E@K66 pisze:Witaj Bartku!
Ja co prawda tez jestem nowa na forum ale jeśli chodzi o roslinki w doniczkach to mam troszke wieksze doswiadczenie niz w ogródku.Musisz przede wszystkim wiedziec o tym ze roslinki w okresie zimy nie potrzebuja tyle wody co w ciagu calego roku. Wydaje mi się ze jedna z nich to palma, ja mam w domu trzy palmy i w okresie zimowym podlewam je raz na miesiac.
Wyglada to tak ze stawiam doniczke do zlewu w kuchni, podlewam az zacznie wyciekac woda, zostawiam ja na godzine w zlewie az wycieknie cala woda a wtedy odstawiam na stale miejsce.Co do tui nie umiem ci pomoc bo moje rosna w gruncie. Pozdrawiam
Jeśli wypisujesz takie dziwne rzeczy to doświadczenia w opiece doniczkowych nie masz wcale a tym bardziej wiedzy o hodowli palm, kto to słyszał by podlewać je raz na miesiąc zabójstwo dla roślin(w ogóle nie podlewa się roślin w taki sposób), współczuje roślinom które trafią w Twoje ręce i pod Twoją opiekę.
Bartekk ta roślina to cordylina blisko spokrewniona z dracenami i wymaga takich samych warunków poczytaj
tutaj co zaś do schnięcia liści przesadź ją w większą o 4 cm w średnicy doniczkę, w ziemię dla palm,juk,dracen z dodatkiem piasku i żwiru, na dno daj 1 cm warstwę żwiru lub keramzytu jako drenaż, po przesadzeniu delikatnie podlej a na podstawek wlej 100 ml czystego biohumusu (nawóz będący produktem dżdżownic kalifornijskich - organiczny, nie przenawozisz nim rośliny) codziennie dwa razy w ciągu dnia zraszanie a w podstawek nasyp keramzytu i utrzymuj go stale mokrego. Co do tui musisz zadać pytanie w dziale diagnostyki ogrodowych to ktoś ze specjalistów od roślin ogrodowych Ci pomoże.