Kawon ( arbuz ) - część 1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawon(arbuz)

Post »

Moje arbuzy same regulują illość owoców. Jeden zawiązał jednego i dalej nie chce rosnąć, inne z jednym zawiązkiem rosną jak szalone, ale kwiaty żeńskie się nie rozwijają tylko zasychają płatki :(
Tomek
Kasencja

Post »

No i mam niespodziankę. Podczas mojej nieobecności w końcu wyrósł arbuzik :D .

Mam coś pod niego podłożyć? Jakąś szybę czy coś :roll: ? Żeby tak na ziemi nie leżał? A może podwiązać na sznurku, żeby do góry szedł?

Proszę się nie śmiać, nie mam doświadczenia :wink: :D

Obrazek
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50

Post »

Ja podłożyłem płytkę ceramiczną, ale jak był trochę większy.

Mam pytanie do bardziej doświadczonych w uprawie. Po zapyleniu arbuz rósł w oczach. Jego średnica zwiększała się wyraźnie. Teraz jak ma ok. 10 cm. średnicy nie przybiera już tak bardzo w talii. Czy to normalne, że teraz owoc wolniej przyrasta, czy mi się tak wydaje, czy może nie mam co liczyć na duże arbuzy?
Tomek
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie zawiązane rosną w oczach dosłownie. Może Twój ma jakiś chwilowy kryzys :wink:
Kasencjo, nic nie podwiązuj, podłożyć coś można. Moje leżą na razie na czarnej włókninie, rok temu leżały na ziemi i też dojrzały, z tym że do jednego wlazł drutowiec :roll:
Pozdrawiam, Maciek.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Kasencja pisze:No i mam niespodziankę. Podczas mojej nieobecności w końcu wyrósł arbuzik :D .

Mam coś pod niego podłożyć? Jakąś szybę czy coś :roll: ? Żeby tak na ziemi nie leżał? A może podwiązać na sznurku, żeby do góry szedł?
Pod dynie w 2010 r. podkładałam małe deseczki, te co zostały bez deseczek trochę mi nadgniły. Może to była sprawa deszczowej pogody, ale na wszelki wypadek w tym roku podłożę też pod arbuzy (to mój pierwszy z nimi rok). ;:162
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
harlej1
200p
200p
Od: 28 kwie 2008, o 20:29

Post »

z deseczkami, może być problem, bo same mogą gnić jeżeli będzie deszczowa pogoda, może lepiej podłożyć szkło lub też styropian
Awatar użytkownika
Batman
50p
50p
Od: 22 mar 2011, o 12:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ze szkłem też moży być problem, mogą się porobić odpażenia bo szkło nie przepuszcza powietrza i mogą zacząć gnić szyciej niż na ziemi.
Pozdrawiam Radek :wink:
Kasencja

Post »

Podłożyłam płytkę ceramiczną, arbuz rośnie w oczach i nawet pokazały sie następne :D , w końcu.
harlej1
200p
200p
Od: 28 kwie 2008, o 20:29

Post »

niestety, w ciągu tygodnia, połowa liści na moich roślinkach uschła, jak patrzę na nie, to robi mi się przykro :cry: Jak myślicie, czy to mączniak, czy jakieś inne paskudztwo. Na niektórych liściach są brązowe plamki, czyli mączniak, ale bardzo dużo liści, po prostu więdnie, "na zielono".
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

U siebie też dzisiaj zaobserwowałam więdnięcie całkiem zielonych liści, wczoraj podlałam gnojówką z kurzeńca, być może to zaszkodziło.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

harlej1 pisze:niestety, w ciągu tygodnia, połowa liści na moich roślinkach uschła, jak patrzę na nie, to robi mi się przykro :cry: Jak myślicie, czy to mączniak, czy jakieś inne paskudztwo. Na niektórych liściach są brązowe plamki, czyli mączniak, ale bardzo dużo liści, po prostu więdnie, "na zielono".
U mnie też zwiędło z kilkanaście liści i usycha .Wydaje mi się , że to nie mączniak , a robota przędziorka . Długo się utrzymywała sucha , i dość ciepła pogoda , przędziorek rozmnożył się w wielkiej liczbie . Zrobiłem wcześniej już oprysk , ale te środki jakoś tak nie bardzo działają . Wczoraj ponowiłem zwalczanie . Podobnie jest z innymi dyniowatymi , zwłaszcza rosnącymi na pasie czarnej folii , tutaj szczególnie trzeba być czujnym ! Przędziorek to bardzo groźny szkodnik , choć jest mały , potrafi unicestwić całą roślinę . Zwalczanie też utrudnione , bo cieczą należy pokryć dolną stronę liścia .
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Mój arbuz rośnie dość szybko ale tylko owoce, liście ma niewielkie a to chyba nie dobrze, największy wygląda tak Obrazek
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
iwonas85
200p
200p
Od: 27 mar 2011, o 21:27

Post »

mój arbuzik :) Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”