Świdośliwa (Amelanchier ) cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Świdośliwa

Post »

Amelanchier 'Prince William', Ta odmiana będzie dobra do zbioru bez użycia drabiny.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
gosiunia32122
50p
50p
Od: 15 kwie 2014, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam, ile kosztuje kilogram owoców świdośliwy?
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19

Post »

Nigdy nie widziałam sprzedaży - ani w sklepach ani na targach. To drzewko/krzew to jest sama radocha dla dzieci - bardzo im smakują owoce prosto z drzewa. Wczoraj wnuczek zaatakował mnie, żebym mu kupiła siatkę przeciw ptakom, bo mu zeżrą wszystkie owoce! No i dziś babcia w te pędy po siatkę. A owoce już dojrzałe, można jeść.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na mich jeszcze z tydzień i będą . Może latoś zdążę przed ptakami?
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Kontakt:

Post »

Moja w tym roku pierwszy raz kwitła i ma kilka owoców, ale wątpię, abym spróbował je w tym roku :(
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22

Post »

Moje drzewko zamówione przez Internet rzekomo jako odmiana Smoky i posadzone wiosną powolutku rośnie. Na wiosnę bardzo szybko ruszyły pączki, wyrosło kilka pędów, które bardzo szybko przybierały na długości i pięknie zieleniły się, lecz od dwóch tygodni obserwuję zahamowanie w dalszym wzroście - nie widać nowych, jasnozielonych przyrostów na końcówkach tegorocznych pędów, chociaż drzewko samo sobie wygląda zdrowo i nie wykazuje żadnych objawów chorobowych. Niemniej trochę mnie martwi, tym bardziej, że bardzo zasmakowałam w owocach. Wczoraj zebrałam prawie kilo z rosnących półdziko na osiedlu krzaków świdośliwy, odmiana bodajże Ballerina. Niezwykle smaczne - kojarzą mi się z borówkami z lekko herbacianym aromatem i posmakiem. Idealne jako dodatek do mlecznych koktajli i deserów. Swoje zmiksowałam, dodałam wanilii i zrobiłam lody jogurtowe. Jesienią albo na wiosnę na pewno dokupię ze dwa drzewka jakiejś plennej odmiany.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
cewe
500p
500p
Od: 28 lip 2013, o 12:19

Post »

Czy możesz zamieścić zdjęcia swojej Smoky? Ja miałem też mieć tą odmianę ,a widzę ,że mam dwa różne krzewy.Może uda mi się ustalić co jest co?
Awatar użytkownika
arim27
100p
100p
Od: 29 paź 2011, o 14:24

Post »

arim27 pisze:Obrazek

Obrazek

Moje dwie świdośliwy posadzone w ubiegłym roku bardzo ładnie owocują.Kupiłam dwie różne odmiany,ale smak owoców mają jednakowy.Nie smakują mi w ogóle,ale może jeszcze za wczesnie na próbowanie.Jaki kolor mają mieć owoce?W chwili obecnej mają bardzo dziwny,gorzkawy smak w niczym nie przypominający borówki czy jagody.

Obrazek
Pozdrawiam Mirka !
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19

Post »

Jagody, kiedy już są granatowe, może i mają taki nieokreślony smak, ale są w miarę słodkie.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może macie w swoich ogrodach odmianę "Altaglow" o jasnych owocach? Nie mogę odszukać info o smaku tej odmiany. Czy ma duże przyrosty roczne?
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22

Post »

cewe pisze:Czy możesz zamieścić zdjęcia swojej Smoky? Ja miałem też mieć tą odmianę ,a widzę ,że mam dwa różne krzewy.Może uda mi się ustalić co jest co?
Nie ma sprawy. Jutro będąc na działce pstryknę kilka fotek. Bardziej jednak chyba pomocne przy ustaleniu odmiany są owoce - ich barwa, wielkość i liczba w gronie.

Odnośnie kiepskiego wzrostu przejrzałam watek i widzę, że to chyba normalne zjawisko u świdośliw:
przemo1669 pisze:Ja mam u siebie 5 sadzonek świdośliwy :D wszystkie to zdobycz tegoroczna. W tym roku to mizernie urosły, ale mam nadzieję, że w następnym roku będą już rosły jak szalone :?:
Waleria pisze:W pierwszym roku ma się wrażenie,że wcale nie rosną.
arim27 pisze:Moje dwie świdośliwy posadzone w ubiegłym roku bardzo ładnie owocują.Kupiłam dwie różne odmiany,ale smak owoców mają jednakowy.Nie smakują mi w ogóle,ale może jeszcze za wcześnie na próbowanie.Jaki kolor mają mieć owoce?W chwili obecnej mają bardzo dziwny,gorzkawy smak w niczym nie przypominający borówki czy jagody.
Te, których próbowałam, były mniej więcej w tym samym stadium rozwojowym jak twoje na zdjęciu - owoce bordowe przechodzące w lekki fiolet i sporo ciemnoczerwonych. Nie miały gorzkiego posmaku wcale. Ale to była inna odmiana o mniejszej ilości owoców w gronie i o jaśniejszych owocach. Przypuszczam, że twoje są odmianą o owocach ciemnofioletowych i na 100% muszą jeszcze trochę dojrzeć, żeby wyglądały tak:
Obrazek
Według mnie najlepiej można poznać, czy owoce są już dojrzałe po kolorze koconków na gronie - powinny być delikatnie jasnoczerwone. Natomiast twoje na zdjęciu są jeszcze zielono-żółte.
Inna ewentualność, to taka że może były czymś pryskane? A tak na marginesie - pięknie rosną.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Awatar użytkownika
arim27
100p
100p
Od: 29 paź 2011, o 14:24

Post »

Próbowałam je znowu( po 2 dniach) i dalej mają w sobie tą gorycz.Zaciąga mi ten smak trochę piołunem,ale jeszcze poczekam,może faktycznie jeszcze nie czas na nie.Co do ogonków,to muszę przyjrzeć się jaki mają kolor,bo może faktycznie to jakaś odmiana,że muszą być bardziej dojrzałe.
Pozdrawiam Mirka !
Awatar użytkownika
dbuba
50p
50p
Od: 12 cze 2014, o 12:35
Kontakt:

Post »

Witajcie :) Bardzo się cieszę, że dołączam do waszego grona. Dziś dojechała sadzonka w odmianie Ballerina. Mam nadzieję, że też będę zadowolona. Akurat kilka dni wolne i można sadzić, jak powiedziało me dziecię "świniośliwy" ;:300
Pozdrawiam - Daria
cewe
500p
500p
Od: 28 lip 2013, o 12:19

Post »

Ballerina jest dobra dla ptaków.
Awatar użytkownika
dbuba
50p