Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009

Zablokowany
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2010, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sukulenty, ale nie kaktusy.

Post »

Już kiedyś pisałem na temat zimowania Avonii i wychodzi że nie ma znaczenia, a jak ma to w niewielkim stopniu.
W zimie 2009/10 stały na parapecie w temperaturze pokojowej i od czasu do czasu nawet je podlewałem i kwitły.
W zimie 2010/11 stały na klatce schodowej w temp. ok 10* w zupełnej suszy przez 6 miesięcy i jest jak na załączonym zdjęciu.
Pozdrawiam
Marek
Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne part 1 part 2
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Po kilku dniach "odpoczynku" rozkwitł następny pąk:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... na fotce wyżej, bardzo dokładnie widać poprzednio kwitnący, a obecnie zamknięty - przekwitły pąk kwiatowy (na dole po lewej stronie). Już nie ma nadziei, że powtórnie rozwinie swoje płatki, okrywające kwiat "płatki" mają zmienioną powierzchnię, wygląda jakby bardzo delikatnie pomarszczona. Jutro zobaczę czy dzisiaj rozwinięty kwiat powtórnie rozwinie się czy są to rośliny, których kwiaty zakwitają na bardzo krótko - dosłownie na kilka godzin.

Obrazek

Obrazek

Na fotkach widać znamię kwiatu, które jest czysto białe i nieznacznie wyższe od pylników. Fotki robiłem w pełnym słońcu, nie chciałem przenosić kwitnącej rośliny, dlatego nie są zbyt dobrej jakości.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak widzę ta roślinka daje Ci wiele radości. :)
Baaardzo ładna. ;:108
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Henryku, witam po urlopie i dziękuję za odwiedziny w moim wątku.
Tak, bardzo jestem zadowolony z zakupu tej rośliny oraz z jej kwitnienia w tym czasie. Wy Hodowcy kaktusów macie "eksplozję" kwiatów w swoich "uprawach", macie "wysyp" kolorów, ja cieszę się tymi kwiatami, bo na kolorowe kwiaty muszę jeszcze poczekać, aż zakwitną faukarie, fenesterie, frithie - oczywiście jeżeli wytworzą pąki kwiatowe, na co bardzo liczę. Haworsje kwitną, ale tak jak piszesz i ja część kwiatów usuwam, żeby nie osłabiać roślin. Faktycznie, kwiaty haworsji są nie tak urokliwe jak kwiaty kaktusów, ale kwitnąc dają znać, że są w jakimś stopniu "zadowolone" z mojej opieki :wink: . Pozdrawiam.
Mieczysław
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i chyba przegapiłem moment kwitnienia :cry:

Na pocieszenie egzemplarz z różowym kwiatem, niestety tylko jednym. Zdjęcie robione dzisiaj ok 18.

Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Super kwiat, kolor niesamowity ;:63 w zestawieniu z białym byłaby ładna kompozycja. Do kwitnienia przygotowują się chyba następne pąki, widać ich jeszcze kilka. Dziękuję za tą fotkę. Czy te rośliny maja kwiaty jeszcze w innych kolorach ? Ciekawi mnie czy u Ciebie kwiaty na tych roślinkach rozkwitają pojedynczo czy po kilka na raz ?
Mieczysław
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Od: 29 gru 2010, o 15:13
Kontakt:

Post »

Super kolorystyka Marku ;:138
Pozdrawiam Krzysiek
flichoo
200p
200p
Od: 28 kwie 2011, o 07:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

AAAAALLLLLLLLEEEEEEE BOMBOWA(tak na czasie) TA ROŚLINKAAAAAAAAAAAAAAA!!!! ;:138 ;:138 ;:138
;:136
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=43405" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=43707" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fatalna pochmurna, mokra i chłodna pogoda, a moje po przesadzeniu w świeże bardziej żyzne podłoże i w większe doniczki, sadzonki Adenium "stoją" na balkonie wypatrują z utęsknieniem i zniecierpliwieniem promieni słonecznych, oby słońce pokazało się jak najszybciej (dzisiaj cały czas pochmurno i mży od czasu do czasu deszcz):

- te rosną w doniczkach 6 x 6

Obrazek

- a te w doniczkach 8 x 8

Obrazek
Mieczysław
flichoo
200p
200p
Od: 28 kwie 2011, o 07:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fajne te Twoje grubasy! ;:138 Jeżeli ma tu zastosowanie powiedzenie: jaki pan, taki kram, to Ciebie pewnie łatwiej przeskoczyć niż obejść! :;230 :;230 :;230 ;:138 ;:138 ;:138
Pozdrawiam!!! ;:136
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=43405" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=43707" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Akwelan_2009 pisze:Super kwiat, kolor niesamowity ;:63 w zestawieniu z białym byłaby ładna kompozycja. Do kwitnienia przygotowują się chyba następne pąki, widać ich jeszcze kilka. Dziękuję za tą fotkę. Czy te rośliny maja kwiaty jeszcze w innych kolorach ?
Z tego co mi wiadomo to wszystkie Anacampseros i Avonia mają kwiaty od białych do fioletowych poprzez różne odcienie różowego.
Ta akurat pochodzi z tego samego źródła co Twoja biała - w cenniku jest opisana z czerwonym kwiatem.
Akwelan_2009 pisze:Ciekawi mnie czy u Ciebie kwiaty na tych roślinkach rozkwitają pojedynczo czy po kilka na raz ?
Tamta biała musiała mieć otwarte wszystkie na raz i to w ten dzień kiedy nie miałem czasu do nich zajrzeć. U Twojej jescze widać kilka pąków więc może uda się kilka na raz.
Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

A ja mam takie pytanie z innej beczki. Gdzie kupiłeś ten fioletowy koszyk z pierwszego zdjęcia. Ja już od dłuższego czasu rozglądam się po hipermarketach by takowe ustrojstwo kupić ale bez wyraźnego skutku. A na pewno jest to użyteczne gdy trzeba szybko ewakuować rośliny z balkonu gdy np. zbliża się jakaś nawałnica :wink:
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

"Koszyczki" - plastykowe w których trzymam doniczki z roślinami kupiłem w pobliskim markecie - "Carrefour-ze" -lub w "Nomi". Ma do tych sklepów bardzo bliziutko, są dość dobrze zaopatrzone w różne rozmiary takich pojemników, zawsze mogę coś dopasować do moich potrzeb. Są stosunkowo bardzo tanie, cena zależy od rozmiaru i "masywności" - sztywności danego sortymentu. Ten o który pytasz ma wymiary 35 x 25 x 6 (6,5) cm, kosztował jeżeli dobrze pamiętam niecałe 5 zł. Jutro będę w tych sklepach, bo miały być w większych rozmiarach i bardziej "sztywne" - masywniejsze.
Mieczysław
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”