Kapusta- biała, czerwona, włoska, brukselka.Cz.1
Re: Kapusta
Dziękuję Ci bardzo kama_80 mam obornik cztero letni, dam go trochę a potem gnojówką z pokrzywy będę podlewał.
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
- "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
Helen Mirren
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 15:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wysiałem swoją kapustę tydzień temu. Już stoi na baczność, tylko zauważyłem, że ma okropnie długa łodygę. Dlaczego tak się stało? Mam ją posianą w mini szklarence w specjalnej ziemi, tzn.torf wysoki, perlit i jakiś nawóz startowy. Czy to, że są takie wysokie - jakieś 5 cm łącznie, szkodzi w jakimś stopniu siewkom i przyszłej rozsadzie? Może za płytko posiałem? I co teraz z tym fantem zrobić?
-
- 500p
- Od: 12 maja 2008, o 14:56
Może po prostu jest niedoświetlona? Stoi w ciemnym miejscu? Doświetlasz ją jakoś?
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
reglas23 Ja w zeszłym roku też siałam kapustę.
Teraz jest jeszcze dość krótki dzień, więc wybiegła (tak jak sałata w za ciepłym i za ciemnym miejscu).
Moje przepikowane - trochę traktowane po macoszemu - rozsady kapusty były wysokie na 8 cm i główki z nich wyrosły piękne.
To zdjęcie z czerwca zeszłego roku
Teraz jest jeszcze dość krótki dzień, więc wybiegła (tak jak sałata w za ciepłym i za ciemnym miejscu).
Moje przepikowane - trochę traktowane po macoszemu - rozsady kapusty były wysokie na 8 cm i główki z nich wyrosły piękne.
To zdjęcie z czerwca zeszłego roku
-
- 200p
Czyli co mam z nią zrobić? Nie doświetlam jej czymś ekstra. Po prostu rośnie sobie w mini szklarence, zraszam ją woda, stoi na parapecie. I tyle, więcej nic nie robię.
- grazka100
- 500p
Może przenieś ją w chłodniejsze i jasne miejsce. Niech czeka na wiosnę. Na parapecie może być jej za ciepło.
-
- 200p
I co dalej z nią będzie? Jak jej pomóc?
- grazka100
- 500p
Nie wiem jak wygląda. Zrób jej fotkę i pokaż.
-
- 200p
Zdejmę jej pokrywę od szklarenki, może to coś pomoże.
- zeberka4
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Potrzebuję porady w sprawie kapusty ozdobnej, kiedy nalezy ją wysiać aby była idealna na święto zmarłych?
Pierwszy raz będę to robiła.
Pierwszy raz będę to robiła.
Witam, siewki się wyciągnęły, bo były za gęsto posiane i miały ograniczone pole do światła, teraz już nic nie zrobisz, jedynie głębiej będziesz musiał je sadzić w miejsce stałe.reglas23 pisze:Wysiałem swoją kapustę tydzień temu. Już stoi na baczność, tylko zauważyłem, że ma okropnie długa łodygę. Dlaczego tak się stało? Mam ją posianą w mini szklarence w specjalnej ziemi, tzn.torf wysoki, perlit i jakiś nawóz startowy. Czy to, że są takie wysokie - jakieś 5 cm łącznie, szkodzi w jakimś stopniu siewkom i przyszłej rozsadzie? Może za płytko posiałem? I co teraz z tym fantem zrobić?
Osobiście rozpikowałbym je rzadziej i postawił w miejscu, gdzie dopływ światła nie byłby ograniczony.
-
- 200p
One nie są gęsto posiane, bo każde nasionko ma swoje miejsce. Rosną w mini szklarence i tam każde nasionko ma swój pojemnik/doniczkę.
A jak ze światłem? Jak w czasie powschodowym miała slaby dostęp do światła, to też miało wpływ na wyciągniecie się sadzonek
A może jest to odmiana na wysokiej stopce? Czytałeś coś o tej odmianie?
A może jest to odmiana na wysokiej stopce? Czytałeś coś o tej odmianie?