Bób cz.1
-
- 200p
- Od: 26 lut 2012, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bób
tak wszystko sieje ręcznie;) przedtem pisałem post ale coś się nie pojawił. Ogółem posiałem już 40kg;) powiem tak nasiono nasionu nierówne;) mam odmnianę bachus;) moje nasiona z tamtego roku były duże;) kupiłem 30kg też bachus to takie mniejsze sie wydają;) więc teoretycznie 30kg*400= 12000 nasion
Pozdrawiam serdecznie
Wojtek
Pozdrawiam serdecznie
Wojtek
-
- 200p
czasem chciałoby się powiedzieć, że mało ale co tam. Muszę potem to czymś opryskać na chwasty bo ręcznie to będzie trudno bardzo. Na razie ze mnie to taki amator;) Ale u Was to fajnie wygląda tak nadziałce taki ład i porządek na grządkach, a u mnie to pole i proste rzędy
Pozdrawiam
Wojtek
Pozdrawiam
Wojtek
A kto ci każe siać w proste rzędy? Siej w eSy, będzie dizajnerski bób!wojtekman pisze:czasem chciałoby się powiedzieć, że mało ale co tam. Muszę potem to czymś opryskać na chwasty bo ręcznie to będzie trudno bardzo. Na razie ze mnie to taki amator;) Ale u Was to fajnie wygląda tak nadziałce taki ład i porządek na grządkach, a u mnie to pole i proste rzędy
Pozdrawiam
Wojtek
- Jankiel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 cze 2010, o 16:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
mój bób też już posiany, ale ja po chrześcijański pod sznurek malarski w równiutkich rzędach siałem. Potwierdzam, że to najłatwiejsza do uprawy amatorskiej roślina.
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To tak jak ja..i zawsze plony były późne i kiepskawe :xivona15 pisze:Mój też już posiany, pierwsza tura oczywiście.Przyznam szczerze, że nigdy tak wcześnie nie siałam,zawsze ok. 10 - 15 kwiecień.
W tym roku po lekturze tego forum zaszalałam i ziarnka już w glebie,będę siać tak co 10 dni
Kiedy uprawiałem bób sadziłem go pod sznurek. Rozpinałem sznurek z dwoma kołkami i siałem wzdłuż niego a potem każdy kołek przestawiałem o rozmiar gumiaka i siałem następny rządek. Przeważnie obsiewałem ok 25 m2/5x5/. Na takim małym kawałku tak się można bawić.
-
- 200p
gesiog1 ja używam obsypnika do ziemniaków, jade powoli traktorem i znacze rzędy nie za głeboko nie za płyto a potem to albo nogami zagarniam albo lekką broną. Dzisiaj wysiałem z 40kg i mam ogółem ok 70arów, szczerze mówiąc już mam dosyć, ledwo co stoje na nogach, na szczęście koniec. Ciężko te pieniądze się wyrywa...
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
Na razie je zasiałeś jak Pinokio , a na wyrywanie przyjdzie czas.wojtekman pisze:Ciężko te pieniądze się wyrywa...
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia