Wysiew nasion sezon 2015-2024...
- Faworyt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Astry- uprawa
Masz tu Carmelko podręczną ściągę.Na pewno Ci się przyda,jak i innym forumowiczom.
http://ogrod-amat.strefa.pl/wysiew_nasion.php
http://ogrod-amat.strefa.pl/wysiew_nasion.php
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
A gdzie to wszystko potem trzymać?Carmelka00 pisze: pani w Obi powiedziała mi ,że ona sieje już pod koniec stycznia a także pomidory i inne kwiaty typu: szałwia, petunie itp.
Rozumiem, że niektóre petunie, lobelie itp trzeba wysiać wcześniej, ale trzeba mieć na to dobre warunki.
Ja posłuchałam innych w ubiegłym roku, a potem miałam tylko robotę z odwracaniem, przestawianiem kuwet, musiałam regał do tego wszystkigo kupić i w oknie postawić. Później biegałam z tym do tunelu
W tym roku priorytetem są pomidory, a kwiaty typu astry i podobne jednoroczne to w marcu dopiero.
- Carmelka00
- Od: 25 lut 2015, o 14:22
No właśnie ja planuję do skrzynek część a część do gleby, mają być razem z petuniami,szałwią błyszczącą i starcem, więc się zastanawiam czy nie siać już teraz tego wszystkiego
ela151 ja ogólnie miejsca mam dość, spore pomieszczenie gospodarcze z dużymi oknami ,ale nie wiem czy będzie mi się chciało potem przy nich tyle biegać
ela151 ja ogólnie miejsca mam dość, spore pomieszczenie gospodarcze z dużymi oknami ,ale nie wiem czy będzie mi się chciało potem przy nich tyle biegać
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Jeżeli chcesz je w jednym czasie wysadzić to terminy wysiewu musisz odpowiednio zgrać na podstawie tego ile dana rozsada potrzebuje czasu na wyrośnięcie.Także poczytaj o każdej z osobna a konsensus znajdziesz.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Re: Terminarz wysiewu nasion 2015, 2016, 2017
Czy Ktoś wie kiedy najlepiej wysiać nasiona kosodrzewiny? Nabyłam dzisiaj paczkę nasion w TESCO, niestety nie pisało nic o terminie siewu
Pozdrawiam Lucyna
- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kosodrzewina potrzebuje 3 miesiące stratyfikacji. Myślę, że jak teraz wysiejesz i wystawisz na zewnątrz, to akurat na wiosnę powinna ruszyć.
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Margo_margo Dzięki, wystawiłam na balkon doniczkę
Pozdrawiam Lucyna
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Rano wyniosłam nową tackę pierwiosnków i sasanek owinięte folią na dwór, a z dworu zabrałam fiołki-już kiełkowały. Nie mogę im zapewnić temperatur rzędu 0-5 st, najmniej w garażu 7st, ale muszę sobie z tym poradzić przynajmniej przez ten tydzień z mroźnymi nocami.
Do domu dziś posiałam kilka odmian traw (kostrzewa sina, mietlica, rozplenica, proso włosowate), koleusy, szarłat trójbarwny, wielką tackę petunii (odmiany Pirouette, Bicola, Supercascade, Gottfried Michaelis, Tęcza, Daddy Blue, Mirage Plum, Mirage Sugar, miks wielkokwiatowych, miks balkonowych), cynie daliowe (wrzosową i seledynową), rudbekię Cherry Brandy, malwę letnią Majorette, celozję kłosową, dzwony irlandzkie, żurawkę, werbeny ogrodowe, szałwie błyszczące, szałwię omączoną, aksamitkę Kilimanjaro, miętę meksykańską, goździk chiński Chianti, stokrotki afrykańskie, bratki pełne Rokoko.
Uff, teraz mam wolne od nasion aż do marca
Do domu dziś posiałam kilka odmian traw (kostrzewa sina, mietlica, rozplenica, proso włosowate), koleusy, szarłat trójbarwny, wielką tackę petunii (odmiany Pirouette, Bicola, Supercascade, Gottfried Michaelis, Tęcza, Daddy Blue, Mirage Plum, Mirage Sugar, miks wielkokwiatowych, miks balkonowych), cynie daliowe (wrzosową i seledynową), rudbekię Cherry Brandy, malwę letnią Majorette, celozję kłosową, dzwony irlandzkie, żurawkę, werbeny ogrodowe, szałwie błyszczące, szałwię omączoną, aksamitkę Kilimanjaro, miętę meksykańską, goździk chiński Chianti, stokrotki afrykańskie, bratki pełne Rokoko.
Uff, teraz mam wolne od nasion aż do marca
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Ale armia ,
ale co nie które to chyba troszeczkę za wcześnie posiałaś.
ale co nie które to chyba troszeczkę za wcześnie posiałaś.
- Aguss85
Możliwe Ale z jednorocznych chciałabym mieć kwiaty krótko po posadzeniu, bo jednak wiele na ten rok mam bylin i wiadomo, że wcale nie zakwitną w tym roku. Przynajmniej mi się dotąd z bylinami to nie udało.
Które posiałabyś później? Będę miała je na oku, żeby miały doświetlanie i szybko gdy to możliwe poszły pod folię.
Które posiałabyś później? Będę miała je na oku, żeby miały doświetlanie i szybko gdy to możliwe poszły pod folię.
Agnieszka
Agnieszka
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Na pewno cynia i bratek.Aguss85 pisze:Które posiałabyś później? Będę miała je na oku, żeby miały doświetlanie i szybko gdy to możliwe poszły pod folię.
Cynię ja sieję w kwietniu bezpośrednio w ogródku
a bratka posiałabym koniec maja też w ogródku.
- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
Ja się skutecznie wyleczyłam ze zbyt wczesnych siewów. Nie w kiełkowaniu bowiem problem ale w utrzymaniu rozsady aż do połowy maja w domowych warunkach, przy niedostatecznej ilości światła. Tak hodowana rozsada nigdy nie będzie dobra, będzie wyciągnięta, podatna na choroby. Szkoda zachodu. Wysiewając później urośnie lepiej, łatwiej będzie ją hartować na balkonie. Roślin wymagających wczesnego siewu w ogóle nie biorę pod uwagę, wolę kupić gotową rozsadę bo w domowych warunkach i tak mi się nie uda.
Cynie i aksamitki będę siać dopiero w kwietniu a byliny najwcześniej w maju, już na dworze.
Cynie i aksamitki będę siać dopiero w kwietniu a byliny najwcześniej w maju, już na dworze.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- Aguss85
Dziewczyny, na pewno macie rację i niektóre na parapetach ciężko uchować, ale nie trzymam ich na parapetach (tzn teraz tak, do pierwszych wschodów, bo nad grzejnikiem jest cieplej).
Mariola u mnie reszta bratków w ogóle czeka do czerwca na siew na rozsadnik, sadziłam takie wczesną jesienią i jeszcze jesienią kwitły. Tylko na tą jedną odmianę pełną się pokusiłam już teraz.
Cynie, hmm, nigdy wcześniej nie miałam nawet sadzonek. Na opakowaniu miałam od początku marca siew pod osłony, ale że już miałam w pojemnikach ziemię to posiałam wcześniej.
Agnesko może i część się nie uda, ale jak nie spróbuję to się nie dowiem. Raczej nie będą niedoświetlone, ale czy nie narobię innych błędów to już nie jestem taka pewna Nie kupuję wielu sadzonek w szkółkach, bo są drogie i mnie nie stać na tyle, ile bym chciała posadzić Czasem biorę po jednej na próbę, ale raczej nie więcej
Od połowy marca na dzień i tak wynosi się większość rozsad pod folię, jak słonko trochę wychodzi to mają i cieplutko, i jasno.
Pozdrawiam i dzięki bardzo za wszystkie porady
Mariola u mnie reszta bratków w ogóle czeka do czerwca na siew na rozsadnik, sadziłam takie wczesną jesienią i jeszcze jesienią kwitły. Tylko na tą jedną odmianę pełną się pokusiłam już teraz.
Cynie, hmm, nigdy wcześniej nie miałam nawet sadzonek. Na opakowaniu miałam od początku marca siew pod osłony, ale że już miałam w pojemnikach ziemię to posiałam wcześniej.
Agnesko może i część się nie uda, ale jak nie spróbuję to się nie dowiem. Raczej nie będą niedoświetlone, ale czy nie narobię innych błędów to już nie jestem taka pewna Nie kupuję wielu sadzonek w szkółkach, bo są drogie i mnie nie stać na tyle, ile bym chciała posadzić Czasem biorę po jednej na próbę, ale raczej nie więcej
Od połowy marca na dzień i tak wynosi się większość rozsad pod folię, jak słonko trochę wychodzi to mają i cieplutko, i jasno.
Pozdrawiam i dzięki bardzo za wszystkie porady
Agnieszka
Agnieszka