściach, to najmniejsze tutaj zmartwienie, bo gorzej że gnije nowo wychodzący liść.
Trzeba koniecznie wyciąć całą zmianę i zrobić oprysk fungicydem.
Co do przędziorków, to również trzeba zrobić oprysk akarycydem, Magus, Nissorun plus Ortus albo Nissorun plus Floramite. Powtarzasz po tygodniu czasu.

Podłoże może być, ale co dzieje się z korzeniami?
Warto delikatnie wyciągnąć roślinę z doniczki i sprawdzić ich stan.

Ciężko mi na odległość stwierdzić, czy roślina przeżyje. To zależy od wielu czynników, kondycji rośliny, pory roku, stopnia choroby, etc. Sama roślina na zdjęciach tragicznie nie wygląda, więc zawsze można zaryzykować.

W zasadzie wiele rzeczy co wymieniłem wcześniej możesz zrobić na miejscu u siostry. Następnie odczekać kilka dni i poczekać na nieco wyższe temperatury.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Justynole
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź!

Ostatnie pytanie - na załączonym zdjęciu jest już wyrośnięty, dorosły liść. Jego łodyga też niestety gnije i to przy podstawie, tak jak widać na zdjęciu, jest jest bardzo miękka. Domyślam się że ten liść też wyciąć cały i to najgłębiej jak się da, wgłąb rośliny, o ile uda się dostać do zdrowej tkanki, tak?
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dokładnie, trzeba wyciąć aż do zdrowej tkanki i zrobić oprysk fungicydem. Miejsce cięcia po wyschnięciu można posypać sproszkowanym węglem, trzeba tylko patrzeć w przypadku tych leczniczych czy nie ma dodatku cukrów.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Justynole
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję 😌
Michal_Wro
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 gru 2024, o 18:55

Post »

Czesc,
Poczytalem watek i ostatnie posty, ale jednak nie potrafie znalezc odpowiedzi co moze byc przyczyna takiego wygladu lisci jak na zdjeciach.

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”