Ogórek - choroby, szkodniki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
halina16
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 lip 2010, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Choroby ogórków

Post »

Czy ktoś z Was wie co to mogą być za choroby, i jakie środki na nie stosować? Dlaczego na liściach ogórków występuje taki źółtawy nalot? Dodam, że ogórki były pryskane miedzianem, brawo i mistarem a patisony miedzianem i brawo.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Choroby ogórków i patisonów

Post »

Halinko, na I-szym zdjęciu masz (chyba) na ogórku bakteryjną kanciastą plamistość. Można jej tylko zapobiegać na samym początku pryskając miedzianem (Grevit też bardzo dobry, jest jeszcze Curzate Cu 48,5). Niestety, na bakteryjne i wirusowe choroby interwencyjnych preparatów nie znam i chyba takich nie ma.
Co do reszty nie potrafię określić, może to mączniaki a może alternarioza albo jeszcze antraknoza dyniowatych!
Pozdrawiam! Gienia.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Re: Choroby pomidorów i ogórków

Post »

Mogą to być emigrantki mszycy.

Pozdrawiam
11krzych

Post »

Witam,

U mnie też się pojawiły; głównie na bobie. Myślałem, że to są muszki owocówki i nie przejąłem się tematem. Ponieważ to jest bób, będą to jednak te emigrantki mszycy jak napisał forumowicz.

1.To za ile dni mogę się spodziewać mszyc ?
2.Opryskiwać czymś na etapie tych muszek, czy czekać na mszyce ?

Pozdrawim
Krzysiek.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Krzysiek masz tu co nie co o biologii tych upierdliwych owadów :
BIOLOGIA
Zimuja jaja na pedach żywicieli zimowych. Wiosna wylegaja sie larwy rozwijajace sie
w dziewo- i żyworodne, bezskrzydłe samice (założycielki rodu). Po około 2-3
pokoleniach pojawiaja sie formy uskrzydlone przenoszace kolonie na żywicieli
letnich (emigrantki), gdzie rozwija sie kolejnych kilka pokolen. Jesienia nastepuje
ponowny powrót na żywiciela zimowego (imigrantki), gdzie pojawia sie pokolenie
płciowe. Zapłodnione samice składaja zimujace jaja. Wystepuje do kilkunastu
pokolen w roku.
Pozdrawiam
11krzych

Post »

To się wszystko zgadza, tylko nie mogę wygooglać odległości czasowej pomiędzy muszką a mszycą.
Właściwie to i tak się dowiem - organoleptycznie. Ale po prostu jestem ciekaw, kiedy się spodziewać pierwszego ataku mszyc. A u mnie ostro atakują. Jest tego marasu co roku na kilogramy.
elizu
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 mar 2011, o 16:14

Post »

Witam,
to mój pierwszy post na tym forum, choć czytam je już od dawna.
W tym roku zrobiłam rozsadę pomidorów karłowych Vilma. Wszystko było dobrze, aż do świąt, bo wtedy też wyjeżdżałam do domu, a pomidory podlałam troszkę więcej, po tygodniu przyjechałam, podlałam, i znów wyjechałam na weekend majowy. Gdy przyjechałam, mocno je podlałam, bo miały suszę. Pojedyncze dolne listki są żółtawe i schną, tak plamami jasnymi. Nic nie stało się pomidorom, które jeszcze rosły w zbiorczym pojemniku (nie pikowałam ich, bo gdy pikowałam one były takie marne i chude, tylko podsypałam i zostawiłam), one wyrosły większe niż pikowane i mają zdrowe liście. Co do wielkości to pewnie te rosły a pikowane regenerowały korzeń, bo przez kubki do piwa, w które pikowałam widać siateczkę korzeni.
Z tego, co czytałam to prawdopodobnie przelałam pomidory i chciałam zapytać czy coś oprócz zmiany ziemi mogę jeszcze zrobić, bo proces postępuje, zajmowane są coraz wyższe liście. W sumie ziemi wolałabym nie zmieniać, bo sadzone były do sypkiej już ziemi do siewu i pikowania substral.

Pozdrawiam, Eliza ;)
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Namieszałaś tak, że konia z rzędem temu, co się w tym połapie. Jeżeli jest się gościem w domu ,to lepiej nie bawić się w produkcje własnej rozsady, lecz kupić gotową na targu. Nie można rozsady podlewać na wyrost na tydzień naprzód. Rozsada nie pikowana lepiej to zniosła, bo miała bardziej rozwinięty system korzeniowy. No i to podsypanie, zapewne nawozem. To jest nagminny błąd młodych ogrodników.Słabo rośnie, to ją nawozem, bez wnikania w przyczynę takiego stanu. Zbliża się termin sadzenia rozsady do otwartego gruntu. Jeżeli Twoja rozsada jest wątła, to plon z tych sadzonek jest wątpliwy. Ale sadż ,bo najlepiej uczyć się na błędach. Na przyszły rok może unikniesz tylu błędów i plony będą coraz lepsze.

Pozdrawiam
elizu
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 mar 2011, o 16:14

Post »

No może namieszałam, przepraszam :) Podsypałam ziemią :) no nic poczekam, 8 jest zdrowych, więc nie będzie to bezowocny rok :) Gościem jestem w domu, ale rodzinnym ;) wysiałam je 14 marca i mam nadzieję, że coś z nich będzie, no nic tak czy siak dzięki :)
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

elizu pisze:wysiałam je 14 marca
Ja siałem dzień póżniej. I moje już są od 3 dni w gruncie. Musiałem z nimi uciekać, bo już się dusiły w 0,5 litrowych pojemnikach. Alternatywą było przesadzenie do większych doniczek. I są to pomidory pikowane . Twoje więc pomidory wysiane dzień wcześniej i nie pikowane muszą byc już nieżle wybiegnięte a jeżeli nie są , to znaczy, że i one ucierpiały wskutek podlewania na zapas
Wyrażenie " byc gościem w domu " jest zwyczajowo używane do osoby, która rzadko bywa u siebie w domu i w żadnym wypadku nie jest obrażliwe.

Pozdrawiam
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Ekologiczny sposób na mszyce jest bardzo prosty i chyba trochę zapomniany, no bo łatwiej jest sięgnąć po taki Decis, niż trochę się pofatygować.
Kupujesz w sklepie paczkę papierosów im mocniejsze, tym lepsze. I robisz z nich wywar/ oczywiście wcześniej bibułki i ustniki trzeba usunąć/ . Tym wywarem opryskujesz rośliny jak zauważysz pojawienie sie tych owadów. Nikotyna działa na nie zabójczo.

Pozdrawiam
11krzych

Post »

Zacznij od ziół (nikotyna jak pisze forumowicz). Opisy wywarów poszukaj na tym forum.
A potem, jak zioła nie pomogą to przywal MOSPILAN czy "cóś".
Mszyce można też usuwać fizycznie np. silnym strumieniem wody.
Wybór należy do Ciebie.
Nigdy nie miałem dużych problemów z mszycami na pomidorach czy ogórkach. Bób, fasolka, śliwa węgierka, róże, lubczyk - masakra. Ale pomidory spoko. Wymienione rosną obok siebie.

Pozdr:)
Krzysiek.
Awatar użytkownika
Mszyca
100p
100p
Od: 28 maja 2007, o 20:18

Post »

Odgazuj coca- colę i pryskaj mszyce. Naprawdę jest to skuteczny "preparat" na mszyce .Jak pierwszy oprysk nie będzie całkowicie skuteczny, opryskaj ponownie następnego dnia. Coca- cola jest również świetnym odrdzewiaczem- to tak na marginesie informacja przydatna szczególnie dla panów.
pozdrowienia EG
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”