Galeria.Dalie Stanisława cz.3

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2007, o 08:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dalie Stanisława cz.3

Post »

Lodziu - Moje typy :?: :D Na pewno coś z Hapetów - bardzo duża i ciekawa oferta.
Na pewno coś od Wynns'a. Zamówię na 100 % odmianę Man 211 Ty pewnie odmianę Pani Leokadia .W obydwu przypadkach to także ich pochodzenie od Hapetów
Wole nie zgadywać :shock: Każdy gustuje w innych kolorach wielkości kwiatów i ich pokrój . Na pewno coś zamówię z fotek przedstawianych na tym wątku , gdzie Pan Stanisław od pewnego czasu sukcesywnie wstawiał fotki z nazwami i numeracją.
Niestety nie pokuszę się teraz odpowiedzieć na to .Jestem nadal na rozdrożu co zamówić, a jeszcze dalie z tego sezonu w ziemi . Jeszcze nigdy tak nie było :D
Obiecuje Ci jednak że na moim wątku daliowym pochwalę się gdy już wszystkie sadzonki od Pana Stanisława będą u mnie .Będziemy się chwalić wszyscy co dostaliśmy , a potem fotki co z tego wyrosło. ;:7
slawol55
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 sty 2014, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zmoderowano, proszę zapoznać się z regulaminem./Iwona
A tak przy okazji dzięki za karpy dalii.
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Grzegorzu ,
Byłam ciekawa ,na jakie odmiany z proponowanej przez Stanisława oferty -zwróci uwagę taki koneser jak Ty ;:108
Z pewnością będziemy się "chwalić" nowymi nasadzeniami i naszymi fotograficznymi umiejetnościami - a katalog jest bogaty i zaspokoi oczekiwania wszystkich zainteresowanych.
Ponieważ podczas wizyty w Ptaszkowie - otrzymałam PANIĄ LEOKADIĘ i kilka innych odmian prosto z plantacji .....na nowe nabytki przyjdzie czas w kolejnym sezonie........obyśmy ,tylko zdrowi byli ;:167
dagmarazap
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 gru 2013, o 13:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja co roku swoje dalie prawie wszystkie dzielę i wymieniam się z innymi,w tym roku niektóre tak podzieliłam że sobie zostawiłam małą część dali którą wsadziłam do doniczki i będe dbać o nią całą zimę aby mi nie przepadła i oto tym sposobem nie mam nadmiaru dali.
henryka
200p
200p
Od: 13 lut 2013, o 15:50

Post »

Mirko, piękne te twoje daliowe wspomnienia a i sposób na upiększanie sąsiednich ogrodów znakomity. Sama też tak robię.
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

BarbaraR pisze:Lodziu,
ja tylko obstawiam, że te będą mieć wzięcie. Jeśli o mnie chodzi, to wątpię, żeby do mnie trafiły - jak to mówi jeden z moich znajomych - do Krakowa idzie najgorsze "barachło"...
Ale ja się nie skażę, bo wszystkie dalie ładne są (zabrzmiało prawie jak: wszystkie dzieci są nasze).
Jeśli chodzi o zdjęcia nowości to sporo znajduje się wśród zdjęć, które Stanisław prezentował w ciągu ostatniego sezonu.
.....cyt. "U Stanisława same hity i przeboje. Ale co się komu podoba - "de gustibus non disputandum" ...
Basiu, u Stanisława same hity i przeboje ,jak sama stwierdziłaś , skąd się wobec tego wzięło " najgorsze barachło" - kurier pomylił paczki :?: :;230
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27

Post »

Lodziu -
wszystko to, co spadnie na podłogę, straci znacznik itd.itp. ;:306 .
Naprawdę w tym roku otrzymałam od Stanisława 30 karp, w większości nieoznakowanych. Normalnie to ja bardzo rzadko otrzymuję karpy - od lat sadzonki, z których niewiele ukorzeni się na tyle dobrze w ciągu sezonu, żeby przetrwać do następnego roku. W tym roku, z racji deszczowego lata, trochę lepiej się ukorzeniły niż zwykle, więc może większy procent niż zwykle przetrwa zimę. Stanisław też obiecał mi, że w przyszłym roku się poprawi... ;:oj
Wśród sadzonek, które otrzymuję, są zawsze jakieś "hity i przeboje", ale oglądam je ten jeden raz, kiedy te sadzonki zakwitną. U mnie ziemia ciężka, gliniasta i może nie nazbyt dobrze uprawiona, bo do niedawna nie miałam dla niej zbyt dużo czasu. Więc jest w tym też moja wina, że nie zawsze sadzonki były tak zadbane, jak powinny.
A że u Stanisława same hity i przeboje są, to ja wiem głównie z katalogu, ze zdjęć, z wystawy i z tego, czym chwalą się jego klienci...
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu ,
teraz wszystko jasne ;:108 ,może Stanisławowi powinnaś podpowiedzieć w jakich daliach gustujesz,a nie z pokorą przyjmować odmiany,które Ci "nie leżą".Moim skromnym zdaniem prezentowane dalie z Twojego ogrodu nie tylko w tym wątku,ale także w katalogu odmian - są to rewelacyjne odmiany... ;:215 Myslę,że inni też to potwierdzą :wink:
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stanisław wie, co ja lubię...
Te ładne, to w większości z sadzonek. Jest jeden plus takiej sytuacji - zawsze mam na co czekać i mieć nadzieję, że tym razem to mi się uda, a to nawet fajne jest. No i faktem jest, że czasem niespodzianki od Stanisława przerastają nasze oczekiwania - zaskakują w 100 %. Po prostu nasza wyobraźnia jest zawodna, a zdjęcia też czasem nas mylą - nie wszystkie dalie są fotogeniczne - zupełnie jak kobiety....
Ja zresztą przecież nie ;:145 i nie narzekam. Już ;:65 czekam na nowy sezon...
;:79 dla Ciebie!
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

A ja myślę , że to ''barachło '' ;:306 -to nie do końca tak ,Basi napisało się coś czego nie planowała ,ot tak sobie .I teraz nasza Lodzia żartownisia chwyta Basieńkę za słówka ;:306 .
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak - to takie pół - żartem, pół - serio, Alicjo. Ale trochę serio, bo prawdą jest, że tylko sadzonki, i to nie według mojego spisu, dostaję. Zresztą, już dawno przestałam robić takie życzeniowe spisy, bo i tak z nich nic nie wynika...
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu ,ale pomarzyć zawsze można :D , a dalie masz śliczne ;:333
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alicjo,
Basia jest świadoma tego co pisze i doskonale potrafi się "obronić" uzasadniajac dlaczego uzyła takiego ,a nie innego sformułowania.Tak było w tym przypadku ,doskonale wyjaśniła zawiłości otrzymywania karp i sadzonek od Stanisława.Przyblizyła warunki uprawy itp.Ja lubię wyłapać takie " kwiatki",sama sie kiedyś o tym przekonałaś.Na moją korzyść swiadczy to,ze czytam dokładnie i liczę na poczucie humoru osób,których to dotyczy :wink: .
Z Ciebie Alicjo marny adwokat , mediator też słaby , ale ...liczą się intencje ;:196
Basiu , jeżeli inni wezmą przykład z Ciebie , to zamówienie bedzie wygladało następująco :Panie Stanisławie proszę 10 dalii dekoracyjnych na ..."chybił-trafił".... :;230
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lodziu ;:196 kochana nie zamierzałam być jednym ,ani drugim ,nawet mi to do głowy nie przyszło :wink:
Wiem ,że lubisz żartować , a i Basia do smutasów chyba :?: nie należy ,z stąd mój wpis i ot tyle ;:173

A swoją drogą ja zrobiłam 2 razy jak napisałaś , moja ciocia zawsze tak robi .I to były właśnie najpiękniejsze dalie ....
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lodziu, nie drążmy tematu, bo nie jest tego wart i nie "łapmy" się za słówka.
Nie pretenduję do miana osoby "przykładowej"... na szczęście nie mam aż takich aspiracji. Ale tak sobie myślę, że gdyby ktoś poprosił Stanisława o dalie na "chybił - trafił'" to lepiej by na tym trafił niż grając w Lotka. Większe szanse na celne trafienia... więc na pewno wiele by nie stracił. Spośród tych 30 dalii, które otrzymałam w karpach, w większości bez numerków były: Regina, Spartacus, Hapet Kennedy, Pineland's Princess, Mingus Erik, Cornel, Dutch Carnaval, Ben Huston (albo Bill Holmberg), dekoracyjna różowa i kaktusowa biała, których nazw nie umiem rozszyfrować.
Pozostałe karpy powędrowały do mojej cioci do odległego kraju - była zachwycona... W każdym razie wzbudzały ogólne zainteresowanie wśród przechodzących koło ogrodu, gdy zakwitły.
Jak widać chybił-trafił było całkiem nieźle trafione.
Pozdrawiam
Barbara
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”