Mój ogród - Ewelina - 2009r. cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jacek P.... pisze:Był kiedyś taki angielski program "Świat ogrodów". To on dał mi impuls do zainteresowania się tą tematyką. A teraz Ty dajesz mi taki zastrzyk emocji i inspiracji :)
Wiem, że mój ogród nie będzie taki, ale nie o to chodzi. Czuję się po prostu zainspirowany, by tworzyć piękno, bo warto :!: Twój ogród jest tego najlepszym dowodem, za co Ci dziękuję :) :!:
Jacku, angielskie ogrody w ogóle mogą stanowić nie tylko inspirację do tworzenia własnych zielonych zakątków ( wiem coś o tym :) ) ale też powód do zazdrości... nieładne uczucie , ale cóż , nie jesteśmy od niego wolni. Jednak tam ogrodomaniacy mają nieco łatwiej - poza nielicznymi regionami bardzo łagodny , przyjazny roślinom klimat , większa wilgotność , łagodniejsze zimy, dłuższy sezon wegetacyjny... Też lubię oglądać programy o angielskich czy francuskich ogrodach , nie mam już jednak żadnych kompleksów. Dostrzegam ,że polskim ogrodom, parkom krajobrazowym , arboretom coraz bliżej do tych zachodnich. Dziś wiele osób ma piękne , zadbane ogrody bądź to przy domu, bądź gdzieś dalej, za miastem , na wsi... W Polsce można już kupić prawie wszystko, co oferują centra ogrodnicze na zachodzie, tylko...nie wszystkie roślinki mogą u nas żyć :( Nic to.
Ostatnio , gdy jechaliśmy między polami kwitnącego rzepaku,mój mąż stwierdził :" No popatrz, teraz powinny przyjeżdżać do nas wycieczki z Prowansji , żeby oglądać nasze złote pola, tak , jak my jeździmy tam podziwiać kwitnąca lawendę . Coś w tym jest , prawda?
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Alll
500p
500p
Od: 8 mar 2009, o 20:08

Post »

Ewelinko, parzę i nie mogę się nadziwić jak zrobione zostały koła pod koroną drzew. Są jak wyrysowane cyrklem. Czym są oddzielone od darni?
Pozdrawiam serdecznie Alina
Ze śmietniska do rajskiego ogrodu
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Trawnik został skoszony w ostatnim momencie - teraz znowu pada deszcz...
I niektórzy znowu się nudzą...

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Witaj Ewelinko. :wit
Po przeczytaniu artykułu w "Moim pięknym ogrodzie " postanowiłam obejrzeć go z pierwszej ręki.
I przyznać muszę, że Hania miała rację.
Twoje zdjęcia są o wiele ładniejsze kiedy są wklejone na forum.
Widać wielkość i głębię ogródka.
Dojrzały szkielet ogrodu z drzew i iglaków robi swoje. :roll:
Masz też jeszcze wiele możliwości, czego Ci pozytywnie zazdroszczę. :wink: :lol:
Oczy napasłam pięknymi widokami, powzdychałam, pomarzyłam i wracam do realu.
Masz piękną oazę spokoju i relaksu. ;:215
Mizianko dla psinki a dla Ciebie........;:168
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Alll pisze:Ewelinko, parzę i nie mogę się nadziwić jak zrobione zostały koła pod koroną drzew. Są jak wyrysowane cyrklem. Czym są oddzielone od darni?
A to już nie cyrkiel lecz moje oko, sznurek + łopata :) Te niby - koła są obsadzone krzewami i bylinami , grubo wysypane korą , a między nimi a darnią nie ma żadnej " granicy" w postaci rollborderów czy innych wkopanych ograniczników. Jest to wygodne przy koszeniu trawnika, pozwala też na poszerzanie , w razie potrzeby wielkości tych kolistych rabat.A krzewy stale się rozrastają przecież.
Grażynko , dziękuję i też Cię ;:168
nigella
1000p
1000p
Od: 1 kwie 2009, o 23:36

Post »

Ewelina pisze:Trawnik został skoszony w ostatnim momencie - teraz znowu pada deszcz...
I niektórzy znowu się nudzą...

Obrazek Obrazek
Ja nazwałabym to intensywnym wypoczywaniem, tak by nawet najmniejszy wyraz mordki nie umniejszał akumulatorom.
Eweliko, jestem Ci bardzo wdzięczna za inspirację. Widziałam u Ciebie już wcześniej białą glicynię.
Dzisiaj (dopiero!) zauważyłam, że prowadzisz ją w formie drzewka! Mam takie miejsce gdzie pnącze tak prowadzone
będzie idealne. Dzięki!
Pozdrawiam, nigella
magdala
1000p
1000p
Od: 15 kwie 2009, o 23:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelino , mam pytanie :jakie krzewy dobrze rosną pod Twoimi sosnami ,a co zupełnie nie miałoby szans w takim miejscu ?
Magda.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

magdala pisze:Ewelino , mam pytanie :jakie krzewy dobrze rosną pod Twoimi sosnami ,a co zupełnie nie miałoby szans w takim miejscu ?
Magda.
Dobrze rośnie to, co widać na zdjęciach - oczywiście różaneczniki , pierisy i azalie, laurowiśnia,derenie,hortensje (ogrodowe, pnące, drzewiaste), podsadzone cieniolubnymi bylinami , jak: hosty, kokoryczki, orliki, tojady , a w najniższej warstwie np. bluszczem zimozielonym ( hedera).
Choć próbowałam , całkiem nie sprawdziły się tam kochające słońce pęcherznice, róże, jaśminowce...
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Ewelinko zachwycająco u Ciebie :)
A czy glicynię łatwo tak na drzewko poprowadzić? jak to zrobić?
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Byłam niedawno w zamku Moszna i chciałabym pokazać Wam kilka zdjęć stamtąd. Sam zamek , zwany nieco patetycznie "zamkiem o stu wieżach ", nie robi specjalnego wrażenia . To eklektyczna budowla , częściowo neogotycka , częściowo neorenesansowa(ta aktualnie w remoncie ). Wewnątrz niewiele do zwiedzania i podziwiania.Budynek należy do NFZ-u i pełni funkcję szpitala-sanatorium.Przed wejściem kramy z " pamiątkami" wszelkiego rodzaju...

Za to z pewnością godny dłuższego spaceru jest okalający zamek park. Wielkie , stare krzewy różaneczników i azalii robią wrażenie, choć nie ma tu bogactwa odmian, form i barw porównywalnego z arboretum w Wojsławicach , Rogowie czy Kórniku. Różaneczniki występują w zasadzie w podstawowym, fioletowym kolorze, nieliczne krzewy są amarantowo-czerwone lub białe. Nie inaczej jest z azaliami; tu króluje kolor pomarańczowy i żółty. Imponujące są za to rozmiary tych kilkudziesięcioletnich roślin. Poza tym park ma wiele okazów starodrzewiu - niezwykłe dęby, klony, świerki i cedry o rozczochranych koronach... Po prostu trzeba tu pospacerować i nasycić się atmosferą starego parku.
Niestety , nie wszystkie zakątki są zadbane ( zaskrzeczała szara rzeczywistość) , obiektowi wyraźnie brak pieniędzy na utrzymanie i rekonstrukcję nasadzeń ... :(

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

To tyle. Więcej zdjęć wkleiłam tutaj:
http://forumogrodnicze.info/posting.php ... t&p=891139

To wątek, dzięki któremu sama trafiłam w wiele ciekawych, wartych odwiedzenia miejsc .
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

snowflake pisze:Ewelinko zachwycająco u Ciebie :)
A czy glicynię łatwo tak na drzewko poprowadzić? jak to zrobić?
Bardzo łatwo :)

GLICYNIA powinna rosnąć w miejscu maksymalnie nasłonecznionym. To przecież roślina gorącego południa .Aby zakwitnąć musi mieć jasno i ciepło.
Ja mam dwie GLICYNIE: niebiesko- fioletowa , posadzona przy murze i rozpostarta na lewo i prawo po prętach ogrodzenia to GLICYNIA CHIŃSKA ( pędy naturalnie skręcają się na podporach w prawo). Ma 8 lub 9 lat. Kwitnie od trzech , ale nigdy dotąd tak obficie :)
Biała posadzona jest przy metalowej rurze tuż przed domem i jest prowadzona "na drzewko" , ma krótko ciętą koronę.Ta rura to element stały, glicynia od początku sama wspina się i okręca właśnie po niej.
To "lewoskrętna " GLICYNIA KWIECISTA. Ma również 8-9 lat i w tym roku po raz pierwszy zakwitła ( ma kilka kiści kwiatowych).Przycinam ją 2-3 razy w roku (koniecznie II/III, potem VIII), krótko, nad 2-3 oczkiem, mniej więcej tak, aby tworzyła się w miarę zwarta "korona".Po kwitnieniu podaję nawóz FLOROVIT. Wiosną podsypuję azofoską.
Awatar użytkownika
roslynn
1000p
1000p
Od: 15 lut 2008, o 12:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Ewelinko, :D
Mężowi powiedziałam, że deseczka raczej nie wystarczy przy glicynii, jak przyszłam z pracy miał już wkopane gruby pręt zbrojeniowy. Tak więc chyba będzie teraz ok.
Trawniczek masz piękny , istny zielony dywanik. :D
Sabina

Moje linki
Awatar użytkownika
anczarn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sie 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Długo nigdzie nie zaglądałam... Ewelinko Twój ogród od dłuższego czasu jest dla mnie wzorem, niestety nigdy nie będę miec takiego :cry: bo na wsi ciężko taki idealny stworzyć, ale zaglądając do Ciebie zawsze popatrzę sobie i pomarzę :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”