Moje storczykowe hobby

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje storczykowe hobby

Post »

AnnaL, Baryczka, Orange30, Storczykowa,justus27- dzięki, że wpadłyście w odwiedziny no i za miłe słowa o moich storczykach. Ja z przyjemnością podziwiam Wasze skarby, bo często do Was zaglądam, choć nie zawsze zostawiam ślady w postaci wpisów.

Baryczka- też w OBI oglądałam sabotki ostatnio. Chyba z 15 razy obeszłam regały dookoła, bo nie mogłam wybrać tego jednego, takiego, którego jeszcze nie mam, aż M mnie :pogon do domu z pustymi rękami. Nic to, odbiję sobie na zakupach w pewnym portalu :D

Storczykowa- tak ten kwiat specjalnie zmierzyłam, bo zaszokowała mnie jego wielkość. Mam inne, podobne do tego sabotki, ale ich kwiaty są sporo mniejsze.

justus27- od wszystkich storczyków można się uzależnić, więc i od sabotków też. U mnie to uzależnienie wynikło z tego, że sabotki mają u mnie najlepsze warunki egzystencji- niestety Phalaenopsis gorzej sobie radzi, a cambriowate, dendrobium i inne to już całkiem marnie.
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17

Post »

justus27 pisze:Jejuniu...znowu sabotki...zaczynam się od nich uzależniać, mimo, że mam tylko jednego... :)
A ja nie mam wcale, ale gdy tak oglądam te zdjęcia, to mam ochotę jednego kupić na próbę ;:224
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Oczywiście, gorąco namawiam na zakup jednego. Znawcy storczyków informują, że są nawet łatwiejsze w pielęgnacji niż Phalaenopsis i chętniej kwitną- najlepiej zdecydować się na amerykańskiego mieszańca, o dużych kwiatach- te nie są zbyt wymagające w uprawie.
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pewnie kupię, ale jak gdzieś znajdę niedrogiego. Ostatnio widziałam w kwiaciarni po 55zł. Jak myślisz :arrow: czy to drogo :?: czy tanio :?:
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Wioleta...w Obi teraz były po 36 zł bodajże. Dla mnie 55 to za drogo na sabotka. W takiej cenie to ja zamierzam kwitnącą katlejkę kupić. Ja kolejnego sabotka sobie sprawie dopiero wtedy, gdy uda mi się doprowadzić do kwitnienia mojego z przeceny. I to będzie zielono-bialy oczywiście lub żółty ;)

Mam pytanie, a jakie warunki Masz w domu?Temp., wilgotność, nasłonecznienie...Na pewno wiele od tego zależy i chcialabym wiedzieć, czy mój sabotek ma podobne warunki :)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyli 55 zł to drogo...tak myślałam.
Podejrzewam,że nie mam dobrych warunków dla niego :oops:
Z wilgocią to nie za dobrze, stanowisko południowe ,ew. wschodnie no i jest raczej ciepło.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Witaj Grażynko :D .
Dopiero teraz napotkałem sie na Twój wątek storczykowy :shock: . Pewnie dlatego , że nie masz linka w stopce :roll: .

Moje storczyki

Jeśli wkleisz to do stopki ( podpisu ) i usuniesz cyfrę 2 przed adresem strony , czyli przed http to pokaże sie cos takiego :

Moje storczyki

Kolekcje storczyków masz cudną ;:138 , nie mogłem sie napatrzeć na twoje ślicznosci , najbardziej podobaja mi sie paphiopedila , ja jakos nie moge zebrać się na odwage i kupić.. :wink:

Pozdrawiam serdecznie :D
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Wioleta to tak jak u mnie...Ale sabotek wypuścił 3 nowe rozetki. U Ciebie też na pewno by rosły ;)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak gdzieś trafię na niedrogiego, to go kupię i wtedy sama się przekonam, czy będzie ze mną współpracował :wink:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Miałam kiedyś Paphiopedila, ale uważam, że są bardzo trudne i kapryśne, u mnie zawsze bardzo słabo rosły i nie kwitły wcale, żadne długo nie pożyło. Dlatego nie przepadam za tym rodzajem, bo poza kupnym kwitnieniem nigdy nie cieszyły mnie kwiatami. Ale każdy ma inne warunki, u jednych Paph. mogą rosnąć bardzo dobrze, a u innych, jak u mnie, mogą szybko marnieć.
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie tego się boję :arrow: że poza kupnym kwitnieniem innego nie zobaczę...
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wioleta pisze:Właśnie tego się boję :arrow: że poza kupnym kwitnieniem innego nie zobaczę...
To zależy od storczyka. Phalaenopsisy chyba u każdego kwitną, Paphiopedila nie wiem, w każdym razie nie kwitną u mnie, więc ich nie kupuję. Zawsze słyszałam, że Vandy są bardzo trudne, ale w porównaniu ze storczykami sympodialnymi (czyli np. Dendrobiami, Paphiopedilami, Cattleyami) są proste w uprawie i chętne do kwitnienia. Nie mam z nimi problemów.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Śliczny Sabotek. Coraz bardziej mi się podobają. Mam dwa, ale niestety jakoś tak kiepsko im u mnie. Oba wypuściły pędy, ale do kwiatów nie dotrwały :( Na razie zostanę przy tych, które już mam, chociaż bardzo podobają mi się zupełnie białe sabotki i nie ręczę za siebie jak takiego spotkam ;)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”