Sukulenty i kaudeksy Ewy
- eba
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2008, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Sukulenty i kaudeksy Ewy
Dziękuję. Postaram się .
Choć na razie nie ma co pokazywać, bo sobie stoją zimowo.
Choć na razie nie ma co pokazywać, bo sobie stoją zimowo.
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Wspaniałe grubaski, prawdziwy las
- eba
- Kontakt:
Ceropegia woodii zawiązała u mnie 2 strąki nasienne. Momentu pęknięcia pierwszego nie udało mi się uchwycić, ale nasionka wysiałam. Teraz "złapałam" drugiego:
Nasionka z pierwszego strąka już wschodzą (na pierwszym planie):
Z tyłu są jeszcze siewki bowiea volubilis (też moje pierwsze w życiu ), a z lewej dorstenia.
Sinningia leucotricha już się budzi
Nasionka z pierwszego strąka już wschodzą (na pierwszym planie):
Z tyłu są jeszcze siewki bowiea volubilis (też moje pierwsze w życiu ), a z lewej dorstenia.
Sinningia leucotricha już się budzi
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gratuluję udanych wysiewów!
Rośliny w ten sposób pozyskane cieszą najbardziej - wiem to na pewno bo sam wysiewam.
Teraz tylko je utrzymać. Powodzenia życzę.
Rośliny w ten sposób pozyskane cieszą najbardziej - wiem to na pewno bo sam wysiewam.
Teraz tylko je utrzymać. Powodzenia życzę.
- przemo1413
- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Kontakt:
- eikoden
- Od: 12 kwie 2011, o 14:22
nasze adenia są w podobnym wieku... a i tak zazdroszczę twoich okazów byle tak dalej!!
- eba
- Kontakt:
Nie ma czego zazdrościć , przy okazach Twoich i Akwelana - moje to drobiazgi .
- eikoden
Nie przesadzaj.. zresztą przy okazach Akwalena to moje nie dokarmione.... Ale on ma super szklarnie nie wiem czy na tym forum widziałem fotki czy na innym..
A moje miały teraz z max 3-4h słońca za chmurami.. i w pokoju od 18-20 stopni.. Blok mam kiepsko ułożony do hodowania ciepłolubnych roślinek... A tam gdzie słońce w oknie jest od samego rana do 13 nie mogę trzymać adenium.. a zanim okrąży blok jest 15 max do 18 ... a nie będę doświetlać
Dlatego moje wydają się większe bo rosną strasznie do góry liczą, że będzie więcej słońca. A brzuszki maja podobne.
Chociaż u Twoich widzę ładniejsze listki ... i tak wiesz jak to jest wszyscy cenimy cudze
Dziś moczę kolejną partię nasion, mieszanka podłoża przygotowana, jeszcze tylko logistyka, żebym tym razem wiedział po wysianiu gdzie jaki kolor
Jak co to zawsze można się wymienić paroma egzemplarzami !!.. Mi się twoje adenium podobają !!
A moje miały teraz z max 3-4h słońca za chmurami.. i w pokoju od 18-20 stopni.. Blok mam kiepsko ułożony do hodowania ciepłolubnych roślinek... A tam gdzie słońce w oknie jest od samego rana do 13 nie mogę trzymać adenium.. a zanim okrąży blok jest 15 max do 18 ... a nie będę doświetlać
Dlatego moje wydają się większe bo rosną strasznie do góry liczą, że będzie więcej słońca. A brzuszki maja podobne.
Chociaż u Twoich widzę ładniejsze listki ... i tak wiesz jak to jest wszyscy cenimy cudze
Dziś moczę kolejną partię nasion, mieszanka podłoża przygotowana, jeszcze tylko logistyka, żebym tym razem wiedział po wysianiu gdzie jaki kolor
Jak co to zawsze można się wymienić paroma egzemplarzami !!.. Mi się twoje adenium podobają !!
- eba
- Kontakt:
Z tego co pamiętam, Akwelan ma oszklony balkon w bloku. Szklarenkę mam ja, więc miały niemal idealne miejsce. Gorzej zimą, bo mogę im zoferować tylko wschodnie okno dachowe.
Myślę, że warto porównywać swoje rośliny z innymi forumowiczami, bo dzięki temu wiemy jakie powinno być przeciętne tempo wzrostu. I jak widać, dużo zależy od indywidualnych warunków uprawy.
No nic, byle do wiosny !
Myślę, że warto porównywać swoje rośliny z innymi forumowiczami, bo dzięki temu wiemy jakie powinno być przeciętne tempo wzrostu. I jak widać, dużo zależy od indywidualnych warunków uprawy.
No nic, byle do wiosny !
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Tomek - ja nie mam żadnej szklarni, chociaż bardzo bym chciał. Roślinki upycham na "przydzielonym" przez domowników jednym południowym parapecie zimą, a latem tak jak pisze Ewa, wystawiam na zabudowany południowy balkon i zewnętrzny parapet.iguanax pisze: / ... / .... Ale on ma super szklarnie nie wiem czy na tym forum widziałem fotki czy na innym.. / ... /
Twoje sadzonki Adenium wcale nie wyglądają na, jak to ująłeś niedokarmione. Na swój wiek i na warunki w jakich rosną (bo takie możemy im stworzyć) wyglądają bardzo ładnie, moje w tym samym wieku nie wyglądały lepiej.
Ewo - przecież Twoje sadzonki Adenium nie maja jeszcze roku, a są w bardzo dobrej kondycji, grubiutkie, ładnie wybarwione brzuszki jak również listki, co więcej od nich wymagać. Niestety nie możemy naszym "pupilom" zapewnić klimatu jaki mają w swoim naturalnym środowisku, jednak uważam, że jak na nasze pierwsze doświadczenia w "uprawie" tych egzotycznych roślin, żadne z nas wcale nie musi się wstydzić swoich roślin. My dopiero zdobywamy doświadczenie i uczymy jak opiekować się tymi roślinami, przecież jesteśmy amatorami na dodatek " hodowcami parapetowymi".eba pisze: / ... / moje to drobiazgi .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- eikoden
Ładnie ładnie wiosna im służy rób wysiew adenium bo za nie długo nowe nasionka będą