Prymula, pierwiosnek (Primula) cz.1
- sangwinaria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 lip 2011, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
- sangwinaria
- Od: 9 lip 2011, o 14:05
- Kontakt:
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Prymule Primula
Moi Drodzy potrzebuję podpowiedzi odnośnie pielęgnowania w domu zakupionej w sklepie prymulki...
Jak dużo wody one potrzebują, bo w zakupionym egzemplarzu w osłonce stało 2cm wody Nadmair odlałam, a 2 dni później wszystkie liście i większość pąków oklapła.... Czy to może być objaw suszy fizjologicznej z powodu tego nadmiaru wody?
Może mu za ciepło? Jak po zakupie stał w domu na parapecie, gdzie miał chłodno to było ok, ale po pierwszym dniu i nocy w biurze oklapł...mamy ty 21 st. C...
Nie wiem co robić.... chciałabym by dalej mnie zachwycał swoim wyglądem w trakcie pracy...
Jak dużo wody one potrzebują, bo w zakupionym egzemplarzu w osłonce stało 2cm wody Nadmair odlałam, a 2 dni później wszystkie liście i większość pąków oklapła.... Czy to może być objaw suszy fizjologicznej z powodu tego nadmiaru wody?
Może mu za ciepło? Jak po zakupie stał w domu na parapecie, gdzie miał chłodno to było ok, ale po pierwszym dniu i nocy w biurze oklapł...mamy ty 21 st. C...
Nie wiem co robić.... chciałabym by dalej mnie zachwycał swoim wyglądem w trakcie pracy...
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
Najprawdopodobniej prymula rośnie w torfie dlatego szybko wysycha i roślina więdnie dodatkowa prymule lubią nieco chłodniejsze pomieszczenia i prawdopodobnie i to tez jest przyczyną więdnięcia. Zabierz do domu i trzymaj na parapecie a wiosna do ogrodu lub na balkon. aaa... i prymule lubią wilgotną ziemię nie zalaną ale wilgotną.
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Ziemia w doniczce jest mokrutka, więc to chyba kwestia tej wysokiej temperatury...
No cós szkoda , nie pozostaje mi nic innego jak zabrać prymulkę do domu, gdzie będę ją podziwiać dopiero po powrocie z pracy
ps. A generalnie to prymulki lubią stale wilgotne podłoże czy aby się przetrzymała do wiosny ograniczyć podlewanie? Jak u Was to wygląda? Bo jak się domyślam stanie w wodzie odpada?
No cós szkoda , nie pozostaje mi nic innego jak zabrać prymulkę do domu, gdzie będę ją podziwiać dopiero po powrocie z pracy
ps. A generalnie to prymulki lubią stale wilgotne podłoże czy aby się przetrzymała do wiosny ograniczyć podlewanie? Jak u Was to wygląda? Bo jak się domyślam stanie w wodzie odpada?
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Wydaje mi się, że aby przetrzymała w domu do wiosny, to trzeba jej zrobić namiastkę warunków ogrodowych - czyli najchłodniejsze w domu miejsce choć widne, podlewanie tyle, żeby nie zasuszyć i ledwo temperatura zrobi się również w nocy plusowa, zacząć hartowanie a potem zostawić na dworze, balkonie i szybko wkopywać w ziemię . Kiedyś też kupiłam takie doniczkowe - z 3 sztuk przeżyła jedna, ale jak się już przyjęła to rośnie mi ładnie do tej pory, choć rzecz jasna kwiaty nie są takie wielkie. No a teraz też skusiłam się na Biedronkową, w moim najukochańszym pomarańczowym kolorze, zobaczymy co z tego wyjdzie .
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- MORANGO
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Kontakt:
A u mnie w biedroszopie ani jednego kwiatka już od kilku miesięcy
To ja też pokaże swojego cudaka
i jeszcze coś takiego bladego
zarumienionego
ten to już ma kolorewk wyrazisty ...
a ten to złapał pełnego buraka ..... tylko czego on się tak wstydzi .....
i jeszcze coś takiego bladego
zarumienionego
ten to już ma kolorewk wyrazisty ...
a ten to złapał pełnego buraka ..... tylko czego on się tak wstydzi .....
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Prześliczne pierwiosnki
Masz racje że są cudne ....
I jak bardzo kojarzą się z wiosną
I jak bardzo kojarzą się z wiosną
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.