Wysiewanie kaktusów cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2013, o 19:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wysiewanie kaktusów

Post »

Ja chyba zwątpię i w życiu żadnego nasionka co będzie miało astrophytum w tytule do ręki nie wezmę
bo powiedzcie sami co mogłam zrobić źle :?: :?: :?:

Podłoże czysto mineralne, wygotowane w wodzie destylowanej, nasionka naprawione kaptanem, wysiane, spryskane previcurem i pod przykrycie.

Może ja naprawdę robię coś mocno nie tak skoro mi to nie wychodzi z tym astro ;:219
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

potwierdzam słowa Tomka, astraki są bezproblemowe. Hybrydy też świetnie rosną, ale jak tak patrzę to najlepiej rosną asteriasy, szczególnie te najmniej oflokowane. Faktycznie najlepiej zacząć od tych czystych astro, bo one najładniej i najszybciej rosną.
Może za bardzo się z nimi cackasz, albo nasiona były źle oczyszczone i wtedy bardzo łatwo załapać jakąś france. Naprawde ważna sprawa jest jakość nasion. Mam nasiona z jednego źródła które po wykiełkowaniu są dwa razy większe niż z innego źródła.
Trzeba po prostu siać wieksze ilości i wtedy nie będzie problemu że parę sztuka padło.
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

banditoo pisze:Trzeba po prostu siać wieksze ilości i wtedy nie będzie problemu że parę sztuka padło.

Nasionka myriostigma dostałam (za darmo) więc nie wypadało powiedzieć że chcę jeszcze :wink:
czerwono kwiatowego dobrałam do paczki z kompletem zupełnie innych które notabene wzeszły całkiem fajnie.

Większe ilości to wysiałam turbinicarpus w tym roku i już się zastanawiam ile czasu- tak na maksa mogą siedzieć w torebce żeby ich nie pikować :?: :?: :?:

Wysiewałam 23 stycznia.
Awatar użytkownika
popiolek69
500p
500p
Od: 22 paź 2011, o 22:11

Post »

Dopóki nie będą się stykały ze sobą to nie musisz pikować, dopiero jak im miejsca zabraknie :wink:
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a czy ktoś mi wytłumaczy po co siać w workach? Czy to taki nowy trend
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

popiolek69 pisze:Dopóki nie będą się stykały ze sobą to nie musisz pikować, dopiero jak im miejsca zabraknie
Pięknie dziękuję ;:180
Będę mieć trochę spokoju bo pracowicie porozkładałam nasionka w odstępach co około pół centymetra.
Ale moje wątpliwości dotyczą raczej tego kiedy małym kaktusom zaczyna "szkodzić" zbytnia wilgoć w zamkniętej małej przestrzeni jaką jest torebka

banditoo pisze:a czy ktoś mi wytłumaczy po co siać w workach? Czy to taki nowy trend
No dobra to ja postaram się powiedzieć dlaczego ja tak robię.

Od kiedy wysiewam moją największą zmorą są glony, wiem, wiem trzeba wystawić na ;:3 i wietrzyć, ale wtedy siewki trochę stopują ze wzrostem a tego nie chcę.

Spróbowałam i zasiałam w tym roku w torebkach.
Czy się sprawdzi zobaczymy, kto nie ryzykuje ten...
Awatar użytkownika
popiolek69
500p
500p

Post »

banditoo pisze:a czy ktoś mi wytłumaczy po co siać w workach? Czy to taki nowy trend
Gdzieś widziałem cuś takiego na necie, może jest to jakiś sposób przy wysiewaniu niewielkiej ilości nasion ale jak się sieje kilkaset porcji........ :twisted:
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

popiolek69 pisze:Gdzieś widziałem cuś takiego na necie, może jest to jakiś sposób przy wysiewaniu niewielkiej ilości nasion ale jak się sieje kilkaset porcji........
No i tu jest różnica :lol:
Ja nie mam tysięcy nasion z których mogę mieć tysiące siewek i przy gorszej kiełkowalności, chorobach wszelakich i moich błędach i tak zostanie mi baaardzo dużo roślin.

Sieję dla siebie, moje porcje to 10,20 szt czasami z tego kiełkuje tylko kilka i nie chcę tego stracić.
Miejcie zrozumienie dla kaktusowego ;:7 szaraczka
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mało kto wysiewa większe ilości nasion niż porcje po 10-20 ziarn. Wyjątkiem są własne zbiory, wtedy do dyspozycji jest więcej nasion. Oczywiście fakt, że nasion jest więcej wcale nie oznacza wyższego poziomu nonszalancji przy obchodzeniu się z nimi. Np. w moim przypadku często nasiona zbierane w naturze nie są najlepszej jakości i ich kiełkowalność potrafi być poniżej 10% a w ekstremalnych sytuacjach nawet poniżej 1%. W takich przypadkach z tysiąca nasion mam kilka lub kilkanaście siewek i to od samego początku dość cherlawych.
Swego czasu bardzo zależało mi na jednej roślince, której nasiona były dostępne na rynku w dużych ilościach ale bardzo kiepsko kiełkowały, bo były stare. W końcu, chyba za 5. razem zamówiłem 10 000 nasion, co kosztowało mnie sporą kwotę, chyba ponad 50zł w przeliczeniu na nasze. Dzięki ich wysianiu dziś mam 3 egzemplarze w kolekcji.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

blabla pisze: W końcu, chyba za 5. razem zamówiłem 10 000 nasion, co kosztowało mnie sporą kwotę, chyba ponad 50zł w przeliczeniu na nasze. Dzięki ich wysianiu dziś mam 3 egzemplarze w kolekcji.
;:oj oniemiałam
chciałabym zobaczyć tę kuwetę w której były wysiane :wink: i Twoją radość gdy w końcu te kilka wykiełkowało :lol:
blabla pisze: Oczywiście fakt, że nasion jest więcej wcale nie oznacza wyższego poziomu nonszalancji przy obchodzeniu się z nimi.
Z tym nawet nie dyskutuję, jesteście duużo lepszymi praktykami ode mnie, dowodem tego jest to co pokazujecie na wątkach ;:108
blabla pisze:Wyjątkiem są własne zbiory, wtedy do dyspozycji jest więcej nasion.
Własne zbiory mają dla mnie dwie podstawowe zalety:
po pierwsze z tego co wysiewam kiełkuje to co wysiać chciałam i nie ma później potrzeby wstawiania roślin w dziale- identyfikacje żeby kto dobry podpowiedział do czego to może być podobne

po drugie jakość nasion- jeśli dojrzeją i są przechowane jak należy to raczej wyłażą dość gęściutko.

Nie chcę żebyście odnieśli wrażenie że "lansuję" nowy sposób na przekór wszystkim innym. Nie znam osobiście nikogo kto tak sieje i nie wiem czy to jakiś nowy trend czy tylko moja :wink: jednorazowa :wink: fanaberia bo przecież wcale i nigdzie nie twierdziłam, że tak będzie lepiej.
Nie wiem, może coś w moim przypadku z tego wyjdzie :?:

Spytałam o te torebki bo to mój pierwszy raz i myślałam że ktoś na forum już to ćwiczył a po co wyważać otwarte drzwi :?:
truskafka85
200p
200p
Od: 5 wrz 2012, o 16:41

Post »

Marto, czy możesz fotkę tego swojego workowego wysiewu wstawić?

Previcurem lepiej pryskać czy podlewać (nasączyć podłoże) ... proporcje takie jak na opakowaniu?
Jest tylko jeden czy są jakieś różne rodzaje?

zaprawa nasienna T to to?
http://www.agrecol.pl/328-srodki-ochron ... t-75-ds/ws

pozdRower
Kaktusowo :twisted:
pozdrawiam
Asia
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Woreczkowy wysiew z 23.01 bieżącego roku

Obrazek

Obrazek

Zdjęcia robione przez folię więc mało wyraźne za co przepraszam.

Wysiewałam od lewej:
bartschella (mammillaria) schumannii
turbinicarpus pseudomacrochele
turbinicarpus schwarzii
turbinicarpus alonsoi.

Turbinki jak widać :oops: się powyciągały ale nie są doświetlane- po prostu nie mam profesionalnego propagatora tylko zwykły, plastikowy pojemnik z kablem grzejnym.
Liczyłam na więcej ;:3 od matki natury.
truskafka85 pisze:Previcurem lepiej pryskać czy podlewać (nasączyć podłoże) ... proporcje takie jak na opakowaniu?
Jest tylko jeden czy są jakieś różne rodzaje?
Previcurem to ja i pryskam i nasączam substrat na starcie, stosuję Previcur Energy z dopiskiem Nowy.
Stężenie jak na ulotce.
Czy jest jeden czy więcej nie wiem :| taki mam i takiego używam.

O zaprawie nasiennej T nic nie wiem bo nie stosowałam.
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a ja myślałem że to jedna porcja w jednym woreczku będzie, najważniejsze że rosną
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

banditoo pisze:a ja myślałem że to jedna porcja w jednym woreczku będzie, najważniejsze że rosną
A gdzie ja napisałam, że w jednym woreczku jest jedna porcja :?:

Ano rosną tylko niestety nie tyją mało światełka mają i niedługo chyba trzeba będzie zainstalować im jakąś kratkę jak dla pnączy i zacząć je do niej przywiązywać żeby pion trzymały :wink:
Awatar użytkownika
popiolek69
500p
500p

Post »

Ja może trochę z innej beczki: jeśli ktoś by miał przypadkiem nasiona sulek na zbyciu to chętnie bym odkupił.
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”