Zwartnica,Hippeastrum cz.2
Re: Amarylis, Hypeastrum /2
Jak zaczyna wybijać kwiatostan małymi dawkami (1/3 normalnej) później pełną dawką co tydzień.
Herbata68, myślę , że Hipki u Ciebie tak krótko stoją bo mają za gorąco
Moja Pasadena zakwitła 19 stycznia i dopiero teraz zaczyna przekwitać, ale u mnie jest temperatura 12-15 st. Celsjusza.
Moja Pasadena zakwitła 19 stycznia i dopiero teraz zaczyna przekwitać, ale u mnie jest temperatura 12-15 st. Celsjusza.
Dorota
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Judyś- po przemyśleniu stwierdzam, iż Twój Hippek bardzo przypomina odmianę: H. Best seller, ale pewności nie mam, aparat może przekłamywać kolory....
Tutaj jest link do zdjęcia zerknij: http://hortiplex.gardenweb.com/plants/j ... 63070.jpeg
Ja po przesadzeniu Hipciów do świeżej ziemi, od razu zapodaję im szyszeczkę nawozu o spowolnionym działaniu.Na cały sezon całkowicie wystarcza, i jest bezpieczny, bo ryzyko przenawożenia praktycznie zerowe. Czytałam również, że można stosować polifoskę ( nawozić wtedy trzeba co 2-3 tygodnie niewielką dawką), ma podobno taki wpływ na hippki, iż cebule chcą doniczki rozsadzić
herbata68- modesta ma rację W zasadzie to do całkowitego rozwinięcia się pąka zwartnice powinny rosnąć w cieple. Po rozwinięciu się płatków, przeniesione do chłodnego pomieszczenia o wiele dłużej cieszą nasze oczy
Tutaj jest link do zdjęcia zerknij: http://hortiplex.gardenweb.com/plants/j ... 63070.jpeg
Ja po przesadzeniu Hipciów do świeżej ziemi, od razu zapodaję im szyszeczkę nawozu o spowolnionym działaniu.Na cały sezon całkowicie wystarcza, i jest bezpieczny, bo ryzyko przenawożenia praktycznie zerowe. Czytałam również, że można stosować polifoskę ( nawozić wtedy trzeba co 2-3 tygodnie niewielką dawką), ma podobno taki wpływ na hippki, iż cebule chcą doniczki rozsadzić
herbata68- modesta ma rację W zasadzie to do całkowitego rozwinięcia się pąka zwartnice powinny rosnąć w cieple. Po rozwinięciu się płatków, przeniesione do chłodnego pomieszczenia o wiele dłużej cieszą nasze oczy
- judyta
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Evluczko,Czarodzieju za porady.
Evluczko-wprawdzie link jakoś mi się nie otwiera ..i nie mogę porównać. Lecz mogę powiedzieć, że fotka druga oddaje jego naturalną czerwień. Na pozostałych aparat dodał różu, którego faktycznie nie ma.
Mam nadzieję, że podczas rozsadzania doniczki wykazują także chęć wypuszczania kilku pędów kwiatowych na raz No to ten nawóz długodziałający będzie chyba pod wieloma względami bezpieczniejszy.
Evluczko-wprawdzie link jakoś mi się nie otwiera ..i nie mogę porównać. Lecz mogę powiedzieć, że fotka druga oddaje jego naturalną czerwień. Na pozostałych aparat dodał różu, którego faktycznie nie ma.
Mam nadzieję, że podczas rozsadzania doniczki wykazują także chęć wypuszczania kilku pędów kwiatowych na raz No to ten nawóz długodziałający będzie chyba pod wieloma względami bezpieczniejszy.
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
-
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nie wiem, czemu link się nie otworzył, ale w związku z tym, że piszesz iż Twoja zwartnica jest bardziej w odcieniu czerwonym niż różowym, to moja wersja odmianowa upada
Best seller albo Bestseller, spotkałam się z dwoma rodzajami zapisów tej samej odmiany
Zdjęcie pochodzi z strony: http://www.dutchgrown.com
Jest zdecydowanie bardziej różowa niż czerwona...
Szkoda, że nie masz zdjęcia "amfas" Hippeczka w jego naturalnym kolorze, tak to trudno raczej będzie dopasować go do którejś z odmian
No, ale sezon nadchodzi, więc jest szansa na aktualne zdjęcia tego pięknisia
Best seller albo Bestseller, spotkałam się z dwoma rodzajami zapisów tej samej odmiany
Zdjęcie pochodzi z strony: http://www.dutchgrown.com
Jest zdecydowanie bardziej różowa niż czerwona...
Szkoda, że nie masz zdjęcia "amfas" Hippeczka w jego naturalnym kolorze, tak to trudno raczej będzie dopasować go do którejś z odmian
No, ale sezon nadchodzi, więc jest szansa na aktualne zdjęcia tego pięknisia
Ale kolor tego hipka , o którym rozmawiacie jest wyrafinowany, ale i bardzo szlachetny. Mówię o drugim zdjęciu.
- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tyle szczęścia na raz!
Elu, przepiękne okazy
A swoją drogą, co to za gatunek ten pierwszy ? Podwójny i do tego z takimi fajnymi białymi paskami
A swoją drogą, co to za gatunek ten pierwszy ? Podwójny i do tego z takimi fajnymi białymi paskami
Dorota
- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dorotko cebulki hipeastrum dostałam od sympatii mojej córki, przywiózł je z Holandii
ale niestety są NN
ale niestety są NN
- nusia
- 1000p
- Od: 3 mar 2007, o 18:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ten pierwszy czerwony pełny w białe paseczki to chyba Rock n roll
Biały pełny to Duble Picotte
Trzeci pełny to na moje oko Blossom Peacock
Biały pełny to Duble Picotte
Trzeci pełny to na moje oko Blossom Peacock