Ogórki gruntowe- uprawa,choroby,szkodniki-cz.5
Re: Ogórki gruntowe- uprawa,choroby,szkodniki-cz.5
Proszę o pomoc czy to bakteryjna kanciasta plamistość
witam
na liściach ogórków zaczęła pojawiać się siateczka jakby coś zjadało liśc. Zaczęłam czytać w internecie co to za cholerstwo może być. Padło na przędziorka.Podobno nie można nic z tym zrobić, zaden oprysk nie pomaga. Znalazłam jakieś info z ekologicznego forum, ze doskonała jest gnojówka z pokrzywy. Zlałam niemiłosiernie ogórki rozcieńczoną gnojówką ale nie daje mi spokoju myśl,ze to pomoże. Wybieram się na działkę dopiero w srodę sprawdzić warzywnik a od poniedziałku mam urlop więc będę obserwować moje roslinki non stop. Prosze o radę co z tymi szkodnikami zrobić?
na liściach ogórków zaczęła pojawiać się siateczka jakby coś zjadało liśc. Zaczęłam czytać w internecie co to za cholerstwo może być. Padło na przędziorka.Podobno nie można nic z tym zrobić, zaden oprysk nie pomaga. Znalazłam jakieś info z ekologicznego forum, ze doskonała jest gnojówka z pokrzywy. Zlałam niemiłosiernie ogórki rozcieńczoną gnojówką ale nie daje mi spokoju myśl,ze to pomoże. Wybieram się na działkę dopiero w srodę sprawdzić warzywnik a od poniedziałku mam urlop więc będę obserwować moje roslinki non stop. Prosze o radę co z tymi szkodnikami zrobić?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Podaj chociaż adres żeby było wiadomo gdzie pojechać i zobaczyć te zmianytadeks pisze:Proszę o pomoc czy to bakteryjna kanciasta plamistość
Foto liścia mile widziane. Jeżeli jesteś wysoką blondynką to Twoje też.
Ci co twierdzą ,że pokrzywówka jest skuteczna na przędziorka najpewniej zbyt długo wdychali jej opary.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogórki gruntowe- uprawa,vchoroby,szkodniki-cz.5
Iwusia, Jeśli to przedziorek.
, to powinnaś znaleźć malutkie, delikatne pajęczynki na spodniej stronie liści. Pod pajeczynka można dostrzec , ze coś się porusza - ale nie zawsze, taki malusi pajączek. Ja znalazłam tez skupiska malutkich jajeczek. Larw nie udało mi się dostrzec. Oczywiście, ze można z tym walczyć i da się go utłuc, chociaż ciężko będzie. O ile rzeczywiście to jest przedziorek. Ja utluklam olejem neem.
Chemicznie zwalczyć tez można.
KAlo ;
, to powinnaś znaleźć malutkie, delikatne pajęczynki na spodniej stronie liści. Pod pajeczynka można dostrzec , ze coś się porusza - ale nie zawsze, taki malusi pajączek. Ja znalazłam tez skupiska malutkich jajeczek. Larw nie udało mi się dostrzec. Oczywiście, ze można z tym walczyć i da się go utłuc, chociaż ciężko będzie. O ile rzeczywiście to jest przedziorek. Ja utluklam olejem neem.
Chemicznie zwalczyć tez można.
KAlo ;
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Iwusiak1 , w przypadku przędziorka czas się liczy , oprócz neem polecam Floramite .
Oprysk musi być dokładny z każdej strony .
Oprysk musi być dokładny z każdej strony .
A jak stosuje się ten.olej?
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Ze sporządzeniem roztworu na bazie oleju możesz mieć problemy, posłuchał Anuli i kup floramite. Możesz tez przeczytać wątek o przedziorkach, dowiesz się więcej.
Wątek ?przędziorek- skuteczne zwalczanie?
Wątek ?przędziorek- skuteczne zwalczanie?
Pozdrawiam! Gienia.
-
Zmasowany atak przędziorka następuje przy suchej i gorącej pogodzie, i charakteryzuje się szybkim, najczęściej równym na całej powierzchni, żółknięciem liści.
Już sama nie wiem czy to przedziorek. Liść wyglada jak podziurawiony
-
To może zamiast opowiadać wstaw fotkę i sytuacja choć trochę się rozjaśni ?
Mniej więcej tak wygląda liść po zmasowanym ataku przędziorka. https://www.google.com/search?q=ogorki+ ... FCXjAyD2WM :
Mniej więcej tak wygląda liść po zmasowanym ataku przędziorka. https://www.google.com/search?q=ogorki+ ... FCXjAyD2WM :
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Mówi się , że na pochyłe drzewo wszystkie kozy skaczą , może
coś jeszcze się przyplątało i dlatego objawy nie takie jednoznaczne .
coś jeszcze się przyplątało i dlatego objawy nie takie jednoznaczne .