Fikus Benjamina - choroby i szkodniki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Ripdem
50p
50p
Od: 9 paź 2015, o 00:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fikus benjamina - zrzuca liście

Post »

Baniaki są raczej przeźroczyste, trochę niebieskawe, ale ma dostęp do światła
A jak wygląda sprawa ziemi ? Jaka mieszanka? Bo fikusy podobno potrzebują dostęp powietrza do korzeni.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dla Ciebie są przeźroczyste, ale nie dla rośliny. Dla niej to niepotrzebny filtr, który zabiera kolejną, po szybie dawkę światła.

W kwestii ziemi, wystarczy lekka ziemia najlepiej torfowa (próchniczna) z dodatkiem agroperlitu.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ripdem
50p
50p

Post »

Może być normalny perlit czy to to samo ?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agroperlit (perlit ogrodniczy), to takie białe kulki dostępne w sklepie ogrodniczym albo na allegro.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ripdem
50p
50p

Post »

Mam perlit z obi ma podobne działania, więc może się nadać?
Wiem że trzeba jeszcze na dno dać drenaż, ale keramzyt muszę jeszcze dokupić.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mówisz o perlicie budowlanym? Takiego to nie stosowałem. Proponuję przed użyciem go przepłukać.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ripdem
50p
50p

Post »

Nie, kupiłem go na dziale ogrodniczym, więc pewnie jest to perlit ogrodniczy, tylko tyle że tam nie jest napisane na etykiecie albo jest tylko zapomniałem :p
wojgad
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 mar 2016, o 17:24

Post »

Witam,

To mój pierwszy post na forum, dotyczy on mojego fikusa. Nie mam pojęcia co się dzieje, roślina zrzuciła już około 60% liści i nie zanosi się na poprawę.
Zamieszczam zdjęcia z 19 i 29 marca. Liście zaczął zrzucać około 10 marca. Fikus stoi na parapecie, okno na zachód. Fikusa podlewam jak ziemia z wierzchu lekko podeschnie. Fikus był przesadzany 3 lata temu. Korzystam jedynie z biopon do roślin zielonych . Rok temu rozprawiłem się u mojego fikusa z tarcznikiem, teraz liście wyglądają ok, oprócz tego, że żółkną i opadają jeden za drugim.

Czy to może mieć związek z tymi ciemniejącymi podstawami łodyg? Po wyjęciu fikusa z doniczki wydawało mi się, że korzenie mają bardziej czerwonawy kolor.

Z góry dziękuje za pomoc :)

Zdjęcia z 19 marca:
Obrazek
Obrazek

Zdjęcia z 20 marca:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystko masz w tym wątku, zapraszam do jego lektury. :) Zarzucanie liści u Benjamina to typowa reakcja na błędy uprawowe.
Oprócz tego co w nim przeczytasz, proponuję go przesadzić, po trzech latach warto zmienić ziemię. Po przesadzeniu nie nawoź przez okres ok. dwóch miesięcy.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
pawel81222
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 sie 2014, o 17:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Fikus beniamina - choroby i szkodniki

Post »

Witam, może mi ktoś powiedzieć co to za choroba, atakuje przede wszystkim młode listki
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stawiam na chorobę grzybową z powodu przelania.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
CinoBon
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 cze 2016, o 16:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

FIKUS BENJAMIN - rozkładam ręce... POMOCY

Post »

Witam serdecznie mam spory kłopot z moimi fikusami i mam nadzieję, że z podobnymi objawami ktoś z forumowiczów miał już do czynienia i udzieli jakiejś wskazówki bo jak w temacie mi już usycha głowa od myślenia...

INFO:
Posiadam kilka fikusów a nabieram doświadczenia już od ponad 10 lat.
Przerabiałem już wszystko od ich łączenia, rozmnażania, czy nadawanie kształtów czy to pnia czy to korzeni-nebari.
Kilka mniejszych znajduje się na balkonie kilka w domu, ziemia jest odpowiednio odkwaszona czy to prod. Compo Sana do fikusów czy to moje domieszki ziemi uniwersalnej z dodatkiem piasku, torfu odkwaszonego i perlitu wszystko w myśl zasady odpowiedniego pH gleby.

Woda oczywiście odstana min 3 dni w dodatku uprzednio filtrowana, innym fikusom podaję wodę przegotowaną.

Z wilgotnością gleby w normie do przeschnięcia 2/3 od powierzchni w granicach min 20% max 50% - czujnik pod korzeniami.

Nasłonecznienie też tak jak lubią fikusy nie na pełnym słońcu ale też nie stoją w piwnicy...
W półcieniu w sezonie wiosenno-letnim średnio 6h - 10h światła w sezonie jesienno-zimowym doświetlanie 2h-4h dziennie.

Wilgotność powietrza w domu w ciągu roku 45-55%.

Zraszanie tylko wieczorem w różnej częstotliwości.

Doniczki na dnie mają wsypany keramzyt nawet podstawki...oraz dodane kolejne otwory od spodu dla lepszej cyrkulacji powietrza, system korzenny bardzo ładnie się rozwija, rośliny mają sporo nowych korzeni...przyrosty gdy nie chorują nowe młode fikusy osiągają spokojnie ponad 0,5m w okresie wzrostu.

Mimo wszystko od pewnego czasu wszystkie moje fikusy zaczyna dręczyć ten sam problem, mianowicie młode listki zaczynają przybierać częściowo barwę brązową lekko nakrapianą inne młode listki lekko się wykręcają stare liście mają średnio 8cm długości więc sądzę że rośliny są dobrze odżywiane, dodatkowo barwa liści znajdujących się najwyżej rośliny tracą kolor i przechodzą częściowo w żółty ale nie gubią ich wcale....

W związku z moim tematem proszę o pomoc.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Edit:
Wg mnie może to być chloroza. Jak często nawozisz w sezonie? Jeszcze inna opcja, patrząc na trzecie zdjęcie od góry, atak przędziorków.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”